Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Småretter og tilbehørBagværkVegetarisk
Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.
Granbrød
3-4 små brød
Arbejdstid: 1 time
Trækketid: 8 timer
Hævetid: 4 timer
Bagetid: 15 min.
Granolie:
2½ dl neutral,
Granvand:
6 dl vand
Fordej:
5 g gær
175 rugmel
Dej:
5 g gær
ca. 550 g hvedemel
3 spsk. granolie
1 spsk. honning
2 tsk. salt
Pynt: granskud
Sådan gør du:
  1. Granolie: Læg grannålene i en lille gryde, og tilsæt olie. Varm langsomt op, til de akkurat begynder at skifte farve, og olien er ca. 70 grader – brug et stegetermometer.
  2. Blend olie og gran, og lad olien trække i 8-12 timer. Si olien, og opbevar den i køleskabet.
  3. Granvand: Hak grannålene fint, og læg dem i en skål. Giv vandet et opkog, og lad det køle af til ca. 80 grader. Hæld det over nålene, og lad det trække i 30 min. Si vandet.
  4. Fordej: Rør gæren ud i granvand, og rør rugmelet i. Dæk skålen, og lad fordejen stå ved stuetemperatur i 3 timer (evt. natten over).
  5. Dej: Rør fordejen sammen granvand og smuldret gær. Tilsæt hvedemel (hold lidt tilbage), og ælt dejen på en røremaskine i mindst 8 min. Tilsæt granolie, honning og salt, og ælt dejen i 2 min. Form dejen til en kugle, og læg den i skål smurt med lidt granolie. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.
  6. Tænd ovnen på 250 grader varmluft, og sæt en bageplade midt i ovnen og en bradepande i ovnens nederste rille.
  7. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen én gang. Skær den i 3-4 grove stykker, og læg dem på et stykke bagepapir. Skyl hænderne i koldt vand, og prik fordybninger i dejstykkerne. Dryp med granolie, og drys med gransalt, eller stik et par små granskud i dejen til pynt (kan ikke spises).
  8. Flyt brødene med bagepapiret ind på den varme bageplade, og kast 1 dl vand i den varme bradepande. Luk ovnen, og bag brødene i ca. 15 min., til det lyder hult, når man banker dem i bunden.
  9. Sæt brødene til afkøling på en bagerist. Nyd granbrød som tilbehør til gryderetter eller med ost og tyttebærsyltetøj – eller som en lækker snak, evt. med lid ekstra granolie til at dyppe i.
Tips!
Brug kun gran, der er 100 % økologisk/usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr. Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler. Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre. Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem. Du kan også lave granolie af tørrede grannåle: Fyld et sylteglas med tørrede grannåle, og hæld koldpresset olie på, så det dækker. Luk glasset, og stil det et mørkt sted i ca. 1 uge. Si olien.
Velbekomme!
Foto: Martin Dyrløv/Opskrift: Sandra Leigh Draznin
Annonce
Pin it

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri