Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Brev til Vibeke: Svigerinderne spreder gift i familien

Skriv til Vibeke
Mine to svigerinder er enormt kritiske og giftige over for andre i familien. De kriteserer ens påklædning eller påtaler pletterne på den nye sofa, man lige har vist frem for dem. Måske ved de slet ikke, hvor meget de skubber folk fra sig.

Jeg er en kvinde i 60'erne, gift og med voksne børn og en desværre meget problematisk svigerfamilie. Min svigermor lagde allerede ud til mit bryllup for 20 år siden med at kritisere min brudekjole for at være uklædelig, siden da har hun ikke holdt sig tilbage med stikkende og negative bemærkninger om mig, vores hjem, vores børn – ja, om stort set alt.

 

Jeg er ikke selv den konfliktsøgende type, men til sidst fik jeg nok og fortalte hende, hvor ondt det gjorde, når hun opførte sig på den måde – det hjalp, og i dag, hvor hun så også er blevet meget gammel, har vi ingen problemer.

 

Desværre er det så, som om hendes to døtre nu har overtaget deres mors dårlige vaner. De var ellers i sin tid lige så trætte af deres mors sladder og negativitet, som de også var ofre for. Nu er det pludselig dem, der kritiserer ens påklædning, når man dukker op til middag, eller påtaler pletterne på den nye sofa, man lige har vist frem for dem. De er kort sagt endt med at blive lige så giftige, som deres mor var det.

Annonce

 

Jeg kan måske godt holde til det, men jeg er ked af at se, at hele familien er så påvirkede af deres giftigheder. Jeg havde ellers et rigtig godt forhold til et andet familiemedlem, men hun melder nu fra til alle familiefester, fordi hun ikke kan holde mine svigerinder ud.

 

Min mand siger, at han overhovedet ikke vil blandes ind i det her. Jeg overvejer også at begynde at melde fra, men på den anden side synes jeg, det er synd, at de skal få lov til at ødelægge det for alle os andre, og nogle gange tænker jeg, at de måske

slet ikke ved, hvor meget de skubber folk fra sig. Hvad mener du?

 

Svigerinden

Svar fra Vibeke

Det lyder, som om din gamle svigermor og dine svigerinder bruger sladderen og nedgørelsen til at afstive deres egoer og deres ikke særligt gode selvværd. Hvis man har det dårligt med sig selv, så luner det jo altid at trampe lidt på andre i stedet. Det lyder også, som om de to damer savner modspil og i den grad trænger til at blive sat på plads. De tigger jo på deres egen håbløse måde om det.

 

Nu skriver du, at din egen mand absolut ikke vil blande sig i sine stridslystne søstres gøren og laden. Lidt vattet, men jeg forstår ham alligevel godt, for puha, typer som de to damer er ikke for børn eller konfliktsky mænd. Og mon ikke, din mands reaktionsmønster deles af de øvrige mænd i familien, det kunne godt lyde sådan, siden de to i den grad får lov til at opføre sig så skrækkeligt.

 

Jeg er bange for, at det faktisk kan ende med at være vand på deres mølle, hvis du skruer dig op og lukker al den vrede, du klogelig er brændt inde med, ud i hovedet på dem. Mennesker som dine svigerinder lever for konflikter og strid, deres liv bliver tomt, hvis der ikke er uro i luften og nogle mentale slåskampe, de kan kaste sig over. Og en slåskamp er du jo ikke interesseret i at starte.

 

Derfor skal du ganske roligt fortælle dem, hvilke følelser deres udfald vækker i dig. At du bliver ked af det. At du ikke forstår dem. Vær personlig og helt konkret, dine følelser er jo dine, dem kan de ikke angribe. Vær også konkret, for helt præcise episoder og udsagn, kan de ikke løbe fra.

 

Lad være med at blande andre i familien ind i det, for så risikerer du, at svigerinderne vil føle sig truet og angrebet – og så er I lige vidt. Prøv med det gode, det mere pædagogiske, du skal se, tillid er så ukendt en ting for dem, at det garanteret vil bringe dem ud af fatning – og så er det måske lettere at lede damerne på rette vej.

Tekst: Vibeke Dorph
Foto: All Over Press (modelfoto)
Publiceret: 04-09-2014

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

4 sep 2014 12:54
Det er ikke noget problem for mig, for jeg har Ikke nogen kontakt med min bror og hans kone. Jeg er kun i kontakt med mine søde niecer ;-)
Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk

Dagens lækkeri