Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Brev til Vibeke: Min veninde drikker for meget

Skriv til Vibeke
Jeg er bange for, om min veninde har et alkoholmisbrug. Sidst vi sås virkede hun skrøbelig og trist og drak mere en sædvanligt. Hun endte med at måtte overnatte på sofaen, men var gået næste morgen da jeg vågnede og vi har ikke talt sammen siden. Jeg er bekymret for hende, men hvordan skal jeg hul på emnet?

 

Jeg er bekymret for min veninde. Jeg tror, hun har et alkoholmisbrug. Vi er begge i 30’erne, og ses vel en gang om måneden. Og jo, vi har altid godt kunnet lide at drikke lidt vin sammen, mens vi spiser og vender verdenssituationen. Nu synes jeg bare, at det er ved at blive for meget. Min veninde har nok altid været den, der tog det sidste glas af flasken, det har jeg dog aldrig lagt noget særligt i. Men sidst, vi var sammen, blev jeg bekymret.

 

LÆS OGSÅ: Datter af en alkoholiker - jeg ville for alt i verden ikke ligne min mor

 

På grund af arbejde, jul osv. var der gået et stykke tid. Jeg havde lavet mad, da min veninde dukkede op med hele tre flasker vin. De var på tilbud, som hun sagde. Jeg syntes, at min veninde virkede mere nervøs og skrøbelig, end hun plejer, og jeg syntes også, at hun så træt ud. Før jeg fik serveret maden, var den første flaske tømt, og jeg havde højst nået at drikke halvandet glas, mens hun allerede var ret bedugget, men dog i bedre humør.

Annonce

 

►SE OGSÅ: Test - er du afhængig af alkohol?

 

Jeg må indrømme, at jeg ret tidligt på aftenen mistede lysten til at drikke vin, fordi hun var for fuld til at føre en ordentlig samtale. Og aftenen endte da også med, at hun blev så fuld, at jeg måtte overtale hende til at overnatte på sofaen. Næste dag var hun gået, da jeg vågnede, og vi har ikke talt sammen siden.

 

Det har tidligere strejfet mig, at hun måske havde et problematisk forhold til alkohol. En eftermiddag vi mødtes inde i byen, syntes jeg, at hun lugtede af sprut. Jeg holder meget af min veninde, hun er normalt både sjov og klog, og jeg vil gerne hjælpe hende. Jeg føler, at jeg har pligt til at gribe ind, inden der sker noget rigtigt alvorligt – det kunne der sagtens være sket, hvis hun var taget hjem den aften. Men hvordan tager jeg hul på emnet? Skal jeg tale med hendes kæreste måske?

 

Veninden

 

Jo, det er da lidt meget at komme slæbende på tre flasker, men det kan jo være sandt, at hun har købt dem på tilbud (supermarkederne hjælper jo godt med til at gøre folk til misbrugere med den model).

 

LÆS OGSÅ: Julies mor var alkoholiker - ud af alkoholens skygge

 

Det, der dog slår mig mest, er, at du beskriver din veninde som nervøs og uoplagt, da hun ankommer hos dig. Hun er ked af det, ikke glad – alligevel så drikker hun en masse, og det er derfor, jeg tænker, at din venindes forbrug af alkohol er på vej til at blive et misbrug. Fuld kan man drikke sig, når man er glad, ikke når man er stresset og bundulykkelig, er det ikke sådan, det skal være?

 

Og ikke bare druknede din veninde sin tristesse i vin den aften hos dig, det var åbenbart også så vigtigt for hende at drikke en masse, at hun var lidt for ligeglad med dig og dit selskab – kort sagt, sprutten betød mere end dig og det, der skulle have været en hyggelig aften i dit selskab. Det synes jeg ikke lyder godt, og det skal I da have talt om.

 

►LÆS OGSÅ: Var min festglade veninde ved at blive alkoholiker?

 

Jeg kan dog slet ikke se, hvorfor du skulle rode hendes mand ind i det her, tag dog en snak med hende over en kop kaffe og brug lige præcis den aften som eksempel på, hvorfor du er bekymret. Hvis du vil være hende en god veninde, så er du hverken anklagende eller bebrejdende, du er bare meget nysgerrig. Spørg hende, hvad det var for nogle oplevelser eller følelser, der skulle druknes den aften? Spørg hende, hvordan hun havde det næste morgen, da hun vågnede på din sofa? Det vil være et godt udgangspunkt for en samtale om hendes – og måske dit – forhold til alkohol. Siger hun, at hun bare havde brug for at slå ordentlig hul i jorden den aften, jamen så må du acceptere det, for det er jo hendes liv og hendes valg – og det kunne jo rent faktisk også vise sig at være tilfældet, det kan jo ske for selv den bedste.

Tekst: Vibeke Dorph
Illustreret af: Karen Borch
Publiceret: 29-01-2015

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk

Dagens lækkeri