Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: Crêpes suzette

De lækre, tynde flamberede pandekager med orangesovs er en fransk opfindelse og fra ca. 1895. Der er faktisk flere fortællinger om, hvorfra navnet Crêpes suzette kommer. Én fortælling lyder, at prinsen af Wales, den senere kong Edward 7., kom meget på Monte Carlos Café de Paris. Her havde tjeneren Henri Carpentier lovet ham en dessert, som ingen havde smagt før.

 

Det blev tynde pandekager med en sovs baseret på flere slags alkoholiske drikke. Alkoholen begyndte ved et uheld at brænde på serveringstallerkenen, og da tjeneren smagte på den brændte sovs, var den så velsmagende, at han satte mere alkohol til og lod flammerne brænde ved serveringen.

 

Prinsen værdsatte desserten og ville kende navnet på herligheden. Carpentier så på en smuk kvinde ved bordet og foreslog Crêpes Princesse. Prinsen blinkede til hende og foreslog Crêpes suzette. Andre mener, at det var prinsessen selv, der foreslog navnet.

Annonce

 

Nogle indvender at det umuligt kan have været Carpentier, der serverede for kongelige, da han i 1895 var tjenerelev og bare 14 år, og at kun overtjenere serverer for kongelige gæster.

 

En helt anden fortælling lyder, at navnet på de lækre pandekager er til ære for skuespillerinden Suzanne Reichenberg (1853-1924), som arbejdede under navnet Suzette. I 1897 optrådte hun i en fransk komedie i rollen som stuepige, hvor hun serverer pandekager på scenen.

 

Monsieur Joseph, ejer af Restaurant Marivaux, fik den ide at flambere pandekagerne på scenen, så de tynde pandekager ville syne af mere.

Crepes suzette er en festlig servering af tynde pandekager, som vendes i en appelsinsovs, flamberes med cognac og drysses med mandelfileter.
Crêpes suzette
(4 personer, ca. 12 pandekager)
Arbejdstid: ca. 45 min.
Bage/kogetid: 40-50 min.
Fryse-egnede
60 g mel
4 æg
Appelsinsovs:
75 g smør
75 g sukker
4 cl cognac
Sådan gør du:
  1. Pisk mel og æg sammen vaniljekornene og citronskal og tilsæt kogende smør. Rør mælk i gradvist til en passende tynd konsistens. Krydr med salt og sukker.
  2. Steg pandekagerne ca. 4 min. i smør på en pande (ca. 20 cm i diameter), til de er gyldne på begge sider.
  3. Fold pandekagerne sammen i trekanter og læg dem taglagt på en pande eller i et ovnfast fad.
  4. Appelsinsovs: Smelt smør og sukker til karamel på en pande og tilsæt citron- og appelsinskal, appelsinsaft og orangelikør. Hæld sovsen over de lune pandekager.
  5. Flambér pandekagerne: Varm cognacen op og hæld den over pandekagerne, sæt ild til og lad alkoholen brænde af.
  6. Drys med mandler og evt. appelsinstykker.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri