Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Koldhævede valnøddeboller med chokolade

1
Runas madblog
Konceptet med at sætte en bolledej på køl om aftenen og næste morgen trylle nybagte boller frem er genialt!

Min mand havde fødselsdag og for at gøre morgenmaden ekstra hyggelig, ville jeg forkæle ham med nybagte valnøddeboller. Nu er jeg ikke just den tålmodige type, så det skal helst gå rimeligt hurtigt med at hive bollerne ud af ovnen. Samtidig vil jeg gerne undgå alt for meget gær i dejen, da det får mig til at føle mig som en luftballon.

 

Prøv også min opskrift på Chokorug - TRY HER

 

Løsningen ligger lige for: nemlig koldhævede boller. Her er mængden af gær reduceret, og dejen står og hygger sig i køleskabet, mens hele huset sover. Næste morgen skal de blot hæve en halv times tid og derefter sættes i ovnen.

 

For at give bollerne lidt kant, proppede jeg noget rugmel i. Men af frygt for at servere alt for sunde boller, fik rugen selskab af mørk chokolade – det var trods alt fødselsdagsboller! 

Annonce

 

Bollerne blev positivt modtaget hos både fødselaren og mindstemanden. Men én bolle pr. snude er rigeligt, da indholdet af nødder, rugmel og chokolade mætter godt.

 

12-14 stk.

Arbejdstid: 25 min.

Bagetid: 20 min.

 

3 dl vand (koldt) 

20 g gær

1 dl yoghurt naturel

2 tsk. salt

1½ spsk. muscovadosirup

1 spsk. olie (smagsneutral) 

100 g rugmel (eller anden fuldkornstype) 

ca. 400 g hvedemel

100 g valnødder

50-75 g mørk chokolade

 

1. Opløs gæren i vandet, og tilsæt yoghurt, salt og sirup. Rør olie og rugmel i blandingen og derefter hvedemelet lidt efter lidt, til dejen er ensartet.

 

2. Rist valnødderne gyldne på en tør pande.

 

3. Hak valnødder og chokolade halvgroft, og kom det i dejen. Ælt dejen godt i ca. 5 min. på røremaskine.

 

4. Sæt dejen på køl natten over i en skål med husholdningsfilm.

 

5. Form dejen til 12-14 boller med to spiseskeer dyppet i koldt vand.

 

6. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Klip et lille kryds i toppen af bollerne med en saks (dyppet i koldt vand), og lad dem hæve i 30-45 min. Drys lidt mel på hver bolle.

 

7. Bag bollerne gyldne ved 225 grader i ca. 20 min.

 

Tip: Sprinkl gerne bollerne med koldt vande et par gange under bagningen – eller hæld vand i en bageplade, og sæt den i bunden af ovnen, når du varmer den op og bager bollerne. Det gør bollerne ekstra luftige og giver dem en sprød overflade.

Tekst: Runa Pihlmann
Foto: Runa Pihlmann
Publiceret: 14-05-2016

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
5 okt 2016 08:55

Ser virkelig lækkert ud. Må jeg hellere prøve at vise min kone, så hun kan bage dem til os.

 

//

Ulf Nissen

Kaffeautomatpriser.dk

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!