Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

4 opskrifter med gran

Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken. Pluk de yderste, lyse skud, og brug nålene rå eller tørret. Smag på tingene undervejs − måske skal dine grannåle trække kortere eller længere tid end angivet i opskrifterne.

Annonce

Fisk
Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.
Gransyltede sild
4-6 personer
Arbejdstid: 25 min.
Trækketid for eddiken: 3 dage
Koge-/bagetid: 20 min.
Graneddike:
Sild:
1 dl vand
1 dl sukker
1 tsk. gransalt
Tilbehør: rugbrød og evt. smør
Sådan gør du:
  1. Graneddike:
  2. Blend grannåle og eddike grundigt i ca. 1 min. Læg låg på, og lad det trække i 3 dage – og gerne op til en uge. Si eddiken, og opbevar i køleskab.
  3. Sild:
  4. Tænd ovnen på 160 grader. Klip finnerne af sildefileterne, og krydr dem indvendigt med gransalt og peber. Luk dem, og læg dem på et stykke bagepapir i et ovnfast fad.
  5. Kog en lage af gran-eddike, vand, sukker og krydderier. Tag gryden af varmen, og tilsæt fintsnittet rødløg.
  6. Hæld den varme lage med rødløg over sildene, og sæt fadet i ovnen i 12-15 min., til sildene er 65 grader indeni.
  7. Servér sildene varme, lune eller kolde med rugbrød og evt. smør.
Tips!
Brug kun gran, der er 100 % økologisk/usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr. Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler. Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre. Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem. Du kan også lave graneddike af tørrede grannåle: Fyld et sylteglas 2/3 med tørrede grannåle, og fyld op med eddike. Luk glasset, og stil det et mørkt sted i ca. 1 uge. Si eddiken.
Velbekomme!
Foto: Martin Dyrløv/Opskrift: Sandra Leigh Draznin

Vegetarisk
Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.
Ristede rodfrugter med granbearnaise
4-6 personer
Arbejdstid: 1 time
Trækketid: 3-4 timer
Koge-/bagetid: 45 min.
Gransmør:
250 g smør
Granessens:
½ dl hvidvin
Rodfrugter:
1-2 spsk. olie
Granbearnaise:
Sådan gør du:
  1. Gransmør:
  2. Smelt smør og grannåle, men lad det ikke blive mere end 70 grader varmt. Blend det, og lad det trække i 3-4 timer. Varm igen op til 70 grader, og si smørret.
  3. Granessens:
  4. Pil skalotteløgene, og snit dem fint. Kom dem i en gryde med graneddike, hvidvin og hel sort peber. Giv det et opkog, skru lidt ned, og lad det koge ind til ca. den halve mængde (½ dl). Si essensen.
  5. Rodfrugter:
  6. Rens rodfrugterne, og skær dem i grove stykker. Vend dem med olie, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 25 min.
  7. Bearnaise:
  8. Pisk æggeblommer, essens og salt sammen i en lille gryde, og pisk det over meget svag varme eller i et varmt vandbad, til det bliver en tyk og glat creme.
  9. Pisk stille og roligt gransmørret i ganske lidt ad gangen i en tynd stråle. Pisk alt smørret i, og smag til med salt og peber og evt. lidt graneddike. Justér evt. tykkelsen med en smule vand.
  10. Dryp sovsen over de færdigbagte rodfrugter, og servér som forret eller tilbehør.
Tips!
Brug kun gran, der er 100 % økologisk/usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr. Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler. Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre. Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem. Sovsen er også god til en bøf/hakkebøf.
Velbekomme!
Foto: Martin Dyrløv/Opskrift: Sandra Leigh Draznin

Fjerkræ
Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.
Sådan gør du:
  1. Del kyllingen i 2 bryster og 2 lår, og del dem i halve, så der bliver 8 stykker i alt.
  2. Hak grannålene meget fint med en kniv, og bland dem med fintrevet appelsinskal, finthakket hvidløg, olie, salt og peber.
  3. Vend kyllingestykkerne grundigt med blandingen i et fad eller i en stor frysepose, og læg dem i køleskabet i 6-8 timer.
  4. Skyl og tør tyttebærrene, og vend dem grundigt med sukker i en skål. Lad dem trække ved stuetemperatur i 1-3 timer, og vend rundt i dem et par gange undervejs.
  5. Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem i halve eller kvarter. Vend dem med olie, salt og peber på en bageplade med bagepapir.
  6. Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Læg kyllingestykkerne med skindsiden nedad på en bageplade med bagepapir.
  7. Sæt kartofler og kylling i ovnen i 15 min. Vend kartofler og kyllingestykker, og bag dem færdige i ca. 20 min.
  8. Drys evt. kyllingestykkerne med lidt gransalt, og servér med kartofler, tyttebær og smørdampede grøntsager.
Tips!
Brug kun gran, der er 100 % økologisk/usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr. Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler. Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre. Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
Velbekomme!
Foto: Martin Dyrløv/Opskrift: Sandra Leigh Draznin

Småretter og tilbehørBagværkVegetarisk
Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.
Granbrød
3-4 små brød
Arbejdstid: 1 time
Trækketid: 8 timer
Hævetid: 4 timer
Bagetid: 15 min.
Granolie:
2½ dl neutral,
Granvand:
6 dl vand
Fordej:
5 g gær
175 rugmel
Dej:
5 g gær
ca. 550 g hvedemel
3 spsk. granolie
1 spsk. honning
2 tsk. salt
Pynt: granskud
Sådan gør du:
  1. Granolie: Læg grannålene i en lille gryde, og tilsæt olie. Varm langsomt op, til de akkurat begynder at skifte farve, og olien er ca. 70 grader – brug et stegetermometer.
  2. Blend olie og gran, og lad olien trække i 8-12 timer. Si olien, og opbevar den i køleskabet.
  3. Granvand: Hak grannålene fint, og læg dem i en skål. Giv vandet et opkog, og lad det køle af til ca. 80 grader. Hæld det over nålene, og lad det trække i 30 min. Si vandet.
  4. Fordej: Rør gæren ud i granvand, og rør rugmelet i. Dæk skålen, og lad fordejen stå ved stuetemperatur i 3 timer (evt. natten over).
  5. Dej: Rør fordejen sammen granvand og smuldret gær. Tilsæt hvedemel (hold lidt tilbage), og ælt dejen på en røremaskine i mindst 8 min. Tilsæt granolie, honning og salt, og ælt dejen i 2 min. Form dejen til en kugle, og læg den i skål smurt med lidt granolie. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.
  6. Tænd ovnen på 250 grader varmluft, og sæt en bageplade midt i ovnen og en bradepande i ovnens nederste rille.
  7. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen én gang. Skær den i 3-4 grove stykker, og læg dem på et stykke bagepapir. Skyl hænderne i koldt vand, og prik fordybninger i dejstykkerne. Dryp med granolie, og drys med gransalt, eller stik et par små granskud i dejen til pynt (kan ikke spises).
  8. Flyt brødene med bagepapiret ind på den varme bageplade, og kast 1 dl vand i den varme bradepande. Luk ovnen, og bag brødene i ca. 15 min., til det lyder hult, når man banker dem i bunden.
  9. Sæt brødene til afkøling på en bagerist. Nyd granbrød som tilbehør til gryderetter eller med ost og tyttebærsyltetøj – eller som en lækker snak, evt. med lid ekstra granolie til at dyppe i.
Tips!
Brug kun gran, der er 100 % økologisk/usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr. Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler. Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre. Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem. Du kan også lave granolie af tørrede grannåle: Fyld et sylteglas med tørrede grannåle, og hæld koldpresset olie på, så det dækker. Luk glasset, og stil det et mørkt sted i ca. 1 uge. Si olien.
Velbekomme!
Foto: Martin Dyrløv/Opskrift: Sandra Leigh Draznin
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri