Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Brev til Vibeke: Jeg hader min steddatter

Skriv til Vibeke
Jeg kan ikke holde min steddatter ud, jeg kan ikke klare synet af hende, og hun kan aldrig gøre noget godt i mine øjne. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre.

For fem år siden fik jeg kontakt med en gammel kæreste, og gnisten kom tilbage. Efter et par år med et langdistanceforhold blev vi gift. Jeg har to døtre på otte år fra et tidligere forhold, og han har tre børn på syv, otte og elleve. Alle børnene bor hos os, da min mands ekskone er alkoholiker.

 

► LÆS OGSÅ: Skilt og nyforelsket: "Elsker du så stadig mig, mor?"

 

Det er min mands datter på otte, der er problemet. Jeg har altid behandlet børnene ens, men hans datter har aldrig været ret sød ved specielt en af mine døtre, selvom de altid har taget sig godt af hende. Min mand beskytter hende altid, og det er rigtig svært for mig at acceptere. Det skal også siges, at det er blevet bedre mellem pigerne, alligevel kan jeg næsten blive vred på mine egne piger, når de leger med min steddatter.

Annonce

 

► LÆS OGSÅ: Vibekes blog: Må man tale grimt om sine stedbørn?

 

Min mand og jeg har lige fået et barn sammen, men siden jeg blev gravid, har alting ændret sig. Jeg ved ikke, om det er hormoner, men jeg har simpelthen fået nok. Jeg kan ikke holde min steddatter ud, jeg kan ikke klare synet af hende, og hun kan aldrig gøre noget godt i mine øjne. Derfor er alting blevet separeret i vores familie, så min mand tager sig af sine børn, og jeg tager mig af mine.

 

Min mand og jeg skændes voldsomt. Han mener, jeg må lægge fortiden bag mig. Det er bare sådan, at jeg er så træt af at bo sammen med hans dovne og uopdragne børn, at jeg nærmest ikke længere taler til nogen af dem. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg kan ikke bare ændre disse hadefulde følelser, jeg har over for min steddatter. Bægeret er bare fyldt op, og jeg savner opbakning fra min mand, men jeg ved også, det er svært, da det jo er hans datter.

 

Desperat stedmor

Vibekes svar

Når du i din mail (som jeg har forkortet) beskriver din steddatter, så beskriver du hende som et beregnende og manipulerende lille, ondt menneske, der bevidst forsøger at provokere dig. Men din otteårige steddatter er ikke voksen, hun er et lille barn og højst sandsynligt et skadet barn, hendes mors alkoholisme og fravær taget i betragtning.

 

Skadede børn opfører sig desværre sjældent på en måde, der tjener dem bedst. De, der om nogen har brug for kærlighed og tryghed, gebærder sig tit på en måde, der indbyder til det stik modsatte: De er krævende, asociale og uopdragne og skræmmer deres omgivelser væk, men derfor er de jo små børn alligevel, og de voksne – du og din mand – har ansvaret for, at de får den tryghed og opdragelse, som de trænger til.

 

Jeg siger ikke, at du skal elske din sted datter,for det kan du ikke bare. Det er ikke let at være stedmor, og du har ærlig talt også meget på tallerkenen lige nu, det har jeg stor forståelse for. Men når du nu har valgt at gifte dig med en mand, der er far til tre børn, så må du også være med til at tage ansvaret for, at I kommer igennem det her som familie.

 

Og så skal du opføre dig voksent og ikke som nu lade følelserne løbe af med dig – det er nemlig barnligt, og du er til forskel fra din steddatter ikke noget barn. Kan eller vil du ikke det, så skal du skynde dig at gå, for din steddatter og hendes søskende lader til at have udfordringer nok, som det er.

 

Vælger du derimod at blive, og det håber jeg, at du gør, så skynd dig at ringe til familierådgivningen i din kommune. I står nemlig med nogle kæmpe udfordringer, og det ville være synd for jer alle, hvis jeres familie skulle gå i opløsning, blot fordi du og din mand ikke har de rette værktøjer til at få udfordringerne løst.

Tekst: Vibeke Dorph
Illustreret af: Karen Borch
Publiceret: 04-12-2014

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk

Dagens lækkeri