Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Modelfoto: Polfoto

Brev til Vibeke: Min datter er ubehøvlet over for mig

Skriv til Vibeke
'Trist mor' skriver til Vibeke: - Jeg har på fornemmelsen, at min datter ikke synes, jeg er fin nok til hendes nye familie. Hvad skal jeg gøre?

Jeg har en datter midt i 40'erne. Min mand døde for nogle år siden, men de to mindede meget om hinanden – dominerende og temperamentsfulde, hvor jeg nok er mere udglattende og rolig.

 

Min datter har altid været meget ambitiøs, og jeg hjalp hende meget med de to første børn, som hun fik i sit tidligere ægteskab, så hun har kunnet passe sin karriere. Hun gik senere fra sin mand og har nu fundet en anden mand, med hvem hun har fået en lille dreng. Den nye mand kommer ud af god familie, og jeg har længe haft på fornemmelsen, at min datter synes, at de er „finere" end min kæreste og jeg.

 

For nylig skulle jeg møde hendes nye svigerfamilie for første gang. Det glædede jeg mig til, hvilket jeg sagde til min datter, da vi ankom til selskabet. Hendes eneste kommentar til det var, „at nu skulle jeg ikke opføre mig pinligt". Jeg blev meget såret, for det var da absolut heller ikke min hensigt.

Annonce

 

Siden har der været episoder ved familiesammenkomster, hvor min datter også har hidset sig op og beskyldt mig for at ødelægge stemningen ved at gøre eller sige noget forkert. Jeg forstår det ikke, jeg gør mit bedste for at få tingene til at fungere. Alligevel er det, som om alt, hvad jeg gør, er forkert. Jeg fornemmer dog, at min datter kan finde på at opføre sig lige så lunefuldt og ubehøvlet over for sin nye mand – som virker stille og rolig.

 

Nu er vi inviteret til stor familiefest hos min datter og svigersøn. Jeg har mest af alt lyst til at melde afbud, men jeg savner jo også mine børnebørn og ja, hende. Men hvad gør jeg, for jeg har heller ikke lyst til at komme, hvis jeg igen skal kanøfles?

 

Trist mor

Vibekes svar

Jeg synes ikke, du skal tage til nogen familiefest, før du har fået talt med din datter.

 

Du beskriver hende som en, der godt kan lide at sætte dagsordenen. Hun styrer sin familie, hvilket ikke kan være helt ukompliceret, taget i betragtning at hun har to børn med en tidligere mand og et nyt med en anden samt en karriere, der skal passes. Hun har nok at se til, men derfor skal hun opføre sig ordentligt alligevel. Problemet er nok, at det er der sikkert alt for sjældent nogen, der gør hende opmærksom på.

 

Du beskriver dig selv som konfliktsky, og du siger også mellem linjerne, at hendes nye mand er typen, der helst bøjer af. En kvinde som din datter har brug for modspil, brug for, at der bliver trukket en streg i sandet en gang imellem. Hun er stresset, men hun kommer af med sin stress på en helt forkert og uforskammet måde. Det er synd for hende, men da endnu mere synd for hendes omgivelser.

 

Før du tager til fest, skal du derfor have sat din datter lidt på plads. Sat dig i respekt. Og nej, du behøver såmænd ikke øve dig i at råbe og skrige som hende, tværtimod. Du skal jo ha' hende til at lytte, og ingen gider lytte til hysteriske mennesker.

 

Lav en aftale med hende. Tag ud til hende og fortæl hende helt stille og roligt, at du gerne vil komme til festen, men at hun skal opføre sig ordentligt og ikke bruge dig som affaldsspand for sine frustrationer. Hvis hun hidser sig op, skal du bare blive siddende på din stol og bede hende om at sige, hvad hun vil sige, men stille og roligt. I skal nå frem til at få en samtale om tingene – og den samtale skal foregå på dine rolige præmisser og ikke hendes truende.

 

I bliver på din banehalvdel, hvis du forholder dig i ro og er dig selv, alt imens du gør hende det klart, at hun skal tale ordentligt til dig – også til festen.

Tekst: Vibeke Dorph
Publiceret: 09-05-2013

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk