Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: Benløse fugle

Benløse fugle er en skive kød, gerne oksekød, som rulles om et fyld og steges i en gryde med væde. „Fuglene“ regnes for en af de gode danske klassikere, men som mange andre retter kendes rullerne allerede omkring 1600-tallet i hele Europa. I Frankrig hedder retten „oiseau sans tête“ (fugl uden hoved), i Italien kalder de fyldte ruller for „involtini“. Er de f.eks. med skinkefyld, hedder de „involtini al prosciutto“. Bruger man kalvekød og fyld af persille, skifter retten navn til „forlorne kyllinger“. Se opskriften længere nede på siden.

 

Benløse fugle – årgang 1939
(fra kogebogen „Mad og kvadrater“)

Gnid skiver af okseinderlår på den ene side med margarine og drys skiverne med salt, peber og en anelse sukker. Kom et lille stykke røget spæk, lidt hakket persille og en skive gulerod på hver, og rul sammen herom og hæft dem med en tændstik. Brun fuglene i margarine og hæld kogende vand ved. Lad dem småstege i 45 minutter.

Annonce

”Fuglene” er to skiver oksekød, rullet om en fars og omviklet med bacon. Det klassiske tilbehør til benløse fugle er kartoffelmos. Men vi har kogt en dejlig puré af selleri og kartofler i stedet.
Benløse fugle
(4 personer)
Benløse fugle:
Arbejdstid: 40 min.
Hviletid, fars: 30 min.
Kogetid: ca. 1½ time
Fryse-egnet
Fars:
1 tsk salt
1 æg
1 spsk revet løg
1 spsk mel
Endvidere:
30 g smør
2 spsk mel
1 dl fløde
Selleri-kartoffelpuré:
Arbejdstid: 15 min.
Kogetid: ca. 30 min.
Ikke fryse-egnet
1-2 spsk smør
1½ dl fløde
Sådan gør du:
  1. Rør farsen som en frikadellefars og lad den hvile en halv time. Smør den ud på okseskiverne og rul dem sammen om farsen. Vikl spæk- eller baconskiver om og fæstn med kødnåle eller bind kødsnor om.
  2. Brun „fuglene“ på alle sider i smør i en stegegryde. Krydr dem med salt og peber og hæld vand, suppe eller bouillon ved. Lad dem snurre ved lav varme under låg i 1-1½ time, eller til de er godt møre.
  3. Tag dem op af gryden og rør melet med fløden. Hæld det i skyen, mens der piskes. Smag sovsen til. Befri „fuglene“ for snor eller nåle og læg dem tilbage i sovsen. Varm igennem og servér med sellerikartoffel- puré.
  4. Selleri-kartoffelpuré:
    Skræl både kartofler og selleri og skær dem i små terninger. Kog dem møre i usaltet vand. Hæld kogevandet fra og gem det. Mos selleri og kartofler til puré og rør smørret i. Tilsæt lidt af kogevandet samt fløden til passende konsistens. Smag til med salt og peber. Drys purløg på ved servering.
Tips!
Det smager også godt at servere jordskokpuré til: Skræl 1 kg jordskokker og kog dem møre i usaltet vand. Pres dem i en purésigte eller pisk dem til mos. Rør 2 spsk smør eller olivenolie i og smag til med salt og peber.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Hanne Bloch
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri