Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: Janssons fristelse

Janssons fristelse er en vaskeægte svensk klassiker, men hvor navnet stammer fra, er lidt uklart. Janssons fristelse kan både spises som selvstændig ret og som tilbehør. I Sverige serveres den ofte sammen med pølser. Se opskriften længere nede på siden.

 

 

Opkaldt efter operasanger eller stumfilm

„Janssons frestelse“, som den hedder på originalsproget, er en slags gratin, lavet af kartofler, løg, fløde og ansjoser, og det er typisk efterårs- og vintermad. Men hvor rettens navn kommer fra, fortaber sig lidt i historien.

 

Ifølge nogle kilder er den opkaldt efter operasangeren Per Adolf „Pelle“ Janzon, som levede fra 1844 til 1889. Han var kendt for at byde på en god gang natmad med øl, snaps og ansjosgratin, og derfor skulle retten være døbt „Janssons fristelse“. Men navnet blev tilsyneladende ikke for alvor brugt, før en stumfilm af samme navn fik premiere i 1928, næsten 40 år efter Janzons død.

 

Der er ikke ret mange ingredienser i retten, og med undtagelse af fløden har de lang holdbarhed. Ansjoser er sildefisk, der marineres i saltlage med krydderier. Hvis man i stedet for ansjoser bruger kødfars, kaldes retten Karlssons fristelse, mens en vegatarisk version uden ansjoser kaldes for enten Hanssons eller Svenssons fristelse, alt efter hvor i Sverige, den bliver serveret.

 

Annonce

Janssons fristelse
(4 personer)
Arbejdstid: 30 min.
Bagetid: ca. 45 min.
Ikke fryse-egnet
200 g (ca. 1½ glas) ansjosfileter (drænet vægt)
evt. 2-3 spsk smør (smeltet)
eller 50 g fast ost (revet)
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Skær ansjoserne i små stykker. Skræl kartoflerne og skær dem ud i stave som små pommes frites.
  2. Pil løgene og skær dem i tynde skiver fra top til rod.
  3. Bland ansjoser med kartofler og løg, og krydr med lidt salt og peber. Kom det hele i et ovnfast fad. Hæld fløden over, tilsæt evt. smør eller drys med revet ost.
  4. Sæt fadet i en 175 grader varm ovn i ca. 45 min., til kartoflerne er møre.
  5. Nydes gerne med øl og/eller snaps til.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge