Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Guide: Sådan undgår du listeria hjemme i dit eget køkken

Forbrugertip
Aviser og nyhedsudsendelser har den seneste tid været fyldt med historier om rullepølser og kødpålæg, der har været fyldt med listeriabakterier. Tirsdag døde endnu en listeriasmittet dansker, og dermed er i alt 13 danskere døde under sygdomsudbruddet, mens mange flere er smittede med den frygtelige sygdom listeriose, der kommer fra listeriabakterien.

Men hvad kan man egentlig selv gøre, for at undgå listeria hjemme i sit eget køkken? Og ved du, hvilke symptomer du skal være opmærksom på? Læs med her og bliv klogere på listeria:




FAKTA: Hvad er listeria?
Listeria-bakterien kan forekomme i en lang række helt almindelige fødevarer, især rå og uforarbejde produkter. Bakterien kan også blive tilført en fødevare efter den er blevet varmebehandlet. Du kan med andre ord ikke være sikker på, at listeria-bakterien er væk, fordi fødevaren er kogt, stegt eller tilberedt på anden måde.

 

Disse fødevarer skal du være særligt opmærksom på
Listeria kan især være et problem ved fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur. Hold især øje med:

Kødpålæg
Koldrøget fisk
Gravad fisk
Bløde oste
Upasteuriseret mælk

Annonce


Hvad kan der ske?
Hvis du er sund og rask vil sygdommen listeriose i de fleste tilfælde vise sig som influenzalignende symptomer og diarre, men det vil gå over af sig selv.

Er du ældre eller på anden måde svækket af f.eks. kronisk sygdom kan sygdommen udvikle sig langt mere alvorligt, og give både hjernehindebetændelse og blodforgiftning.

Er du gravid skal du være opmærksom på, at infektionen med listeria kan overføres til dit ufødte barn – det kan resultere i abort, dødfødsel eller fødsel af et alvorligt sygt barn. 

  

Symptomer: Det skal du være opmærksom på

Har du spist en fødevare, der er inficeret med listeria, vil der normalt gå mellem 1 og 3 uger, før du bliver syg. I visse tilfælde kan der dog gå helt op til 70 dage. Er du ellers sund og rask, er der en meget lille risiko for, at du bliver syg. Søg dog altid læge, hvis du er i tvivl.


Sådan undgår du listeria derhjemme
Her får du Fødevarestyrelsens bedste råd til at undgå listeria hjemme i dit eget køkken: 

  • Smid mad ud der har overskredet "Sidste anvendelsesdato"
    Hold øje med, hvad der står på mærkningen af dine madvarer. Ofte vil der være en dato for sidste anvendelse. Spis maden inden denne dato, og ellers må du smide maden ud. Hvis du lægger maden i fryseren, kan den holde sig længere.

  • Hold temperaturen i køleskabet på højst 5 grader
    Hold øje med, at temperaturen i dit køleskab ikke kommer op over 5°C. Listeria kan vokse ved køleskabstemperatur, men bakterien vokser kun langsomt, når temperaturen er under 5°C.

  • Husk at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed
    Når du først har åbnet en emballage med fx pålæg, kan pålægget ikke holde sig så længe, som i den lukkede emballage. Ofte kan du se på mærkningen af varen, hvor længe den kan holde sig efter, at emballagen er brudt. Følg anvisningerne på emballagen og læg varen over i fx en plasticboks.

  • Husk også de generelle råd om god køkkenhygiejne
    Herudover bør man altid varme maden ordentlig igennem og undgå at sprede bakterier fra rå madvarer til mad, der er færdig og klar til at spise.

HUSK OGSÅ:  Listeriabakterier forsvinder IKKE ved frosttemperaturer – når madvarer tøs op, vil listeriabakterien kunne vokse frem igen.

 

Læs meget mere om listeria på Fødevarestyrelsens hjemmeside

OG hos SSI – Statens Serum Institut

 

 

Hvad gør du, for at undgå listeria? Og påvirker det dine madindkøb?

 

 

Tekst: Hanne Bang
Foto: Alamy
Publiceret: 20-08-2014

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Om Julie Svarrer

Dit FORBRUG

 

Har du spørgsmål om forbrug eller et godt tip, du gerne vil dele med læserne?

 

Skriv til Hjemmets forbrugerjournalist Julie Svarrer på 

julie@hjemmet.dk 

eller send et brev til Hjemmet, Strødamvej 46, 2100 København Ø.

 

Kommer dit læsertip i bladet, får du en gavecheck på 100 kr.