Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Kriminovelle: Sallys mistanker

Noveller
Selv om Sally syntes, at Colin var en dårlig chef, havde hun trods alt ikke ønsket ham død. Men nu var han blevet stukket ned, og hver af hendes fire kolleger havde deres teori om, hvem af de andre, der havde villet myrde ham, og hver af dem så faktisk ud til at have en god grund til at gøre det, så hvem af dem skulle hun tro på...

Sally brød sig ikke om den drejning, samtalen havde taget. Den var utrolig grov. De var gået hen til pubben efter arbejdstid, og samtalen handlede om butikschefen, Colin Pratt.

 

– Ville det ikke være skønt, hvis Colin faldt ind under et tog? – Jeg ville tilmed give ham et lille skub. – Jeg med. At beklage sig over nogen var én ting, men det her... – Hvad med en påkørsel? – Fint. – Et skud ville være bedre. At køre ham ned er for usikkert. Der er en risiko for, at han kunne overleve. – Hvad med gift?

 

► Læs også den dramatiske kriminovelle 'En fremmed i huset' 

 

Sally havde simpelthen holdt sin mund. Det samme havde Todd, havde hun lagt mærke til. Og nu, to uger efter, var Colin hverken blevet kørt ned, eller skudt eller forgiftet, men faktisk stukket ned. – I guder! Og det var et røveri, ikke? sagde Jeff. Han var stor og stærk og var bjergbestiger i sin fritid.

Annonce

 

– Ja, og så er han tilmed heldig, at han stadig er i live, sagde Dave, som var mindre og havde et velplejet fipskæg. – En centimeter længere til venstre, og han havde ligget i kælderen med en seddel om storetåen.

 

Dave var vicebutikschef i den forretning med friluftudstyr, som de alle sammen arbejdede i, og det var ham, der havde modtaget underretningen. I Colins fravær var det ham, der stod som leder, og hvis Colin ikke kom tilbage, var han så at sige dødsikker på at overtage hans stilling.

 

► Læs også den spændende kriminovelle 'Nabokrigen'

 

Rachel, som var blevet helt bleg, da hun hørte, hvad der var sket, brød ud i gråd ved Daves kyniske beskrivelse af situationen. Hun drejede om på hælene og flygtede ind i personalestuen. Sally iagttog hende og følte sig også ret utilpas. Hun havde alligevel overvejet at finde et andet job, for hun brød sig faktisk ikke om Colin, men hun ville selvfølgelig ikke have ønsket, at det skulle gå ham sådan.

 

Todd derimod så nærmest ud til at more sig. Han var en underlig fyr. Han havde kun fået jobbet, fordi han var nevø til butikkens direktør. På en skala fra 1 til 10 lå hans engagement normalt omkring minus 3. – Politiet kommer senere, sagde Dave. – Politiet? Todd virkede pludselig nervøs. – Colin blev fundet i parken, da han i stedet burde have været på vej hjem. Så jeg går ud fra, at de vil tale med os for at høre, om vi ved noget.

 

– Ja, jeg ved ikke noget, sagde Sally. – Heller ikke jeg, sagde Todd. – I guder! sagde Jeff igen. – Så jeg har et forslag, fortsatte Dave. – Vi ved alle sammen, hvad der blev sagt for et par uger siden henne på pubben. At vi ønskede Colin død. Men vi ved også, at ingen af os mente det alvorligt. Det var bare sagt i sjov efter et par drinks. Så jeg synes ikke, der er grund til, at vi nævner det over for politiet. Enig?

 

– Helt sikkert! Jeff nikkede ivrigt. – Helt i orden med mig, sagde Todd. – Og Sally? Dave løftede spørgende et øjenbryn. – Ja, mumlede hun, selv om hun syntes, det virkede som lidt af et tilfælde, at de havde siddet i pubben og snakket om deres chefs død, og så var han blevet overfaldet to uger efter. – Fint. Jeg skal nok sørge for, at Rachel også er med på det.

