Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: Sprængt oksebryst med spidskål

Det er Gyldenspjæts livret, som serveres her. Det letsaltede kød, som serveres med stuvet spidskål, er dejlig forårsmad. Se opskriften lidt længere nede på siden.

 

Tegneserien ”Gyldenspjæt” drejer sig om gullaschbaronen Gyldenspjæt, hvis pludselige rigdom har givet hans kone, den tidligere vaskekone, Rasmine, sociale ambitioner, som hele familien skal leve op til. Det er en plage, især for Gyldenspjæt, der helst spiller billard, drikker øl – og hvis livret er sprængt oksebryst med spidskål. Tegneserien, der blev skabt helt tilbage i 1913 af George McManus, kan stadig ses hver uge i Hjemmet.

 

Sprængning er en mild form for saltning. Det betyder at emnet, her oksekødet, får smag og struktur, men ikke bliver konserveret som ved en saltning.

Annonce

 

Variationer

Kalvebryst eller -spidsbryst kan bruges i stedet for oksekødet, men så vil kogetiden være lidt kortere.

 

Sprængt oksebryst med peberrodssovs: I stedet for den stuvede kål kan der serveres kogt kål og peberrodssovs til kødet: Smelt 3 spsk smør og rør det sammen med 3 spsk mel. Spæd med ½ liter suppe eller kogevand fra kål. Kom 1 spsk hvidvinseddike i og smag til med salt, sukker og 3-4 spsk revet peberrod. Kogt spidskål serveres til.

Kød
Sprængt oksekød med stuvet spidskål er en rigtig herreret.
Sprængt oksebryst med spidskål
(6 personer)
Arbejdstid: 45 min.
Saltning: 3 døgn
Kogetid: ca. 2 timer
Fryse-egnet
Saltlage:
500 g salt
100 g sukker
2½ liter vand
Kogning:
1½ liter vand
6 hele peberkorn
Stuvet spidskål:
3 spsk smør
4 spsk mel
1 dl mælk
Endvidere:
Sådan gør du:
  1. Kog lagen sammen og lad den svale. Hæld saltlagen over kødet og lad det ligge i tre døgn i køleskab.
  2. Kom det saltede kød i en gryde, hæld vand på. Bring det til kogepunktet og skum. Tilsæt hele peberkorn, grønsager og suppevisk.
  3. Lad kødet koge, til det er så mørt, at benene nemt kan tages ud.
  4. Spidskål: Skær kålhovedet i kvarte og kog det i letsaltet vand i 5 minutter.
  5. Smelt smørret i en gryde og rør det sammen med melet. Spæd med 2 dl af kogevandet fra kålen samt koghed mælk og fløde. Tilsæt væden lidt ad gangen, så stuvningen ikke bliver klumpet. Smag til med salt, peber og revet muskat.
  6. Vend kålen i stuvningen og servér den til kødet. Lidt høvlet peberrod på kødet og hakket persille på kålen både smager dejligt og ser godt ud.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Hanne Bloch
Annonce

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri