Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Brev til Vibeke: Min søsters mand smadrer familien

Skriv til Vibeke
Vi er en familie, der gennem flere generationer har holdt sammen helt ud i fætter/kusine-leddene. Vi har altid haft det hyggeligt sammen, når vi er samlet, men nu har min 52-årige søster mødt en mand, som er ved at smadre familieidyllen.

Vi er en familie, der gennem flere generationer har holdt sammen helt ud i fætter/kusine-leddene. Vi har altid haft det hyggeligt sammen, når vi er samlet, men nu har min 52-årige søster mødt en mand, som er ved at smadre familieidyllen. Han er såmænd flink nok, men han bliver meget højrøstet og bedrevidende om alt, hver gang han får for meget at drikke.

 

Første gang, hun havde ham med, var til vores årlige høstfest. Vi har et stort landbrug, og vi mødes altid dagen før og pynter op i vores gamle lade. Selvom det er en årelang tradition, skulle han absolut begynde at forklare os alle, hvordan sagerne skulle håndteres og arrangeres. Han var ret så bedrevidende, og det endte i en højrøstet diskussion, som dog blev afværget af min søster, der fik ham med ud at gå en tur.

Annonce

 

Til festen var han høflig og charmerende, indtil han fik for meget rødvin og igen begyndte at tale ned til alle dem, han kunne komme i lag med. Og da han også begyndte at køre på min mand og var ret så uforskammet, endte det i et pinligt skænderi.

 

Efter festen lod alle, som om intet var hændt, men nu har vi lige været samlet hos min søster til en aften, der igen begyndte rigtig hyggeligt, men så kom der for meget vin på bordet, og. så var den gal igen. Han leverede en skåltale, der pludselig fik en ondskabsfuld tone – denne gang over for min søster, som han ellers ville skåle for.

 

Han påtalte hendes påklædning, og ja, der faldt også et par andre ikke særligt venlige bemærkninger med i købet. Jeg kunne se på min søster, at hun følte sig ydmyget. Det var pinligt, og det blev ikke nogen særlig lang aften.

 

Hendes mand kan være rigtig sød, når han ikke drikker, og så vidt jeg ved, har han ikke noget alkoholproblem i hverdagen. Men hvad stiller vi op? Skal vi blande os, eller lade dem klare det selv? Hans opførsel går ud over familiesammenholdet...

 

Søster

Vibekes svar

Det tog mig lang tid at forstå, at et stort ego meget ofte hænger sammen med et rigtig dårligt selvværd. Men på et tidspunkt faldt 10-øren, og jeg tænker, at din søsters nye mand er et godt eksempel på denne uheldige personlighedskonstruktion. For han lyder jo som en mand, der har svært ved at indgå i sociale relationer, medmindre han indtager alfa-han-rollen og får lov til at fylde det meste. Fordi hans selvværd er så dårligt, så skal der ikke meget til, før han føler sig ydmyget og truet og derfor går i angrebsposition.

 

De fleste af os andre med et nogenlunde stabilt selvværd ville jo ikke bruge enhver social sammenhæng til at fokusere på, om vi nu blev talt op eller ned til eller fik lov til at fylde det hele. Vi ville prøve at falde ind så godt som muligt og koncentrere os om at have det hyggeligt og lære folk at kende.

 

Det kan din søsters mand ikke. Han skal fylde det hele, ellers føler han sig lille og usynlig, men også at han ikke rigtig har ret til at være der. Den type mennesker er så trættende, og for mange er det desværre en uheldig egenskab, der ikke bliver bedre med alderen, tværtimod.

 

Nu er din svoger jo ny i familien, og jeg tænker, at han derfor er usikker og puster sig endnu mere op. Mon ikke, han falder lidt til ro, som tiden går? Du skriver, at han ellers er en sød og rar mand, når han er ædru og på tomandshånd. Sørg for at vise ham, at I godt kan lide ham, når han er sådan. Sig, at I er glade for at fået ham ind i familien. Det vil måske få ham til at slappe lidt af.

 

Jeg synes også, at din søsters løsning med at få ham lidt væk, når han skruer sig op, kan være en god idé. Gå en lille tur med ham, snak med ham på tomandshånd, det kan han sikkert bedre overskue. At begynde at udelukke ham fra selskaber må være den absolut sidste løsning. Dels vil det kun bekræfte ham i, at I ikke kan lide ham, dels vil det være synd for din søster, som jo åbenbart er glad for manden.

 

Så giv ham en chance, stryg ham lidt med hårene og sæt ham stille og roligt på plads, når det kræves. Du og jeg kan godt være enige om at ønske ham hen, hvor pebret gror. Men nu er det ikke os, eller ham for den sags skyld, det her handler om – det er din søster.

 

SE OGSÅ: Brev til Vibeke: Min voksne søn vil ikke flytte hjemmefra

SE OGSÅ: Brev til Vibeke: Naboens grill oser

SE OGSÅ: Brev til Vibeke: Vil han forlade mig, fordi jeg ikke kan få børn?

Tekst: Vibeke Dorph
Illustreret af: Karen Borch
Publiceret: 21-05-2015

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk

Dagens lækkeri