 

* * *

 

Senere på formiddagen ankom en kriminalassistent med sin notesbog og adskillige spørgsmål: Havde Colin nogen fjender? Havde han opført sig mærkeligt på det sidste? Nogen anelse om, hvorfor han gik en anden vej hjem? Sally kunne ikke komme med nogen nyttige oplysninger, men havde selv et par spørgsmål og fandt ud af, at der var noget underligt ved det røveri. Det var kriminalassistentens eget udtryk: „underligt". Som om det bare skulle se ud som et røveri.

 

Han gav hende et kort med sit telefonnummer og bad hende ringe, hvis hun kom i tanke om noget, der kunne være af betydning. Som hun havde fået besked på, sagde hun ikke noget om samtalen i pubben for to uger siden, men hun havde det skidt med at undlade det.

 

Colin Pratt var en ret forfærdelig chef. Han traf de forkerte beslutninger, og hans evne til at omgå sine ansatte var rigtig dårlig. Hvorfor han var butikschef, var faktisk lidt af en gåde. Men ville en af hans underordnede ligefrem slå ham ihjel? Alt det, der var blevet sagt i pubben, var bare for sjov, som Dave havde understreget. Var det ikke? Det handlede bare om at tage lidt af trykket af kedlen.

 

* * *

 

– Jeg tror, det er Todd, sagde Rachel efter frokost og fik Sally til at føle sig endnu mere utilpas. De stod ved vandrestøvlerne og betragtede den unge mand demonstrere forskellige teltes egenskaber for et ældre par i anorakker. Rachel var kommet lidt til hægterne igen efter formiddagens sammenbrud og kriminalassistentens efterfølgende forhør. Hun var slank, sporty og attraktiv, selvom hendes øjne lige nu var røde og ophovnede.

 

– Todd? sagde Sally. – Jeg tror, han stak Colin ned. Jeg ved, det er ham. – Gør du det? – Det er da oplagt, er det ikke? Det var det ikke for Sally. – Du ved godt, hvad der var med ham, gør du ikke? sagde Rachel. – Ved hvad? – Han var med i en bande. Han var på vej til at blive sendt i spjældet, men hans onkel, direktøren, fik dommen lavet om til samfundstjeneste. Jobbet her var en del af aftalen.

 

– Men hvorfor skulle han lokke Colin ind i parken for at stikke ham ned? Rachel trak på skuldrene. – Hævn, måske. – Hævn for hvad? – Jeg hørte dem skændes i fredags. De var ude på lageret. Colin beskyldte Todd for at stjæle fra lageret. Colin truede ham og sagde, at han ville gå til hans onkel. Problemet for Todd er, at hvis han træder ved siden af bare én gang, så ryger han direkte i fængsel. Så hvis han troede, at Colin ville skabe problemer for ham, har han et motiv, ikke sandt?

 

– Det har han vel, sagde Sally. Det gav til en vis grad mening. Hun kunne mærke, hvordan panikken begyndte at boble i hendes bryst. – Jeg fortalte det hele til politibetjenten, så det overrasker mig, at han ikke arresterede ham i formiddags.

 

Der kom en kunde ind i butikken, og Rachel gik over for at betjene ham. Sally betragtede Todd. Hans ældre kunder gik væk fra teltene, og han stod alene tilbage. Han så pludselig på Sally og gav hende tegn til at komme over til hjørnet med bøger og kort. Hun gik derover, noget anspændt. – Ja?

 

– Jeg ved ikke, hvem jeg ellers skal snakke med, sagde han. – Om Colin, mener jeg, fortsatte han, da Sally ikke svarede med det samme. – Åh ja. Du vil gerne fortælle mig, hvad der skete. Indvendigt bredte panikken sig, men det lykkedes hende at bevare et roligt ydre. Han ville da ikke tilstå? Ikke her og nu og til hende?

 

– Jeg skulle have sagt noget til betjenten, men mig og politiet kommer ligesom ikke så godt ud af det med hinanden. – Det har jeg hørt. – Hvad har du hørt? – Ikke noget. Han fastholdt hendes blik i et sekund eller to og fortsatte så:

 

– Jeg tror, det var Dave, der stak Colin ned. – Dave? – Hvem er det, der står til at blive butikschef? Og har brug for de penge, forfremmelsen giver? Hvem var det, der sagde, at han ville køre Colin ned? Og som gav os besked på ikke at nævne, hvad der var blevet sagt på pubben?

 

Sally havde svært ved at følge med. – Øjeblik, hvorfor har Dave brug for pengene? – Fordi han gambler. Alle og enhver ved, at Dave spiller om penge. – Det gjorde jeg ikke. – Han skylder et hav af penge til Haj-Sammy. – Gør han det? – At blive butikschef er en begyndelse, ikke?

 

– Siger du, at Dave er ludoman? – Ikke en særlig god én. Todd sænkede stemmen endnu mere. – Måske kunne du... ligesom gå til politiet i stedet for mig og fortælle dem, at det sandsynligvis er Dave. – Jeg... øh – De vil tro på dig, ikke på mig. – Hej, Todd! buldrede Daves stemme gennem butikken. – Ud til bagindgangen. Nu! Der kommer varer. – Det må jeg hellere, sagde Todd og skyndte sig væk.

 

Dave kom over til Sally. – Hvad hviskede I to om? spurgte han mistænksomt. – Ikke noget. Vi snakkede bare. Om Colin. – Det er frygteligt, sagde Dave. Han kastede et blik rundt i butikken. – Kom med mig. Der er ret stille i øjeblikket. Lad os gå ind på mit kontor. – Dit kontor? – Undskyld. Det var en fortalelse. Han forsøgte at smile, uden held. – Colins kontor så.

 

Sally vidste ikke, hvad hun skulle mene om det her. Vidste Dave, at Todd havde indviet hende i sin mistanke? Ville han trække hende væk fra de andre og "ordne" hende, som han havde ordnet Colin? Men det lød latterligt. Inde i butikken? Så ville han da være sindssyg. Hun mærkede alligevel panikken vokse, og inden hun kunne nå at diskutere mere med sig selv, var hun allerede trådt ind i Colins kontor, og Dave havde lukket døren.

 

– Vi ved begge to, hvad der er sket, ikke sandt? sagde Dave, der havde sat sig i Colins stol. – Gør vi det? – Jeff er endelig bukket under for sin jalousi og vrede, og han har forsøgt at slå Colin ihjel og få det til at se ud som et røveri, der er gået galt. – Øh? Nu havde Sally virkelig svært ved at følge med. Først var det Todd. Så var det Dave, og nu sagde Dave, at det var Jeff.

 

– Alle ved, at Jeff er vild med Rachel. – Er han det? – Men – guderne må vide hvorfor – Rachel er forelsket i Colin. Jeg fatter det ikke selv. Colin er en af de mest frastødende mænd, jeg nogensinde har kendt. Det går over min forstand, hvordan en som Rachel kunne falde for ham, men det gjorde hun altså. – Rachel og Colin?

 

– Du vil ikke fortælle mig, at du ikke vidste noget om dem? – Ikke det mindste. – Det har stået på i flere måneder. – Men Colin er gift. – Har du ikke lagt mærke til, hvordan de opfører sig over for hinanden? – Jeg troede ikke, de kunne udstå hinanden. De kritiserer og bagtaler altid hinanden. – Netop. Den klassiske måde at skjule det på. Så det er helt oplagt Jeff, ikke sandt? – Er det?

 

Sally sank ned på den tomme stol. Hun troede, at hun kendte sine kolleger, men måske kendte hun dem slet ikke. – Jeff er til sidst flippet ud og har forsøgt at skaffe Colin af vejen og få Rachel for sig selv. – Tror du det? Dave fik ikke mulighed for at uddybe sin teori yderligere, for døren gik i det samme op, og Rachel stak hovedet ind.

 

– Der er problemer ude ved disken. En vred kunde vil tale med butikschefen. Og i dag er du den, der kommer nærmest. Så forsvandt hun igen. Dave rejste sig op. – Sig ikke et ord til nogen, før vi har snakket sammen igen. Okay? Sally nikkede. – Okay. Hun vidste alligevel ikke, hvad hun skulle sige. Afsløringerne kom lidt for hurtigt til, at hun kunne nå at tage dem til sig. Tankerne hvirvlede rundt i hovedet på hende, da hun vendte tilbage til butikken.

 

– I guder, sagde Jeff og gav Sally et chok, da han dukkede op ved siden af hende. – Det er noget værre rod. – Ja, det har du ret i, medgav Sally. Hun tog et skridt væk fra ham. Var Jeff den virkelige skurk? Igen mærkede hun panikken.

 

– Hvad skal man gøre, når den kvinde, man elsker, har forsøgt at begå et mord? – Undskyld? – Rachel. Jeg ved, det var hende. Det må det være. Hun gik i seng med Colin. Det vidste du godt, ikke? – Jeg... øh...

 

– Der er ingen grund til at spille komedie. Det var noget, vi alle sammen vidste, selv om de sikkert troede, at vi ikke gjorde det. Men for tre uger siden slog Colin op med hende. Han er nu begyndt at komme sammen med denne her danserinde. Store bryster og lange ben, du ved. Rachel var knust. Jeg ville hjælpe hende, trøste hende, men det skulle ikke se ud, som om jeg var en tarvelig fyr, der bare prøvede at udnytte situationen. Nu ville jeg ønske, jeg havde gjort noget. Kunne måske have forhindret det. For hun har forsøgt at slå Colin ihjel, ikke også? Hun har lokket ham over i parken og stukket ham ned. Åh, stakkels Rachel. Hun havde fortjent bedre end en orm som Colin, og nu mister hun alt.

 

Fortvivlet kørte han en hånd gennem håret. Så pludselig var Jeff væk, forsvundet mellem tøjstativerne, mens tårerne løb ham ned ad kinderne. Var det skuespil? Græd han virkelig på grund af Rachel? Eller dækkede han over sig selv? Eller var det i virkeligheden Todd? Eller Dave? Pludselig følte hun, at hun ikke kunne stole på en eneste af dem. Det var simpelthen for risikabelt.

 

Men hvad skulle hun stille op nu? Det oplagte svar var at ringe til politiet, fortælle dem alt, hvad hun havde hørt, og lade dem tage sig af det. Så hun måtte have fat i en telefon og det hurtigt. Hendes mobil lå i hendes jakke inde i personalestuen, som hun, med nerverne på højkant, begav sig hen til. Hun låste døren op, lod nøglen sidde i låsen og havde lige taget mobilen fra jakken, da Todd dukkede op bag hende. I hånden havde han en Stanley-kniv.

 

– Sally. Du... Han blev afbrudt af hendes skingre skrig. Hun langede ud efter ham og ramte ham i tindingen med mobilen. Han gik i gulvet på stedet. Stanley-kniven kurede hen ad gulvet. Sally hev efter vejret. Han skulle til at overfalde hende, skulle til at stikke hende ned, som han havde stukket Colin ned, fordi han mistænkte hende for at vide besked.

 

Han begyndte at røre på sig nede på gulvet og beklagede sig dæmpet. Det ville kun være et spørgsmål om sekunder, inden han ville være på benene igen. I det samme fik hun øje på en stump klatrereb, der lå på bordet. Hun skyndte sig at binde det om Todds hænder og fødder og skulle så til at ringe til politiet igen.

 

– Sally, hvad foregår der? Hun rystede så meget på hånden, at hun tabte telefonen, der endte nede under sofabordet. Det var Dave, der stod i døren. Hans blik gled fra Sally til den bundne Todd på gulvet, som nu var ved at komme til hægterne. – Hvad er det, du laver?

 

– Hun slog mig! råbte Todd og vrikkede voldsomt i rebet. – Det er ham! skreg Sally. – Det var ham, der stak Colin ned, og han skulle til at gøre det samme med mig. – Nej, jeg var i færd med at åbne varekasser. Jeg har jo sagt, at det var Dave, der stak Colin ned. Han skylder Haj-Sammy penge!

 

Daves ansigt formørkedes. – Hvordan ved du noget om...? Og det var nok for Sally til at skifte mening. Hun sprang ind på Dave, som ikke havde ventet det. De faldt omkuld på gulvet sammen, Sally ovenpå, og han bankede hovedet i gulvet og gik ud som et lys. – Ja, sådan! råbte Todd. – Og bind mig så op!

 

Hun tog Stanley-kniven op for at skære rebet om hans håndled over. – Undskyld, Todd. Da jeg så den her, troede jeg... – Ja, det gør alle. Det var i det øjeblik, Rachel kom til syne. Hun måtte have set Sally sidde på hug over Todd, set Stanley-kniven, men ikke, at Todd var bundet. – Hold dig fra hende! Hun skubbede Sally i sikkerhed. – Jeg er her, Sally! Bare rolig! Men Sally var allerede ved at vende sig om.

 

– Nej, Rachel. Det er i orden. Jeg er bare... Det var så meget, hun nåede at sige, inden kniven strejfede Rachels hånd. Et eneste blik på blodet var nok. Rachel vendte øjnene opad og besvimede og landede oven på Todd, som gav sig i smerte. – Pokkers! mumlede Sally. Hun rejste sig op og prøvede at finde ud af, hvad hun først skulle gøre. Panikken voksede inden i hende.

 

Måske var det Todd, der havde overfaldet Colin, sådan som Rachel sagde? Han var trods alt en tyv, så det var nok bedre at lade ham være bundet. – Sally? Det var Jeff, der nu kom ind i personalestuen og så Stanley-kniven, blodet og den bevidstløse Rachel. – Hvad har du gjort ved Rachel?

 

Hun så det i hans øjne. Han ville gøre hvad som helst for at beskytte sit livs kærlighed. Det var pludselig meget nemt at tro på, at det var ham, der havde overfaldet Colin for at hævne den smerte, han havde påført Rachel. Han sprang frem mod hende, men hun viftede truende med kniven. – Bliv dér! Hun tvang ham over i den anden ende af personalestuen. Han holdt sine hænder i vejret, mens hun fik sig manøvreret over til døren.

 

– Tag det roligt, mumlede han. – Jeg stoler ikke på dig, gispede hun, da hun bakkede ud. – Kan ikke stole på nogen af jer. Så lukkede hun døren og låste den. – Sally! råbte Jeff. – Vent! Men Sally var allerede på vej hen til Colins kontor for at bruge telefonen dér. Der lå også et af kriminalassistentens kort på skrivebordet. Hun ringede direkte til ham. Panikken var nu så slem, at hun dårligt kunne tale, da hun endelig kom igennem:

 

– Ja, h-h-hallo. Jeg har Co-Colin Pratts over-faldsmand låst inde, her i butikken. Ja, jeg ved, hvem der gjorde det. Sådan da. Hun var nu helt overbevist om, at det var en af de fire. – Hvad mener du med, at jeg tager fejl? Hans kone? Hun forstod knap nok den forklaring, hun fik. Det var Colins kone, der i vrede over hans konstante sidespring, havde myrdet ham i håb om at få udbetalt livsforsikringen. Hun var allerede blevet varetægtsfængslet.

 

Telefonen gled ud af hendes hånd og stødte mod skrivebordet. Hans kone? Men det betød, at...Hun kunne høre råb og banken inde fra personalestuen. Måske var det nu på tide at se sig om efter et andet job.

Tekst: Steve Beredsford
Illustreret af: Melvyn Warren-Smith
Publiceret: 08-11-2014
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge