Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

5 ting du skal vide om radon

1
Forbrugertip
De fleste danskere ved, at rygning kan give lungekræft, men faktisk skyldes hvert 10. tilfælde af sygdommen den radioaktive luftart radon, som siver op i vores huse fra undergrunden. Derfor kan det godt betale sig at vide lidt mere om den usynlige gas.

HVAD ER DET? Radon er en radioaktiv luftart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i jord og byggematerialer. Radon kan trænge ind i boligen fra jorden under huset, specielt ved kælder- og stueetager, hvis der er utætheder i fundamentet eller fejl i konstruktionen. Radon kan hverken lugtes, ses eller smages.
‚

HVOR FINDES DET? Koncentrationen af radon afhænger af tre forhold: Har dit hus kælder? Huse uden kældre har den største koncentration. Hvor bor du? Boliger på Sjælland, øerne og Bornholm har de største koncentrationer af radon. Hvor højt bor du oppe? Jo højere oppe, des mindre radon.

 

HVORDAN MÅLER JEG DET? Først om fremmest kan du gå ind på boligejer.dk og tjekke, om dit hus ligger i et risikoområde. Derudover kan du bestille en måling over nettet hos et firma, der måler radon.
‘
HVAD GØR JEG? Heldigvis kan du gøre meget for at mindske radon i dit hjem: Luft ud jævnligt, gå dit gulv og fundament efter for utætheder, indstil evt. friskluftventiler i vægge eller vinduer, sørg for at døre mellem kælder- og stueetage lukker helt tæt.

Annonce

 

KAN JEG INDRETTE KONTOR I KÆLDEREN? Det er ikke den bedste idé. Du er mere udsat for radon i kælderen end i det øvrige hus. Kældre er som udgangspunkt ikke konstrueret til beboelse, men derimod til opbevaring, vaskerum og værksted.

Tekst: Julie Svarrer
Foto: Alamy
Publiceret: 26-08-2014

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
5 jul 2016 15:35

Det er specielt vigtigt at huske radon måling når man køber ny bolig, og inden købsaftalen underskrives.

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!