Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Lækker, sund og slankende lakrids

Sundhedsnyheder
Lakrids er meget mere end slik. Du kan bruge det som smagsgiver i maden, som lindring til halsen - og så kan det hjælpe dig med at holde vægten.

Lakrids kommer fra lakridsplanten Glycyrrhiza glabra , og den er blevet anvendt af mennesker i flere tusind år. Den søde rod bliver stadig flittigt brugt, især i drikkevarer, skrå og hostemedicin. Den indeholder antioxidanter, B-vitamin og salicylsyre, som også findes i smertestillende medicin.

 

Lakrids kan berolige maven, dæmpe hoste og rense leveren, og rålakridspastiller bruges sågar til at mindske appetitten og øge forbrændingen. Lakridspulver bliver nu om dage også brugt til desserter og som krydderi til f.eks. skaldyr, laks, chili con carne og kyllingeretter samt i bagværk.

 

En fordel ved at bruge lakrids som sødemiddel er, at det kan være mange gange sødere end sukker og dermed kan nedbringe kalorieindholdet betydeligt.

Annonce

 

Du kan købe lakridspulver i dagligvarehandlen eller på nettet og eksperimentere selv. Du kan selvfølgelig også nyde, at der er noget sundt i dit lakridsslik — men husk, at det ofte er tilsat sukker.

 

Fra Kina til Danmark

Man ved, at lakrids blev anvendt i Kina for ca. 5000 år siden, og der er fundet lakrids i Tutankhamons grav i Egypten. De gamle grækere kendte også til lakridsens egenskaber mod astma, tør hoste og brystsmerter. I Danmark blev lakrids også oprindelig anvendt som medicin, og lakridsrod og lakridsholdige produkter kunne kun købes på apotekerne.

 

Den rå lakridsrod blev populær som slik i slutningen af 1800-tallet ligesom engelsk lakrids, der blev solgt i hårde, blanke stænger, som apotekeren huggede stykker af — først og fremmest mod hoste og dårlig hals. Senere solgte man tynde stænger i små papæsker, og der blev importeret lakridsslik fra England og Tyskland.

 

Fremstilling af lakrids som slik begyndte i Danmark for alvor i 1920’erne og tog rigtig fart i 1930’erne og efter 2. verdenskrig.

 

Du kan købe masser af lakrids på helseplus.dk - klik her »

Tekst: Carina Stilling Lindkvist
Foto: Alamy
Publiceret: 16-10-2013

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri