Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

John Prices livretter: 13 klassiske opskrifter

I 1970'erne og -80'erne var nu afdøde skuespiller John Price fast månedlig madskribent i Hjemmet. Hans store madkunnen og glæde ved at fremtrylle gode opskrifter til Hjemmets læsere huskes af mange. Derfor har vi samlet et lille udvalg af hans mest populære retter her:

  • And a la Price

  • Fiskefilet fra Portugal

  • Torsk a la Flamand

  • Laksepie

  • Grønssagssuppe

  • Æggekage

  • Kalvekoteletter fra Maxim's

  • Czardasfyrstindens paprikakylling

  • Ungarsk gullash

  • Schnitzel i folie

  • Kanelæbler

  • Bedstes appelsinfromage

  • Sildesalat

God fornøjelse og velbekomme!

 

► LÆS OGSÅ: Brdr. Price: I vores barndomshjem handlede det om to ting

► LÆS OGSÅ: Adam Price: Sådan mødte jeg min kone

Annonce

Fisk
Solen og farverne i Portugal har inspireret Price til denne fiskeret.

„Siger De sardiner, siger jeg Portugal, siger jeg portvin, er svaret også Portugal, og drømmer De om syden, skulle De prøve denne dejlige ret med rødspættefileter“
John Prices fiskefilet fra Portugal
(4 personer)
Arbejdstid: 40 min.
Koge- og ovntid: Ca. 30 min.
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
2 spsk smør
½ spsk paprika
1½ dl hvidvin
2 spsk smør
2 spsk mel
Sådan gør du:
  1. Steg løgene klare i smørret, og kom derefter svampene i. Lad dem snurre med nogle min.
  2. Rør tomatpuré og paprika i og tilsæt hvidvin, bouillon og krydderurtebuket. Lad det småkoge i 10 min. Fisk krydderurtebuketten op.
  3. Drys fileterne med salt og kom dem i et ovnfast fad. Fordel peberfrugtstrimlerne over.
  4. Rør smør og mel sammen til en „smørbolle” og pisk den i løg-svampesovsen. Smag til. Hæld løg-svampesovsen over fisk og peber i fadet. Sæt i ovnen ved 225 grader i 15 min.
Tips!
Retten kan drysses med revet ost efter de 15 min. og gratineres herefter i 5 min.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Fisk
Torsk fra Flandern er en god vinterret og en af Prices bedste retter.

„Nede i Belgien, hvor fiske- og anden snak foregår, ligger et stort landområde kaldet Flandern. Flamlænderen taler flamsk og laver selvfølgelig torsk, som de kalder a la Flamand – den er internationalt kendt – hvorfor også De, kære læser, bør kende den. De laver god mad i Belgien“
John Prices torsk a la Flamand
(4 personer)
Arbejdstid: 30 min.
Ovntid: Ca. 10 min.
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
4 skiver citron
1 bdt persille
1 kvist timian
ca. ½ flaske hvidvin
Sådan gør du:
  1. Lad torskestykkerne trække i salt, peber og revet muskat i 10-15 min.
  2. Læg dem i et ovnfast fad, der er rigeligt smurt med smør. Læg 1 skive citron på hver. Drys med skalotteløg.
  3. Læg krydderurterne ombundet med en snor i fadet. Hæld vin ved, så fisken lige er dækket. Sæt fadet i ovnen ved 250 grader i 10 min.
  4. Hæld skyen over i en lille gryde. Bring i kog og rør smør i. Smag til og hæld sovsen ved fisken.
  5. Drys paprika og kapers på citronskiverne. Kogte kartofler eller brød, f.eks. flutes, serveres til.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

FiskTærter, pizza og madpandekager
Laksepien, der serveres med en kold krydderurtedressing, tager sig godt ud på middags- eller frokostbordet. Skulle der blive lidt tilovers, kan retten med stort held lunes og serveres næste dag.

„Der kommer en dag, hvor man gerne vil se nogle gæster. Hvad skal man hitte på? Jeg foreslår en laksepie, som De får opskrift på her, og som De aldrig vil møde på nogen restaurant. Det skyldes nu ikke, at den er svær at lave, den egner sig blot bedre til at servere for en sluttet kreds“
John Prices laksepie
(4 personer til middag og 6 personer til frokost)
Arbejdstid: 45 min.
Hviletid, dej: 30 min.
Ovntid: Ca. 45 min.
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
250 g mel
1 knsp salt
1 lille kop vand (½ dl)
Fyld:
Krydderurtedressing:
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Findel smørret i melet og bland vand og fløde i. Saml dejen. Lad dejen hvile koldt 1⁄2 time.
  2. Fyld: Skær halvdelen af laksen i så tynde skiver som muligt. Hak resten i blender eller foodprocessor sammen med champignoner, smør, fløde og hvidvin.
  3. Pisk æggehvider stive og vend dem i farsen. Krydr med salt, peber og revet muskat.
  4. Price bruger en springform, 22 cm i diameter. Tag 1⁄3 af dejen fra til låg. Rul resten ud og beklæd den smurte form med dejen.
  5. Kom halvdelen af farsen i formen og læg de tynde lakseskiver på. Slut med resten af farsen. Udrul resten af dejen til låg, som lægges på.
  6. Lav et lille mønster, hvis De er i humør til det. Skær nogle kryds i låget og læg spidsene tilbage. Pensl med æggehvide. Bag pien i en forvarmet ovn ved 225 grader i 40-45 min.
  7. Krydderurtedressing: Rør de finthakkede krydderurter med cremefraiche. Vend agurketerningerne i og smag til med citronsaft, salt og peber.
  8. Pien serveres varm med den kolde krydderurtedressing og citronbåde til.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Supper
Den purerede suppe serveres med purløgsdrys. Spis et godt brød til.

„Jeg kalder suppen: Hvad har grønthandleren i dag? – vand har vi selv. Suppen, De får opskrift på her, er både velsmagende, mættende og sund. Og så kræver det ikke den store arbejdsindsats, for De skal jo ikke stå og se på gryden, mens suppen bliver til“
John Prices grønsagssuppe
(4 personer)
Arbejdstid: 30 min.
Kogetid: Ca. 45 min.
Fryse-egnet
Ingredienser:
3-4 porrer
250 g ærter
1 bdt purløg
Sådan gør du:
  1. Skær alle grønsagerne i mindre stykker og kom dem i en gryde. Bind krydderurterne sammen med bomuldsgarn, så de kan fiskes op efter kogningen.
  2. Hæld vand på grønsagerne og bring i kog. Skum suppen og tilsæt salt. Lad suppen koge, til grønsagerne er godt møre.
  3. Tag krydderurtebuketten op og findel alle grønsagerne i blender eller foodprocessor.
  4. Hæld tilbage i gryden og spæd med suppen. Bring i kog og smag til med salt og peber. Kog ærter med de sidste to min.
  5. Drys suppen med klippet purløg lige inden servering, eller lad hver især komme på sin portion.
Tips!
Suppen kan afrundes med lidt piskefløde, hvis man synes.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Æggekage er hurtigt og nemt at lave, og man kan sagtens nå det, selv på en fortravlet dag. Denne æggekage smager af forår, selv midt i vintermørket.

„Nogle tilsætter æggemassen lidt mel rørt op med mælk. Det er nu ikke nogen særlig god idé, da mælken udskiller vand, og melet tynger“
John Prices æggekage
(4 personer)
Arbejdstid: 30 min.
Bagetid: Ca. 15 min
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
½ tsk salt
ca. 50 g smør
1 lille glas asparges
Sådan gør du:
  1. Pisk æggene godt sammen, Price foreslår, at man slår luft ind i æggemassen i 10-15 min. Pisk salt og cayennepeber i.
  2. Smelt smørret på en pande og lad det brune let. Hæld æggemassen på panden og lad æggemassen stivne ved jævn varme.
  3. Kom fyldet på, lige inden æggemassen er helt stivnet. Drys med hakkede krydderurter før servering.
Tips!
Price foreslår hvidvin eller øl til, så er der forår i luften, det er sikkert og vist.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Fjerkræ
Skal der andesteg på bordet Mortens aften, er John Prices berømte kogte og stegte and et godt bud.

„Mine damer og herrer! På utallige opfordringer fra nær og fjern får De min opskrift på and, som jeg tilbereder på min helt egen måde. Opskriften vakte tvivl og forbavselse første gang, den kom frem, men den er nu endt med at være til glæde og fornøjelse for mange“
And a la Price
(4-5 personer)
Arbejdstid: 40 min.
Koge- og stegetid: Ca. 1½ time
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
Sovs:
3 spsk smør
3 spsk mel
½ liter af suppen
evt. kulør
Safranris:
50 g smør
2 spsk olie
1 glas hvidvin
ca. 1 liter suppe
Sådan gør du:
  1. Gnid anden indvendigt med salt og peber og fyld den med de skyllede, afribbede druer. Sy anden tæt og sirligt sammen og kom den i en gryde med spilkogende, letsaltet vand, som lige dækker. Kog anden – ja, den skal koges – under låg i ca. 1 time, alt efter størrelse.
  2. Tag anden op af gryden og gem suppen, den skal bruges til sovsen og til risene. Læg anden i et ovnfast fad med brystet opad, og sæt den i ovnen ved 250 grader. Steg anden, til den er gyldenbrun – det varer 15-20 min.
  3. Sovs: Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Rør, til blandingen gyldner let. Spæd med kogende suppe. Smag til og tilsæt evt. kulør, hvis det er nødvendigt.
  4. Safranris: Smelt smørret i en gryde, og lad de hakkede løg snurre klart heri. Rør risene i og rør om, til risene er klare. Tilsæt koghed suppe lidt ad gangen.
  5. Når risene er møre, tilsættes safran, der er udrørt i lidt suppe. Smag risene til, måske skal de have lidt salt.
  6. Del anden i portionsstykker og anret den på et fad sammen med druerne. Server safranrisen til.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Kød
„I tidernes morgen var der en køkkenchef hos Maxim’s i Paris, der hed Hr. Barth. Fra hans køkken udgik aldrig noget, der hed pyntemad. Han serverede kun det spiselige, der hørte til retten“
John Prices "Kalvekoteletter fra Maxim’s"
(4 personer)
Arbejdstid: 20 min.
Stegetid: 6-8 min.
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
1 tsk paprika
3-4 spsk mel
4 spsk smør
1 glas portvin
Safranris:
50 g smør
2 spsk olie
1 glas hvidvin
ca. 1 liter suppe
Sådan gør du:
  1. Vend koteletterne i paprikakrydret mel. Lad de 2 spsk af smørret blive gyldent på en pande og brun kødet på begge sider. Dæmp varmen og steg dem endnu nogle min. Tag dem af panden og hold dem varme.
  2. Kom resten af smørret på og tilsæt svampe. Lad dem snurre i fedtstoffet 4-5 min. Hæld portvinen på og lad det koge lidt ind, før cremefraichen tilsættes.
  3. Kog roligt, til sovsen har samlet sig. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft. Hæld det hele over kødet. Serveres med safranris.
  4. Safranris: Smelt smørret i en gryde, og lad de hakkede løg snurre klart heri. Rør risene i og rør om, til risene er klare. Tilsæt koghed suppe lidt ad gangen. Når risene er møre, tilsættes safran, der er udrørt i lidt suppe. Smag risene til, måske skal de have lidt salt.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Fjerkræ
„De elskende løfter glasset fra den hvide dug og ser hinanden dybt og længselsfuldt i øjnene, mens sprøde og smægtende sigøjnertoner vælter ud over dem. Tonerne kommer fra et slavisk instrument, der mand og mand imellem kaldes hakkebræt. Vi madglade tænker straks på noget fyrigt mad med den berømte ungarske paprika.“
Sådan gør du:
  1. Kom den istandgjorte kylling i en gryde og hæld vand på, som lige dækker. Bring i kog, skum og tilsæt salt, løg, hvor der er stukket hele nelliker i, porre, gulerødder, selleri og krydderurtebuket. Lad kyllingen småkoge i 45 min., eller til den er mør.
  2. Tag den op og del den i 6 dele: Tag skroget fra og læg det tilbage i gryden. Kog suppen godt ind og si den.
  3. Sovs: Svits de hakkede løg klare i de 2 spsk smør i en gryde. Kom bacontern i sammen med paprika og lad det svitse kort under omrøring. Tilsæt 2 dl af suppen og kog op. Si det. Smelt 2 spsk smør og rør det sammen med mel. Rør tomatpuré i og tilsæt den siede baconløg- blanding samt suppe til passende konsistens – ikke for tynd. Rør cremefraiche i og smag til.
  4. Hæld den varme sovs over de varme kyllingestykker, drys med lidt paprika og pynt med brøndkarse eller andet grønt.
Tips!
John Price serverer pasta til denne ret og dertil en tung og kraftig vin, men et glas øl er heller ikke af vejen.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Kød
John Prices yndlingsgullasch er værd at kende.

„Gullasch kan være et mareridt, men det kan også være en drøm så skøn, at man kan høre de ungarske violiner spille. For gullasch er som bekendt en ungarsk ret, og det er i Ungarn, man „dyrker” den røde milde paprika, som er rettens hovedkrydderi“.
John Prices ungarske gullash
(6 personer)
Arbejdstid: 45 min.
Kogetid: Ca. 1 time
Fryse-egnet
Ingredienser:
50 g smør
2 spsk mel
1 spsk kommen
ca. ½ liter piskefløde
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Svits først løgene klare i lidt af smørret. Tag dem op af gryden. Kom resten af smørret i og brun herefter kødet i mindre portioner ad gangen.
  2. Rør paprikaen ud heri. Drys melet over. Kom løgene tilbage i gryden og tilsæt gulerødderne. Krydr med salt og peber og tilsæt laurbærblade samt kommen.
  3. Rør pureen ud i lidt af suppen og hæld det i gryden sammen med resten af suppen/bouillonen.
  4. Lad det hele koge stilfærdigt under låg, til kødet er mørt. Fjern så låget og lad væden koge lidt ind, før piskefløden tilsættes. Lad det småkoge endnu nogle min. Smag til.
  5. Retten serveres med kartoffelmos, og evt. kan der kommes en god klat cremefraiche på hver portion.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Relaterede opskrifter

Kød
Giv gæsterne en overraskelse, pak maden ind i folie.

„Hverdagens faste rytme bør af og til brydes af lidt festlighed. Vi behøver ikke at tænke på, hvem der har været hos hvem sidst. Hvorfor ikke invitere, når vi har lyst? Man behøver jo ikke at vælge den mest besværlige menu“
Sådan gør du:
  1. Begynd med farsen: Udblød det afskorpede brød i fløden. Svits løgene klare i smørret og kom svampene i. Lad dem snurre med kort og tilsæt revet ost og skinke. Tag det fra varmen og rør det udblødte brød heri. Krydr med salt.
  2. Krydr schnitzlerne med salt og peber og brun dem på hver side i smørret på en pande. Tag dem fra varmen og kom dem på hver sit stykke alufolie.
  3. Læg farsen over og drys med revet citronskal. Fold folien omkring og sæt pakkerne i et ovnfast fad. Bag dem i ovnen ved 225-250 grader i 15 min.
  4. Læg en pakke på hver tallerken og lad gæsterne selv pakke op. Server med små tomater og bagte kartofler samt en dressing af cremefraiche rørt sammen med hakket persille.
Tips!
John Prices schnitzel i folie er ikke fryse-egnet.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Relaterede opskrifter

Til denne enkle og velsmagende dessert brugte John Price pigeon eller coxorange, der er et fast æble, ikke for surt og ikke for sødt. Men andre æblesorter kan naturligvis bruges her.

„Er der noget som et grønt sommeræble, hvis saft kan væde kinderne, når man sætter tænderne i? Det skulle da lige være et af vinterens sød/bitre pigeoner, der lyser op med dyb purpurfarve“
John Prices kanelæbler
(4 personer)
Arbejdstid: 30 min.
Ovntid: 20-30 min.
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
ca. 1 kg æbler
ca. 100 g sukker
3-4 tsk stødt kanel
50 g smør
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Skræl æblerne, men kun hvis skallen er meget hård. Stik kernehuset ud og skær derefter æblerne i tynde både. Fordel dem taglagt i smurte portionsforme eller i et smurt, ovnfast fad.
  2. Drys sukker og kanel på og kom lidt smørklatter på. Fortsæt med at lægge æbler i lag og drysse med kanel og sukker.
  3. Kom smørklatter på og sæt desserten i en 175-200 grader varm ovn i 20-30 min. Servér desserten lun med koldt flødeskum til.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Appelsinfromagen vækker søde minder, skriver John Price i sin opskrift. Desserten er speciel dejlig efter krydrede kødretter.

„Min bedstemor var fra dengang, hvor al tale om mad begyndte med „Man tager et sølvfad”. Bedste havde nu ikke noget sølvfad, men hun var en god kogekone. Når vi rigtig plagede, kom hun frem med sin appelsinfromage, her er hendes egen opskrift“
John Prices "Bedstes appelsinfromage"
(4 personer)
Arbejdstid: 30 min.
Stivnetid: 2 timer
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
200 g sukker
2 dl vand
5 blade husblas
Sådan gør du:
  1. Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand.
  2. Skær skrællen tyndt af de 3 appelsiner og skær den i strimler. Kog sukker og vand sammen og kom skallerne heri. Lad dem koge i 5 min. Tag dem op med en hulske.
  3. Knug husblassen fri for vand og kom den i den koghede sukkerlage. Tag det fra varmen.
  4. Pres saften af alle appelsinerne. Hæld husblasvæden i saften.
  5. Pisk fløden til skum. Når blandingen er svalet og så småt begynder at tykne, vendes lidt af appelsinsaften i flødeskummet.
  6. Tilsæt derefter den afkølede saft (med husblas) i flødeskummet lidt ad gangen. Fordel i portionsglas eller i en skål. Pynt med de strimlede skaller samt lidt flødeskum før servering.
Tips!
Da der ikke er æg i denne fromage, bør man være opmærksom på, at der kun skal tilsættes lidt appelsinsaft ad gangen i flødeskummet – ellers lægger saften sig som et lag på bunden af serveringsskålen.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard

Småretter og tilbehørFisk
„Ingen jul uden sildesalat”, udtalte John Price, men det er ikke en helt almindelig opskrift.

„Julen kommer ikke over os som en nysen, nej, juleangrebet kommer velforberedt, som en lille bølge, der bliver større og større. Så ligegyldigt om vi vil det eller ej, så sidder vi inden længe i jul til op over ørerne. Vi må finde vores plads i nissernes vagtparade“
John Prices sildesalat
(6 personer)
Arbejdstid: 45 min
Kogetid: 5 min.
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
50 g mel
50 g smør
1 tsk karry
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Skær sild, rødbede, æbler, agurker og kartofler i tynde strimler, 2 cm lange.
  2. Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Spæd med suppen og kog sovsen igennem – den må ikke blive for tynd.
  3. Tag det fra varmen og rør æggeblommerne i. Tilsæt estragoneddike og rødbedesaft og krydr med karry og sennep.
  4. Vend de forskellige ingredienser i, når salatsovsen er helt kold. Smag salaten til med salt og peber.
  5. Server med brød og smør – og gerne en iskold snaps.
Velbekomme!
Opskrifter: John Price
Foto: Thomas Hergaard
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri