Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Hjemmets bedste grilltips - det skal du lægge på grillen

1
Forbrugertip
Hvad er det nu lige, man skal huske på, når man kaster sig ud i kunsten at grille? Her er nogle gode tips:

Steg kødet efter egen smag:

Hvis man vil have perfekte grillstriber på kødet, skal det kun vendes en eller højst to gange.

 

Hvis konsistens og saftighed er vigtigt, så vend kødet hvert min., og undgå at stege for længe.

 

Ved at vende hvert min. bliver kødet hurtigere stegt, og overfladen bliver mindre hårdt stegt.

Grill og sikkerhed:

Brug optændingsblokke eller optændingspapir i stedet for tændvæske. Det er mere sikkert og også mere miljøvenligt.

 

Lad aldrig en tændt grill stå ubevogtet.

 

Brug de rigtige redskaber – de skal være med lange skafter. Brug gerne grillhandsker for at beskytte hænder og arme.

Grill og hygiejne:

Brug forskellige redskaber og fade til henholdsvis råt og stegt kød – så undgår man spredning af f.eks. salmonellabakterier. Læg evt. det rå kød på et fad overtrukket med plastfilm. Fjern filmen, når kødet er lagt på grillen, og brug så det rene fad til det stegte kød.

Annonce

 

Hold råt kød og urensede grønsager adskilt.

 

Opbevar det rå kød i en køletaske med fryseelement og ikke ude i solen.

Grill nemt:

Brug en grillstarter, så bliver kullene hurtigt perfekte.

 

Smør den rene, varme grillrist med lidt olie umiddelbart før brug, så hænger maden ikke fast, når den steges. Dyp et stykke sammenfoldet køkkenrulle i olie – smør det over risten ved hjælp af en tang.

 

Læg ikke maden på grillen, før den er ordentlig varm.

 

Brug en tang til at vende kødet med. En gaffel stikker hul på kødet, så væsken drypper ned i kullene og forårsager flammer.

 

Smør grillspyddene med lidt olie, før kød og grønsager trækkes på.

 

Læg træspyd i blød i koldt vand min. en time før brug – så brænder de ikke (brug f.eks. en plastflaske med skruelåg).

 

Sørg for, at grillen står i læ – blæst køler grillen af og giver en ujævn varme.

Grill og sødt:

Brug grillens eftervarme til stegning af friske frugter til dessert – server med en god vaniljeis.

 

Bananer, ananas, blommer, ferskner, nektariner, æbler og pærer kan skæres i mindre stykker og sættes på spyd. Pensl med lidt smeltet smør eller en god olie. Stænk den stegte frugt med lidt citronsaft, eller drys med lidt sukker – evt. blandet med stødt kanel eller ingefær.

 

Bananer kan også grilles hele med skrællen på.

Grønsager på grillen:

Vend grønsagerne med lidt olivenolie, salt og peber og steg dem på en middelvarm grill.

Aubergine:
Skær dem itykke skiver. Grill 8-10 min. (Vend én gang).

Champignon:
Rens demog sæt dem på spyd. Grill 8-12 min. (Vend hvert andet minut).

Fennikel:
Rens dem ogskær dem i tykke både. Grill 8-10 min. (Vend én gang).

Grønne asparges:
Knæk de træede ender af og grill de grønne asparges 5-6 min. (Vend én gang).

Løg:
Pil dem og skær demi tykke skiver. Sæt dem på spyd og grill dem 10-12 min. (Vend én gang) – eller grill dem hele med skræl og pil dem ved servering.

Majskolber:
Rens dem,men lad et enkelt lag grønne blade side. Grill 10-12 min. (Vend hvert andet minut)

Peberfrugter:
Skær dem istore stykker uden frø og mellemvægge. Grill 10-12 min. (Vend én gang).

Squash:
Skær dem i tykkestave eller skiver på skrå. Grill dem 8-10 min. (Vend én gang).

 

GRILLTIDER

Udskæring Tykkelse Ca. tid på hver side
Fisk:    
Laksekoteletter  1-1½ cm  3-4 min.
Kylling:     
Kyllingebryst:    6-8 min.
Svinekød:    
Kotelet uden ben   1-1½ cm  3-5 min.
Skinkesteaks  1-1½ cm  3-5 min.
Spareribs    15 min.
Pølser    2-3 min.
Kalvekød:    
Schnitzler  1 cm  3-4 min.
Kotelet uden ben  2 cm  4-5 min.
Medaljoner  3 cm  5-7 min.
Hakket kød på spyd   2 cm  5-10 min.
Oksekød:     
Steaks af inderlår, klump eller tyksteg   1-1½ cm  2 min.
Oksefilet, Entrecote  2 cm  3 min.
Tournedos (mørbrad)  3 cm  4-5 min.
Skært kød på spyd  3x3 cm  8 min.
Hakket kød på spyd, hakkebøf  2 cm  5 min.

 

Fra grilltillæg til Hjemmet nr. 23/2007

Tekst: Sandra Leigh Draznin
Foto: Alamy
Publiceret: 30-05-2013

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
17 aug 2016 15:36

Hej, Familienfrost her :-)

Er der nogen der har nogle gode ideer til hvad man kan komme på grillen de her dage hvor der er så godt vejr, at man kan grille uden for. Vi er simpelthen løbet tør for inspiration, vi trænger til nogle nye forslag ;)

Jeg håber i nyder sommeren og det gode vejr ligeså meget som vi gør. 

 

Ha' en god dag og tak på forhånd! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Lån her

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!