Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: Kalvehaleragout

Kalvehaler eller oksehaler? Begge dele kan bruges i denne ragout, som er et festmåltid, men som måske er gået lidt i glemmebogen. Her får du både den ældre version og den nye version af opskriften.

 

Oksehaleragout anno 1957

(Fra „Mad" af Ingeborg Suhr)

Arbejdstid: 40 min.

Kogetid: Ca. 2 timer

Fryse-egnet

(6 personer)

2 kg kalve- eller oksehaler (skåret over i leddene)

Vand eller suppe

Salt

2-3 løg (delte)

1 knoldselleri (skåret i mindre stykker)

2-3 porrer (i tykke skiver)

35 g smør eller margarine

35 g flormel

 

Skold halestykkerne. De kan evt. brunes, inden de kommes i en gryde med så meget vand eller suppe, at de netop dækkes. Bring i kog og skum suppen og kom grønsagerne i sammen med salt.

 

Lad det koge i 2 timer, eller til de er møre. Tag halestykkerne op og si suppen. Smelt fedtstoffet og rør det sammen med melet. Spæd med kogende suppe. Kom halerne tilbage i suppen. Retten kan drysses med hakket persille ved anretningen.

 

Kogte kartofler, karotter eller små brunede løg serveres til.

 

Annonce

Det er vanskeligt at spise denne ret pænt med kniv og gaffel. Så det er tilladt at tage fingrene til hjælp. Ellers kan man ikke få suget de saftige kødlunser fri, der er dybt begravet i haleknoglerne.
Sådan gør du:
  1. Skær det meste af det synlige fedt af på ydersiden af kalvehalerne. Vend halerne i salt- og peberblandet mel.
  2. Brun portionen ad et par omgange. Tag stykkerne op og læg dem på et fad, efterhånden som de brunes.
  3. Svits grønsagerne (men udelad tomaterne) i resten af fedtstoffet. Tag halvdelen af grønsagerne fra og gem dem til senere.
  4. Læg halerne tilbage i gryden og hæld øl og vand på. Tilsæt timian og laurbærblade. Læg låg på gryden og lad retten simre i ca. 3 timer, eller til halerne er så møre, at kødet nærmest falder fra benene.
  5. Tag halerne op af gryden med en hulske og si skyen. Når suppen er siet, og de kogte haler er lagt tilbage i gryden, kan man stille gryden koldt, til fedtet er stivnet. Så er det nemt at fjerne fedtet fra retten.
  6. Mos de kogte grønsager. Kom kalvehalerne og de ukogte grønsager samt tomatstykkerne tilbage i gryden. Lad det koge, til grønsagerne er møre, det varer ca. et kvarter. Rør de kogte, mosede grønsager i, de jævner skyen.
  7. Bring det hele i kog og smag retten til. Drys hakket persille på eller servér det til retten. Med hensyn til tilbehør er der ingen tvivl. Kalvehaleragout skal spises med kartoffelmos, evt. iblandet selleri eller en anden moset grønsag.
Tips!
I stedet for øl kan der bruges vin, æblejuice, bouillon eller vand.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Hanne Bloch
Annonce

Hjemmet i denne uge