Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Det gode brød

Der er mange gode grunde til at bage sit eget brød. Det dufter godt, når man bager, og det er meget populært at servere friskbagt brød. Her giver vi dig 5 lækre opskrifter på hjemmebagt brød: Italiensk brød (ciabatta), grove baguetter, brødkrans med oliven, frugtbrød med honning og groft bradepandebrød.

Annonce

Bagværk
Lækkert brød med god krumme og sej skorpe.
Italiensk brød (ciabatta)
(2 brød)
Arbejstid: 30 min.
Fordej: 6-24 timer
Dejens hævetid: ca. 12 timer.
Efterhævetid: ca. 2 timer
Bagetid: ca. 30 min.
Fryse-egnede
Fordej:
10 g gær
300 g hvedemel
Brøddej:
10 g gær
3 dl vand
2 spsk groft salt
Sådan gør du:
  1. Fordej: Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt melet. Rør, indtil blandingen er blevet til en lind dej. Dæk skålen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst 6 og gerne 24 timer.
  2. Dejen: Rør gæren ud i vandet. Bland mel og salt med fordejen og gærvandet. Rør rundt, til konsistensen er blød. Gnid evt. hænderne med lidt olie og ælt godt. Læg dejen i en skål, smurt med olie, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hæve i køleskabet i 6-12 timer.
  3. Ælt dejen på et let melstrøet bord (gerne durumhvede) og skær den ud i to stykker. Form til to aflange brød. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Lad brødene hæve ca. 1½ time ved stuetemperatur, indtil de har næsten dobbelt størrelse. Lav et par snit i dejen med en skarp kniv.
  4. Sæt straks brødene 10 min. i en 250 grader varm ovn. Sprøjt med en vandforstøver undervejs. Varmen dæmpes til 220 grader, og brødene bages ca. 30 min. mere, til det lyder hult, når man banker dem på undersiden. Kernetemperaturen, målt med et stegetermometer, skal være 98 grader.
  5. Lad brødene køle af på en bagerist.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken

Bagværk
Det grove brød mætter godt, og med enkelt frisk fyld er det en mager og supersund frokost for både store og små.
Grove baguetter
(8 portionsbrød/baguetter)
Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: ca. 2 timer og 15 min.
Bagetid: ca. 20 min.
Fryse-egnede
15 g gær
1½ tsk groft salt
ca. 500 g hvedemel
2 spsk sesamfrø
Sådan gør du:
  1. Rør smuldret gær ud i lidt af det lunkne vand. Tilsæt resten af vandet og yoghurten. Rør salt, rugmel, knækkede hvedekerner og solsikkekerner i væsken. Tilsæt derefter melet gradvist.
  2. Ælt dejen grundigt – den skal være fugtig og må ikke blive for tør. Kornene suger væske, mens dejen hæver. Lad dejen hæve 1½ time.
  3. Tril en pølse af dejen og form 8 aflange baguetter. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Lad dem efterhæve ca. 45 min. Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø.
  4. Sæt bagepladen i midten af en 225 grader varm ovn. Bag ca. 20 min. Bank på bunden af en baguette. Den er færdigbagt, når det lyder hult. Lad baguetterne køle af på en bagerist.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken

Bagværk
Brødkrans med oliven
(1 stk. brødkrans)
Arbejdstid: 40 min.
Hævetid: 2 timer
Bagetid: 40-45 min.
Fryse-egnet
1½ tsk groft salt
ca. 400 g hvedemel
Sådan gør du:
  1. Rør smuldret gær ud i lidt lunkent vand. Tilsæt resten af vandet, yoghurt, salt, olivenolie og groft rugmel. Tilsæt derefter gradvist hvedemelet. Ælt dejen glat og smidig. Lad den hæve ca. 1 time ved stuetemperatur, til den har dobbelt størrelse.
  2. Ælt dejen igennem på et meldrysset bord. Form et fladt stykke dej på ca. 25x45 cm. Fordel hakkede oliven på dejen og tril den sammen på den lange led. Læg dejrullen på bagepapir på en bageplade og saml den til en åben krans. Lad den hæve ca. 1 time.
  3. Sæt dejen i en 200 grader varm ovn og bag 10 min. Skru ned til 175 grader. Bag brødet i alt ca. 40 min., til det lyder hult, når man banker det på undersiden. Kernetemperaturen, målt med et stegetermometer, skal være 98 grader.
  4. Lad brødet køle af på en bagerist.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken

Bagværk
Frugtbrød med honning
(1 brød i en rugbrødsform — 1½ l).
Arbejdstid: 30 min.
Bagetid: ca. 45 min.
Fryse-egnet
250 g honning
2½ dl vand
750 g hvedemel
½ spsk natron
150 g rosiner
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Smør formen med blødt smør. Smelt 250 g honning i en gryde og rør yoghurt og vand i. Tilsæt groft hvedemel og salt, og rør det godt sammen.
  2. Bland hvedemel, natron og kanel. Hæld melblandingen i gryden, og rør dejen godt. Tilsæt rosiner og hakkede abrikoser.
  3. Fyld dejen i formen. Sæt brødet i midten af ovnen. Tænd på 175 grader. Bag ca. 45 min. Stik et lille træspid eller en lille kniv i brødet. Hvis der er rå dej på, skal det bage lidt mere. Målt med et stegetermometer skal kernetemperaturen være 98 grader.
  4. Skær skiver af brødet og smør dem evt. med smør.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken

Bagværk
Groft bradepandebrød
(1 brød)
Arbejdstid: 20 min.
Hævetid: 2-3 timer
Bagetid: ca. 40 min.
Fryse-egnet
600 g hvedemel
Pensling:
2 spsk vand
Sådan gør du:
  1. Rør smuldret gær ud i lidt lunkent vand. Tilsæt resten af vandet og kærnemælken sammen med salt, groft hvedemel og knækkede hvedekerner. Tilsæt derefter gradvist hvedemel. Ælt dejen glat og smidig.
  2. Beklæd en bradepande (30 cm x 25 cm) med bagepapir og fordel dejen i et jævnt lag. Glat dejen med en hånd med vand på. Lad brødet hæve 2-3 timer ved stuetemperatur i bradepanden til dobbelt størrelse.
  3. Sæt brødet i midten af en 200 grader varm ovn. Skru ned til 175 grader. Bag brødet ca. 40 min. Brødet er færdigbagt, når kernetemperaturen, målt med et stegetermometer, er 98 grader.
  4. Pensl brødet brødet med smør og vand og lad det køle af på en bagerist.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge