Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: Biksemad med spejlæg

De gode rester — flere dage i træk

Restemad var helt naturligt på „mormors tid". En rest fra søndagsstegen blev måske til „mandagssteg" dagen efter. Mandagssteg er skiver af steg overhældt med den gode sovs og derpå dækket af kartoffelmos. Retten gratineres herefter i ovnen. Rester på 3.-dagen blev måske til biksemad, som senere har udviklet sig til en lidt „finere" ret. Var der endnu lidt til overs af det stegte kød, blev det hele kørt gennem kødhakkemaskinen og tilberedt som hachis, se opskrift herunder.

 

Hachis fra 1950’erne

Kør 300 g kogt eller stegt kød gennem kødhakkemaskinen. Smelt 50 g smør i en gryde og rør 50 g mel i. Spæd med ½ liter suppe. Bland det hakkede kød i sammen med et lille revet løg. Smag til med salt, peber og engelsk sovs. Måske vil nogle kunne huske, at man serverede brunede kartofler til samt kogte eller spejlede æg.

Annonce

 

Kongelig biksemad

Til den kongelige jagtmiddag på Trend blev der gerne under kong Frederik 9. serveret biksemad. Både kødet – og her blev brugt svinekam – kartoflerne og løget blev skåret i bittesmå terninger. Biksemaden blev ledsaget af spejlæg, og det hele (naturligvis) serveret på et sølvfad.

„Biks med spejl“ er den bedste restemad, der findes, mener mange. Her serveres den med syltede rødbeder og rugbrød.
Sådan gør du:
  1. Rist løgene gyldne i fedtstoffet. Kom kød og kartofler på panden og rist ved svag varme. Kom sojasovs og worcestershiresauce på og krydr med salt og peber. Vend rundt, så blandingen ikke bliver for tør.
  2. Spis biksemaden med spejlæg, syltede rødbeder og rugbrød og sæt engelsk sovs (worcestershiresovs) og soja på bordet, så hver især kan komme lidt mere på retten.
Tips!
Den svenske ret „Pytt-i-panna“ minder om vores biksemad, men ofte er der også kogte grønsagsstykker og evt. pølse i retten.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Hanne Bloch
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri