Annonce

Følg os på Pinterest

Visit Hjemmet.dk's profile on Pinterest.

Giv Hjemmet i julegaveGlæd én du holder af med et gaveabonnement på Hjemmet - en fantastisk julegave, som vil skabe glæde igen og igen de næste mange måneder.
 

Ønskebrønden

Hjemmets julesite har vi lavet en ønskebrønd til dig og dine ønsker. Her kan du ønske, lige hvad du vil - og til hvem du vil. Skriv dit ønske og læg det i ønskebrønden her

 

 

Annonce
Annonce

JUL på hendesverden.dk

Find de sødeste kravlenisser og masser af andre smukke julerier på hendesverden.dk 

 

 

Julens bedste opskrifter

Hvis børnene ikke forstår, hvad det betyder, når man ønsker sig noget, kan de blive skuffet over julegaverne. Den bedste måde at takle skuffelsen på er, at forældrene ikke selv giver udtryk for, at de er ærgerlige.

Familieeksperter: Juleaften må gerne være uperfekt

JuleNyt
Julen er hjerternes og børnenes fest. Derfor skulle juleaften nødigt ende i skænderier og skuffede miner.

 

Juleaften er en af de dage på året, som både børn og voksne har glædet sig længe til. I køkkenet arbejdes der hårdt på at lave den perfekte julemiddag, og børnene kredser utålmodigt om julegaverne under træet, mens tiden snegler sig af sted.

 

Når så det viser sig, at andestegen er blevet tør, flæskesværene er blevet bløde, og at der ikke lå en X-box eller en ny cykel under træet, så kan det være svært at bevare den fredelige julestemning og den gode tone i selv de mest harmoniske familier.

 

Hjemmet har derfor bedt to af Danmarks førende familieeksperter komme med gode råd til, hvordan man sikrer en god juleaften trods skuffelser og sur rødkål.

 

► Læs også: 3 kendte diskuterer julens mange dilemmaer

Annonce

1. Drop tanken om den perfekte jul

Alle kan nok huske en mor eller onkel, der har stampet i gulvet af vrede, fordi sovsen klumpede eller juletræet var skævt. Efter flere ugers forberedelser, travlhed og spænding skal der nemlig ikke så meget til at vælte læsset.

 

— Det er ofte de voksne, som skaber ufred, fordi de har for store forventninger til, hvordan juleaften skal foregå, forklarer Ulla Dyrløv - forfatter til bogen Pilot for dit barn og familieekspert i DR-programmet Ingen styr på ungerne.

  

Hendes råd til en god juleaften er, at man får snakket med  hinanden om, at juleaften faktisk gerne må være uperfekt:

 

— Alt skal være perfekt, og derfor ender det tit med et præstationsræs. Den perfekte juleaften kunne jo også være, at man slappede lidt af, siger hun.

 

Psykolog og direktør i Dansk Familieterapeutisk Institut, Ruth Hansen, som medvirker i TV 2's Stop nu krigen, mor og far, mener også, at det er vigtigt, at man bliver bevidst om sine egne og andres forventninger til juleaften.

 

— Alle forældre gør sig i dén grad umage, for det skal jo være så godt det hele. Husk at få snakket om, hvad I glæder jer mest til, men også om hvad der ikke var så sjovt ved sidste jul. Så undgår man at brug tid og energi på ting, som ikke fungerer.

2. Lad være med at undgå konflikter

Opstår der smådiskussioner rundt om julemiddagen, kan stemningen hurtigt blive anspændt, for juleaften er det næsten et krav, at man har iført sig sit bedste tandpasta-smil.

 

Ruth Hansen opfordrer os i den forbindelse til at holde op med at tro, at julen skal være konflikt-fri, for dagligdagens konflikter forsvinder ikke, bare fordi det er blevet jul.

 

— En fredelig juleaften er ikke det samme som en juleaften uden konflikter. Det, der betyder noget for, om julen bliver fredelig, er, hvordan vi forholder os til de uenigheder, der unægteligt vil opstå.

 

Hendes råd er, at man sørger for at give plads til forskellige meninger, og at man forsøger at reagere nysgerrigt på dem, i stedet at gemme dem væk i julefredens tegn.

 

— Hvis vi som voksne forsøger at lade som om, uenighederne ikke findes, så bliver det til sådan noget kunstig julehygge, og det spotter børn lige med det samme.

 

► Læs også: 5 tips til at undgå konflikter i julen

3. Acceptér skuffede børneminer

Når middagen endelig er overstået, kan det næsten ikke gå hurtigt nok med at få danset om juletræet og åbnet pakker. Endelig skal børnenes spænding forløses.

 

De større børn, der selv har ønsket sig julegaver, tror måske, at det er bestillinger, de er kommet med. Og det kan betyde skuffelser.

 

Her er det i følge Ulla Dyrløv en god idé, hvis mor og far kommer problemet i forkøbet.

 

— Man må selvfølgelig ønske sig, hvad man vil - det er jo det dejlige med ønsker - men som forældre skal man være tydelig omkring, at det ikke sikkert, at ønskerne bliver opfyldt.

 

Så kan børnene nemlig nå at indstille sig på, at der kan være overraskelser under træet. Bliver et barn alligevel skuffet over en gave, så er det ifølge Ulla Dyrløv vigtigt, at man som forældre undgår at udtrykke, hvis man bliver ærgerlig over barnets reaktion.

 

— Giv dem lov til at sætte sig ind på værelset og komme sig over skuffelsen, og lad det så være ved det. Børn skal ikke have følelsen af, at de har ødelagt juleaften for hele familien, fordi mor eller far ikke kunne håndtere, at Alfred blev ked af det.

4. Hold kun én juleaften

Hvis mor og far ikke bor sammen, kan det være svært at være den forælder, der ikke holder jul sammen med børnene. Men Ruth Hansen opfordrer til, at man holder sig til én juleaften, i stedet for at fejre jul af flere omgange.

 

— Det er ikke fordi, børn tager skade af at holde flere juleaftener, men skilsmisseforældre kan let havne i at overbyde hinanden for at sikre sig, at deres fælles børn får en god jul.

 

Derfor er det bedste, du kan gøre som skilsmisseforælder, at vise respekt og interesse for, hvad der sker hos den anden forælder - også i julen, forklarer Ruth Hansen.

 

— Det vigtigste for barnet er, at det kan komme hjem og fortælle om, hvilke gaver han fik af far, og hvad de lavede sammen af hyggelige ting, uden at mor tager afstand eller bliver ked af det.

 

Læs også: Skilsmisse: Løs den store julekabale uden at glemme dig selv

5. Vær åben for nye traditioner

Skal man gå i kirke? Kigger julemanden forbi? Må man snyde med mandlen i ris a la manden? Alle har deres egen måde at fejre jul på, og det kan gøre det svært at holde en gnidningsfri juleaften med andre.

 

Ulla Dyrløvs bedste råd til at få en fredelig juleaften er derfor, at man er åben for, at juleaften kan blive en anderledes jul, end den plejer.

 

— Der kan være nogle familiemedlemmer, der hårdnakket nægter at gå på kompromis, for så er det ikke en rigtig juleaften i deres øjne - og det kan så ødelægge julen for andre. Men jeg anbefaler for eksempel, at man danser om juletræet og pakker gaver op inden maden, hvis der er mindre børn i familien.

 

Ulla Dyrløv forklarer, at det måske strider imod, hvad de fleste opfatter som 'en rigtig juleaften', men på den måde slipper både forældre og børn for den lange ventetid og det tilhørende plageri.

— Vil man have en fredelig jul, er det et godt sted at starte med at afpasse juleaften efter børnenes alder. Og så kan børnene faktisk også koncentrere sig om at få noget mad og hygge sig ved bordet.

 

— Når børnene er færdige med at spise, kan de lege med alt det nye legetøj, og så kan de voksne få opfyldt deres juleønske om at nyde maden og den gode vin i ro og mag, siger Ulla Dyrløv.

  

Tekst: Nathalie Klein
Foto: Alamy
Publiceret: 19-12-2014

Hjemmet i denne uge