Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Varme hveder med fuldkorn

Runas madblog
Storebededag er blevet til store hvededag hjemme hos os, og for at de lækre hvedeknopper ikke bliver forvekslet med intetsigende krydderboller, har jeg lavet dem med grahamsmel og et ordentligt skud kardemomme.

Storebededag er uløseligt forbundet med varme hveder. Og lige siden jeg var barn, har vi sat en ordentlig portion hveder til livs aftenen før store bededag. Der er noget særligt over at mødes med familien til aftenkaffe i stearinlysets skær, så den tradition har jeg stolt ført videre.

 

Prøv også min opskrift på kardemommesnurrer - TRYK HER

 

Og selv om man selvfølgelig kan hente sine hvedeknopper hos bageren, er det altså skønt at bage dem selv. Jeg elsker, når hele huset dufter af kardemomme, og vi bryder de sammenvoksede boller fra hinanden. De kan snildt spises, som de er, men smager altså bedst, når de bliver ristet og får et ordentligt lag smør eller f.eks. lemoncurd.



20 stk.

Arbejdstid: 25 min.

Annonce

Bagetid: 15 min.

 

2½ dl vand

2 dl sødmælk

½ dl kærnemælk

½ pk gær (25 g) 

2 æg

2 tsk. salt

4 spsk. rørsukker

3 spsk. stødt kardemomme

200 g grahamsmel (eller hvid hvede) 

800 g hvedemel

50 g smør (blødt) 

Pensling:

mælk

 

1. Lun vand, mælk og kærnemælk i en gryde, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør rundt. Tilsæt grahamsmel og det meste af hvedemelet – rør dejen på en røremaskine i et par min. Tilsæt det sidste mel, hvis dejen er for våd. Hak smørret i små stykker, og kom dem i dejen. Ælt dejen i 5 min på røremaskine.

 

2. Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted i 2 timer.

 

3. Form dejen til 20 boller, og sæt dem på en bageplade med bagepapir – de skal stå tæt, men ikke røre hinanden. Lad bollerne hæve et lunt sted i 2 timer.

 

4. Pensl bollerne med mælk, og bag dem ved 220 grader i ca. 15 min. Afkøl bollerne på en bagerist.

Tip: Hvedeknopperne smager skønt, hvis de skæres over og ristes. Servér dem med et lag tandsmør.

 

Tekst: Runa Pihlmann
Foto: Runa Pihlmann
Publiceret: 27-04-2015