Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: En Tivoli-mad

Der er ingen store hemmeligheder bag de berømte rejemadder fra Tivoli – ud over at de skal laves med friskkogte fjordrejer. Se opskriften lidt længere nede på siden.

 

 

Fjordrejer kaldes også roskilderejer. De skal være friskfangede og levende, når de koges. De er grålige levende, men bliver rødlige ved kogning.

 

 

Pillet af rejekællinger

Tivoli i København åbnede i 1843 og var en succes fra start. På de mange restauranter blev det en tradition at servere smørsmurt franskbrød eller surbrød dækket med friskkogte, pillede fjordrejer.

 

Dengang var Tivoli et sommersted. Sæsonen startede 1. maj, og det var udbredt i finere kredse at gå i Tivoli og spise en rejemad. Det pressede priserne i vejret på rejerne, som blev en god indtægtskilde for mange fiskere. De små lækre fjordrejer var friskfangede, og de forskellige restauranter havde aftaler med deres egen fisker eller en leverandør på fisketorvet.

 

Rejerne blev håndpillet i restaurationskøkkenerne af rejepillere, der også blev kaldt rejekællinger. Rejerne blev pillet på akkord og blev aflønnet pr. kilo pillede rejer. Det var derfor vigtigt, at kokkene havde kogt rejerne ordentligt, ellers brokkede rejekællingerne sig! Rejerne skulle koges, så de var lette at pille – helst uden salt og sukker og hverken kogt for meget eller for lidt.

 

På menukortene kunne man bestille ”Et stykke med rejer” med 50 g eller ”Dobbelt belagt” med 75-100 g, der også kunne være en anretning med brød ved siden af.

 

I dag pilles de små rejer af maskiner på fisketorvet. Selv om rejerne er friske og lækre, er de ikke helt så fine som de håndpillede – men pillemetoden er billigere.

 

Også i dag kan man på flere af Tivolis restauranter få en rejemad, f.eks. på Færgekroen og i Grøften. Dagsprisen lå sidste sommer på 145-280 kr.

 

Annonce

Småretter og tilbehørFisk
En Tivoli-mad
(2 stk. rejemadder)
Arbejdstid: ca. 30 min. (afhængigt af hvor hurtig man er til at pille rejer)
Kogetid: 2 min.
Ikke fryse-egnet
2 liter vand
1½ spsk groft salt
1 tsk sukker
15-20 g smør
4-6 duske frisk dild
4 tynde skiver citron
Sådan gør du:
  1. Kom rejerne i, når vandet tilsat salt og sukker koger. Kog ca. 2 min., til rejerne skifter farve, eller til vandet lige akkurat når kogepunktet igen. Hæld dem i et dørslag og skyl evt. under rindende koldt vand, men kun hvis de er kogt rigeligt.
  2. At pille rejer: Pil rejerne, når de er friskkogte og afkølede til stuetemperatur. Hold rejen i halen med den ene hånds pege- og tommelfinger og fjern rygskjoldet med den anden pegefinger. Fjern haleskjoldet med et lille tryk og fjern derefter hovedet ved et lille tryk på siderne.
  3. Smør brødskiverne, læg et salatblad på og anret rejerne ovenpå. Giv mayonnaise, dild samt evt. peber, citron og tomater til.
  4. Nyd Tivolimaden frisklavet, gerne med øl og snaps til.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken

Relaterede opskrifter

Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri