Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Skøn mad med sovs og kartofler

Uhm – det er godt med sovs og kartofler. Det smager og mætter på en god måde. Her er 4 dejlige opskrifter:

  • Skinkeschnitzel med peberfrugtsovs
  • Gratineret kartoffelfad med mornaysovs
  • Kylling i rødvinssovs
  • Bagt kartoffel med grøn cremefraichesovs og skinke

Se opskrifterne længere nede på siden...

 

Kartoffeltyper

Meget kogefaste:
asparges og ditta.

Kogefaste, der kan bruges til mange slags retter:
folva, hansa, sava og bintje.

Melede til mos:
King Edward og bintje.

 

Kartofler sorteres i størrelse efter, hvad de skal bruges til. De mindste er brunekartofler, mens pillekartofler er ca. 4 cm. Skrællekartofler er lidt større, og bagekartofler mere end 6 cm.

 

Der findes også søde kartofler, der er røde udenpå og orange indeni, og som er gode at bage eller bruge til mos.

 

Annonce

Kød
En klassisk skinkeschnitzel med en fyldig peberfrugtsovs.
Sådan gør du:
  1. Læg to stykker skinke på hver schnitzel. Krydr med peber. Tril sammen og luk med en tandstikker (uden smag) eller en kødnål.
  2. Steg schnitzlerne i varmt gyldent smør og olie på en slip-let-pande ved middelvarme i ca. 12 min., vend et par gange undervejs, og krydr med salt.
  3. Peberfrugtsovs: Skær peberfugterne i grove stykker og fjern frøene. Steg løget klart i olie i en gryde. Tilsæt knust hvidløg og stykker af peberfrugt sammen med bouillon eller vand. Kog ca. 15 min., til det hele er mørt.
  4. Blend sovsen, og tilsæt evt. fløde eller vand til passende konsistens. Smag til med salt og friskkværnet peber.
  5. Servér schnitzler med skinke med friskkogte pillede aspargeskartofler, peberfrugtsovs og frisk basilikum.
Tips!
Skinkeschnitzel er fryse-egnet.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken

Relaterede opskrifter

Småretter og tilbehør
Mornaysovs er en ostesovs. Den er udviklet i det 19. århundrede af en fransk køkkenchef, Joseph Voiron, hvis ældste søn var kok og hed Mornay. Retten her kan bruges som tilbehør til kød eller fisk eller være en ret i sig selv med en salat.
Gratineret kartoffelfad med mornaysovs
(2 personer)
Arbejdstid: 40 min.
Bage/kogetid: ca. 45 min.
Fryse-egnet
Ingredienser:
Mornaysovs:
2 spsk smør
3 spsk hvedemel
½ liter mælk
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Fordel kartoflerne i et ovnfast fad.
  2. Mornaysovs: Smelt smør i en gryde og tilsæt melet. Pisk, til alt smørret er opsuget. Pisk mælk i lidt ad gangen, til blandingen er jævn.
  3. Kog ved svag varme i ca. 5 min. under jævnlig omrøring. Tilsæt halvdelen af den revne ost og smag sovsen til med muskatnød.
  4. Hæld sovsen over kartoflerne og drys med resten af osten. Bag i ovnen ved 200 grader, til kartoflerne er møre. Dæk evt. fadet med bagepapir, hvis det bliver for mørkt.
  5. Servér med salat og evt. brød.
Tips!
Mornaysovs kan evt. købes færdiglavet.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard/Opskrift: Katrine Klinken

Fjerkræ
Kylling i rødvinssovs
(4 personer)
Arbejdstid: 30 min.
Koge/stegetid: ca. 50 min.
Fryse-egnet
Ingredienser:
2½ spsk hvedemel
½ flaske god rødvin
3-4 duske frisk timian
Kartoffelmos:
ca. 1½ dl mælk (varm)
1 spsk smør
Pynt:
Sådan gør du:
  1. Steg bacon i en stor stegegryde. Tilsæt stykker af kylling eller hane, og brun det sammen med baconen.
  2. Steg grønsagerne med 5 min. og krydr med peber. Drys med hvedemel og lad det opsuge fedtstoffet.
  3. Tilsæt rødvin, timianduske og laurbærblade. Kog ved svag varme under låg i ca. 40 min., til kødet er gennemstegt. Smag sovsen til med salt og peber.
  4. Kartoffelmos: Kog kartoflerne møre i usaltet vand. Hæld kogevandet fra og mos kartoflerne i en purési eller med et piskeris. Hæld mælk i, tilsæt smør, og smag mosen til med salt og peber.
  5. Servér kylling i rødvinssovs med kartoffelmos og hakket persille.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard/Opskrift: Katrine Klinken

Relaterede opskrifter

Sådan gør du:
  1. Skrub kartoflerne rene. Læg dem i et ovnfast fad eller bradepande og stil det i ovnen.
  2. Tænd ovnen på 200 grader og bag kartoflerne møre 60-90 min. afhængigt af størrelse. Stik en kødnål eller spids kniv i og mærk, om de er møre.
  3. Rør den grønne cremefraichesovs sammen og smag til med salt og peber. Sæt sovsen i køleskabet mindst en halv time, så får den mere smag.
  4. Salat: Bland små stykker peberfrugt og kogte bønner og krydr med salt og peber.
  5. Sæt et kryds i kartoflerne og giv dem et tryk. Servér med grøn cremefraichesovs, salaten og skinke.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard/Opskrift: Katrine Klinken
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri