Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Brev til Vibeke: Min ældste søn har valgt os fra

Skriv til Vibeke
Mit problem drejer sig om min ældste søn. Han har en sød kæreste, som kommer fra en meget lille familie med en søster og en enkelt moster. Min familie er derimod kæmpestor. Min ældste søn har i de sidste år valgt sin kærestes familie til og sin egen – vores – familie fra.

Jeg lever i et ægteskab med dine og mine børn. Min mand har to voksne børn fra et tidligere forhold, mens jeg har to ligeledes voksne sønner fra et tidligere forhold, hvoraf den ældste har et barn og den yngste er single.

 

LÆS OGSÅ: Jeg kan ikke komme mig over min søns død

 

Mit problem drejer sig om min ældste søn. Han er 29 år, har en sød kæreste, og de har en lille dreng på knap et år. Kæresten kommer fra en meget lille familie med en søster og en enkelt moster. Min familie er derimod kæmpestor.

 

Min ældste søn har i de sidste år valgt sin kærestes familie til og sin egen – vores – familie fra. Når han har holdt noget, har han udeladt at invitere fra sin egen familie med den begrundelse, at vi så vil blive alt for mange og i overtal i forhold til kærestens familie.

Annonce

 

LÆS OGSÅ: Vores søn opdrager ikke sine børn

 

Ja, vi er mange, men det sårer mig, når han ikke inviterer sin bror, og det sårer mig, når han og kæresten siger, at jeg ikke kommer til at holde jul med mit barnebarn, så længe hans kærestes forældre lever.

 

Hans bror har lavet nogle dumme ting i sit liv. Han har været rodet ind i noget narkokriminalitet og haft svært ved at tage en uddannelse. Så da min ældste søn holdt barnedåb, kunne hans lillebror ikke stå fadder, for det syntes min ældste ikke, at han var ansvarlig nok til.

 

Nu vil min ældste og kæresten holde 2x30-års fødselsdag, og de har sagt, at det kun skal være med deres venner. Det må de jo bestemme, men hendes søster skal med, og altså ikke min anden søn. Jeg er fuldt ud klar over, at de selv bestemmer, hvordan de vil gøre tingene, men jeg føler bare, at jeg kun er en del af min ældste søns liv, når han får noget ud af det, såsom at passe den lille, (hvilket jeg med glæde gør), lave mad til barnedåb osv.

 

Vi har ikke så mange penge, som hans kærestes forældre har, så vi har ikke kunnet hjælpe dem økonomisk, som de har gjort det. Jeg ved ikke, hvordan jeg får fortalt min søn, at han sårer mig, uden at jeg gør ham ked af det eller kommer til at lyde som en, der vil bestemme over deres liv. Jeg håber, du kan give mig et godt råd, for det fylder alt for meget i mine tanker, og jeg er meget bekymret for, at hans lillebror bliver såret, og hvad han så kan finde på.

 

Ærgerlig mor

Vibekes svar

Der er noget ved sidste sætning i din mail, der bekymrer mig, men som måske også gør mig lidt klogere på, hvad det er for et dilemma, du og din familie står i. Du skriver, at du er bekymret for, at din yngste søn bliver såret, og hvad han så kan finde på. (Jeg går ud fra, at du her hentyder til den runde fødselsdag hos din ældste søn og svigerdatter, som han ikke er inviteret med til.)

 

I det hele taget „blander" din yngste søn sig meget i din mail og dermed i forholdet mellem dig og din ældste søn. Kan det måske være en del af forklaringen på, at din ældste søn har trukket sig? Jeg synes, du skal tænke over det, for jeg kunne godt forestille mig, at din ældste søn har brug for at lægge afstand til en lillebror, der i forvejen har fyldt meget, hvis han har været ude i noget kriminalitet og har haft svært ved at få styr på sit liv.

 

Du skal huske på, at din yngste søn er voksen nu, og at hans liv ikke er hans storebrors ansvar. At din ældste søn ikke har lyst til at invitere sin lillebror med til fest eller lade ham stå fadder for sit barn, er ærgerligt, men han er i sin gode ret til at handle, som han gør, og han kan have sine gode grunde til at gøre det.

 

Så pas på, at du ikke kommer til at rende lidt for ivrigt rundt og lege fejekone for din yngste søn, det har han slet ikke glæde af. Han har selv et ansvar for sit liv, og det kunne godt lyde, som om han skulle til at tage det ansvar på sig.

 

Hvis du kan finde ud af at holde din yngste søn udenfor, så synes jeg da sagtens, du kan tage en stille og rolig snak med din ældste søn. Lad være med at anklage ham, men fortæl ham, at du savner ham i dit liv. Det vigtigste ved den samtale er ikke at finde en løsning nu og her, men at du giver din store søn lov til at få luft. Han kan som sagt have sine gode grunde til at handle, som han gør, og det vil være godt for ham at blive lyttet til uden at blive bebrejdet.

 

For husk på, han er også din dreng, og det her handler ikke om, at han skylder din yngste søn eller dig noget, men om at han skal have lov til at være en del af familien på sine egne præmisser. Kan han det, og kan du holde hans lillebror udenfor, når I taler sammen, så skal I nok komme tættere på hinanden med tiden.

Tekst: Vibeke Dorph
Illustreret af: Karen Borch
Publiceret: 09-04-2015

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk