Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Modelfoto: Polfoto

Brev til Vibeke: Min datter er alt for tyk

Skriv til Vibeke
'Mor' skriver til Vibeke: - Min datter vejer mindst 50 kilo for meget. Hvad gør jeg? Ingenting? Jeg vil så gerne hjælpe hende.

Jeg har en voksen datter i 30'erne, som jeg fik med en på mange måder dejlig mand, og både hans og mine karaktertræk går igen i hende. Hun er klog, hjælpsom, god til at få venner, meget fantasifuld og initiativrig. Og så har hun et job som pædagogmedhjælper, som hun er glad for.

 

I hendes opvækst har jeg dog bestemt ikke været en perfekt mor. Vi er meget forskellige, og jeg har haft svært ved at forstå hendes lidt maskuline træk. Intet tyder dog på, at hun er lesbisk, hun er bare erklæret single, og det er egentlig ikke mit problem, det har jeg forliget mig med.

 

Mit problem er, at min datter vejer mindst 50 kilo for meget, og hver gang jeg ser hende (hun bor på Sjælland, og jeg på Fyn) er hun blevet tykkere. Jeg har for et år siden forsigtigt nævnt det for hende og spurgt, om jeg kunne hjælpe hende, men der blev hun så sur, at hun ikke ville tale med mig i et halvt år.

Annonce

 

Nu har vi det fint sammen, kan shoppe, slappe af sammen og lave sjov. Som du nok allerede har læst mellem linjerne, føler jeg mig skyldig, da hun har været tyk, fra hun var 12 år, og det, jeg gjorde, nok var det helt forkerte, men det kan jeg desværre ikke gøre om nu. Så hvad gør jeg? Ingenting? Jeg vil bare så gerne hjælpe hende.

 

Mor

Vibekes svar

Hvad du gjorde eller ikke gjorde, da din dat-ter var 12 år, har ingen relevans for, at hun er så ekstremt overvægtig i dag. Faktum er, at du lyder som en kærlig mor, der ønsker det bedste for sin datter. Så drop den dårlige samvittighed, den hjælper ingen – heller ikke din datter.

 

Det lyder, som om din datter har en form for madmisbrug. Hun vejer 50 kilo for meget, det er voldsomt, og når du siger, at hun er livsglad, så har jeg svært ved at tro på, at det er sandt. Tværtimod. Hun har det dårligt med sin krop, for ikke at tale om, at hendes helbred er truet.

 

Jeg tænker, at hun bag sit altid glade ydre føler sig isoleret og slås med en masse voldsomme følelser, som hun måske bruger maden til at lægge låg på. At lade som ingenting over for hende hjælper hende ikke. Du ville jo også gribe ind, hvis du vidste, at hun var røget ud i et seriøst alkoholmisbrug.

 

Jeg synes derfor, at du bør gøre din datter det klart, at hendes spiseproblem nu er så åbenbart, at du som hendes mor ikke kan ignorere det. Jeg ved godt, at den konfrontation bliver svær. Din datter vil sikkert i første omgang benægte, afvise dig og blive vred. Så det er vigtigt, at du griber tingene rigtigt an.

 

Jeg synes derfor, at du skal kontakte støttegruppen for pårørende til overspisere. De ved en masse om mad, følelser og benægtelse. Du kan ringe til dem på tlf. 70 10 18 18. Ellers læs om foreningens arbejde på http://www. lmsnyt.dk

Tekst: Vibeke Dorph
Publiceret: 22-08-2013

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk

Dagens lækkeri