Annonce

Følg os på Pinterest

Visit Hjemmet.dk's profile on Pinterest.

Giv Hjemmet i julegaveGlæd én du holder af med et gaveabonnement på Hjemmet - en fantastisk julegave, som vil skabe glæde igen og igen de næste mange måneder.
 

Ønskebrønden

Hjemmets julesite har vi lavet en ønskebrønd til dig og dine ønsker. Her kan du ønske, lige hvad du vil - og til hvem du vil. Skriv dit ønske og læg det i ønskebrønden her

 

 

Annonce
Annonce

JUL på hendesverden.dk

Find de sødeste kravlenisser og masser af andre smukke julerier på hendesverden.dk 

 

 

Julens bedste opskrifter

Der er mange måder, du kan gøre en forskel, når du fejrer jul i år. Du kan bl.a. melde dig som frivillig, byde ensomme enlige på julemiddag, eller skrue ned for juleaffaldet.

Giv den gode stemning videre: 5 idéer til at sprede juleglæde

JuleNyt
I julen er der ofte lidt mere hjerterum, og mange vil gerne gøre noget godt. Hvad enten det er miljøet, aberne i zoo eller udsatte børn, der får dit hjerte til at banke, så er her en miniguide til, hvordan du kan sprede lidt ekstra juleglæde.

1. Opfyld et juleønske i de danske storcentre

Sådan så juletræet ud i Randers Storcenter sidste år til jul. Centrets butikker tømmer ønsketræet for kuverter i de sidste dage op til deadline, så alle børnene får julegaver. Foto: Randers Storcenter

 

Desværre er det ikke alle børn, der har nogen, som kan opfylde deres juleønsker.

 

Derfor introducerede Randers Storcenter i 2012 et ønsketræ, som hjælper børn, som ikke kan bo derhjemme. Børnenes juleønsker pynter på et flot juletræ, hvor de hænger i fine kuverter eller som julekort.

 

De kunder, der har lyst til at glæde et barn, kan plukke et ønske af træet og købe gaven, der max koster 200 kroner. Så sørger Randers Storcenter for at gaven kommer af sted til det barn, som kom med juleønsket.

Annonce

 

I flere af de danske storcentre findes der lignende ønsketræer, hvor man kan give mennesker, der har brug for lidt ekstra julestemning, en god jul. Rotary Klub stiller bl.a. ønsketræer op i Lyngby, Frederiksberg, Amager.

2. Giv danske børn en eventyrlig jul

Det er ikke alle danske børn, hvis mor og far har råd til at holde en rigtig juleaften med gaver og juletræ. Foto: Eventyrjul

 

Julen er børnenes fest, men for nogle børnefamilier kan det være svært at skabe de festlige rammer. Hvert år inviterer projektet Eventyrjul 250 socialt udsatte børn og voksne med til en klassisk jul med gaver, julemad, juletræ og underholdning.

 

Gaverne er donationer og sponsorater, og projektet drives udelukkende af frivillige, som altid kan bruge et par ekstra hænder.

 

► Du kan læse mere om Eventyrjul her

3. Giv dit juletræ til en zoologisk have

Aberne i Odense Zoo har en fest med de gamle juletræer, som havens gæster donerer, når julen er slut. Foto: Odense Zoo

 

På Fyn har det efterhånden udviklet sig til en tradition, at gæsterne i Odense Zoo giver deres juletræer til havens dyr, når julen er vel overstået.

 

Nogle træer bliver hakket til flis og brugt til strøelse, mens andre juletræer kommer ind til dyrene – dog uden lametta og glimmer. Zoo's geder kan nemlig godt lide at gumle i de stikkende grene, mens aberne nøjes med at lege med træerne og undersøge dem.

 

► Læs mere om, hvordan du giver dit juletræ til Zoo

4. Gør julen grøn og naturen glad

De mange julegaver betyder meget mere papir og pap-affald. Det glitrende papir ser flot ud, men er hårdt for miljøet. Foto: Alamy

 

Juletiden er en hård tid for Moder Jord, for de mange gaver, den gode mad og det flotte pynt fører store mængder af affald med sig.

 

Der bliver for eksempel brugt ca. 825 tons gavepapir omkring juletid, som fremstilles med stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier.

 

Brug derfor genbrugspapir som brunt papir, aviser eller flotte udrevne magasinsider og undgå helst gavepapir med metallic/lak. Udover at skåne miljøet giver det også dine gaver et meget personligt og nostalgisk udseende.

 

Brug også gerne bånd af naturmaterialer, f.eks. stof, bast eller tykt garn. "Til og fra"-kortene kan du lave af paprester og dekorere med juletegninger eller julemotiver fra blade og reklamer.

 

► Se flere tips til, hvordan du giver naturen en dejlig jul

5. Julegæster og måske venner for livet?

”Tusind tak for, at I arrangerede, at jeg kunne holde jul hos en fremmed familie. Det var en super oplevelse for begge parter, og jeg har måske fået nye venner for livet”. Sådan skriver en julegæst på rødekors.dk. Foto: Alamy

 

Har du plads til en ekstra gæst omkring dit julebord, eller ønsker du et sted at holde jul i selskab med andre?

 

Røde Kors vil gerne hjælpe dem, der har udsigt til en ensom juleaften, med at finde familier, der har hjerterum og plads til at invitere en fremmed med til julemiddagen.

 

På Røde Kors' hjemmeside kan du melde dig som gæst eller vært, og så formidler organisationen kontakten.

 

► Læs mere om julevenner på rødekors.dk 

Tekst: Nathalie Klein
Publiceret: 11-11-2014

Hjemmet i denne uge