Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Modelfoto: Polfoto

Brev til Vibeke: Min svigermor skaber splid i familien

Skriv til Vibeke
'Svigerdatter' skriver til Vibeke: - Min svigermor trives med konflikter og vil gøre alt for at forværre dem. Hvad gør jeg?

Min svigermor er rædsom, og det smitter efterhånden af på hele familien og skaber dyb splid. Hun sladrer bag ens ryg til resten af familien, kommer med kontante angreb og har ikke sans for grænser. Hun er uvenner på skift og ofte samtidig med sine børn og kan ikke fordrage sine svigerbørns forældre.

 

Hendes mand gik fra hende for mange år siden, og siden da har hun også gjort alt for at gøre livet surt for ham. Det er, som om det er lettere for hende at have konflikter kørende end at have normale forhold til sine medmennesker. Hun er ekstremt opmærksomhedssøgende og bliver jaloux, hvis andre familiemedlemmer er i fokus – også selvom det er i forbindelse med alvorlig sygdom.

 

Alle min svigermors børn siger samstemmigt, at min svigermor altid har været og altid vil være sådan, og de siger også, at samtale ikke hjælper. Min mand er god til at håndtere sin mor, men jeg kan mærke, at han bliver kold, når hun begynder at græde m.v. Han siger, at hun er et lille barn og aldrig ændrer sig. Hun trives med konflikter og vil gøre alt for at forværre dem.

Annonce

 

Lige nu boykotter flere familiemedlemmer hende, men det fører ikke til selvransagelse. Det er ikke til at holde ud, men hvad gør jeg?

 

Svigerdatter

Vibekes svar

Jeg er bange for, at din svigermor ikke er et problem, der bare lige kan løses. Eller rettere, jeg tror, at løsningen vil være at lære at leve med hende, som hun er, for jeg tror desværre ikke, I kan lave om på hende.

 

Som du beskriver hende her i din mail, som jeg desværre har måttet forkorte, så var min første tanke: Din svigermor er jo syg. Hun er ikke bare et uhøfligt og ubetænksomt menneske, der ikke har lært spillets regler. Hun har en personlighedsforstyrrelse af en slags, og den er ikke lige sådan at lave om på – især ikke når det angår en så selvoptaget kvinde som din svigermor, hun vil være den sidste, der vil indrømme, at hun har en brist.

 

Jeg tror, du har ret, når du skriver, at din svigermor trives bedst, når der er konflikt. For så har hun jo på sin egen lidt syge måde fået sig selv placeret i centrum. Og jeg tænker også, at din mand rammer helt plet, når han siger, at din svigermor inderst inde er et lille barn, der kun er optaget af sig selv og kun kan se sine egne behov.

 

Hvis du kunne begynde at se på din svigermor som et lidt sygt menneske, hvis ord du ikke må lægge noget i, tror du så måske, at det kunne gøre livet lidt lettere for dig? Og hvis I i familien kunne tale sammen om hende som et forstyrret menneske med en brist, tror du så ikke, at I kunne undgå, at hun fik lov til at skabe al den spild, hun slipper af sted med nu?

 

Jeg siger ikke, at hun skal holdes ansvarsfri, det er udelukkende for jeres egen sjælefreds skyld, I skal gøre det. Kunne du og familien nå frem til en erkendelse af, at hun har en brist og er helt uden for pædagogisk rækkevidde og indrette jer derefter, så tror jeg, det ville gøre livet en hel del lettere for jer.

Tekst: Vibeke Dorph
Publiceret: 16-05-2013

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk