Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

28-årige Vala er vågekone og nybagt mor

Nyt fra Hjemmet
28-årige Vala Hafstad er frivillig vågekone for Røde Kors i København. At sætte sig selv til side og gøre noget godt for andre gør hende mere taknemmelig for livet.

Oskar, som netop har fejret etårs fødselsdag, kravler pludrende rundt på sit kulørte legetæppe på gulvet. Trods en lille snotnæse er han fuld af liv og masser af smil, som han sender i en lind strøm til sin mor, Vala.

 

– Jeg har så meget at være taknemmelig for. Alligevel har jeg i flere år haft en tendens til at se lidt mørkt på tilværelsen. Men efter at jeg er blevet vågekone, har jeg lært at fokusere på alt det positive i livet, siger 28-årige Vala Hafstad, der har en god blanding af islandske og norske aner.

 

– Nogle synes, det er underligt og en anelse uhyggeligt, at jeg er vågekone, men for mig giver det rigtig god mening, siger Vala.

 

Hun voksede op i Island og Norge, men flyttede til København i 2009. Hun bor nu i en lille lejlighed på Østerbro sammen med kæresten Lasse, som hun mødte et år efter, hun kom til Danmark. – Vi mødtes under et træ i Kongens Have, han fulgte mig

Annonce

hjem om aftenen, og så har vi været sammen lige siden, smiler Vala.

 

Det var ikke lige planen, da en graviditetstest viste to tydelige streger. Men Oskar var mere end velkommen. – Vi skruede ned for fest og farver, og livet blev pludselig lidt mere alvorligt, forklarer Vala, mens hun blidt vugger sin søvnige søn og hvisker beroligende islandske gloser i hans øre.

Fra liv til død

Under sin barsel syntes hun, at hun havde tid til at lave lidt frivilligt arbejde, og samtidig ville hun gerne give noget tilbage til samfundet efter at have modtaget kontanthjælp ad to omgange. Derfor tog hun med en veninde til informationsmøde hos Hovedstadens Røde Kors. Her hørte hun om muligheden for at blive våger og var straks tiltrukket af opgaven:

 

– Jeg følte, at det gav rigtig god mening at sidde hos et døende medmenneske, for ingen skal dø alene. Min farmor døde for nogle år siden, og dér kunne jeg ikke være hos hende. Det var jeg rigtig ked af, så nu er jeg glad for at kunne sidde hos andre døende, forklarer Vala.

 

Oskar er en glad lille dreng med masser af livsbekræftende smil.

 

Både Lasse og hendes øvrige familie og venner bakker op om hendes frivillige arbejde. – En af mine veninder syntes i starten, at det var enormt creepy (uhyggeligt, red.), men sådan ser jeg slet ikke på det. Hvis man har haft et godt og langt liv, er det helt naturligt at skulle herfra.

 

Første gang, hun blev kaldt ud på en vågeopgave, var en kold aften i november i fjor. En ældre kvinde på et nærliggende plejehjem havde ingen pårørende, så Vala skulle sidde hos hende i nogle af hendes sidste timer.

 

– Lige inden jeg gik ud ad døren, ammede jeg Oskar, til han faldt i søvn. Jeg filosoferede lidt over, at jeg forlod et liv, der netop var begyndt og skulle hen til et andet menneske, som snart skulle forlade livet. Men det skræmte mig ikke, og jeg glædede mig blot til at komme af sted.

Fredfyldt og naturligt

På plejehjemmet gik hun ind til kvinden, som lå i sin seng og så ud til at sove dybt. – Hun var for langt væk til, at vi kunne tale sammen. Men jeg præsenterede alligevel mig selv og tog hendes hånd, som jeg holdt under hele besøget. Det var meget fredfyldt og ikke spor uhyggeligt. Og da jeg tre timer senere cyklede derfra, var jeg nærmest glad – ikke fordi hun skulle dø, men fordi det var en god debut, hvor døden føltes helt naturlig, siger Vala.

 

Hvis hun selv en dag ligger for døden og ikke har nogen familie eller venner, der kan komme forbi, finder Vala det betryggende, at der findes vågekoner og -mænd, der vil sidde hos hende. Derfor kan hun kun opfordre andre til at blive våger – eller lave andet frivilligt arbejde.

 

– Det giver så meget overskud og hjælper mig med at påskønne hverdagen. Og så er det bare rigtig sundt at sætte sig selv lidt til side, siger Vala, der fortsætter som vågekone, så længe hun har lyst, og det føles meningsfyldt.

 

Hvad er en våger?

En våger er en kvinde eller mand, som sidder hos en døende person for at skabe ro og nærvær. Vågere tilkaldes, når den døende ikke har nogen pårørende, som kan være til stede i de sidste timer eller dage af vedkommendes liv.

  

For at blive frivillig i vågetjenesten skal man være moden, robust og mindst 25 år. Desuden er det et krav, at man har erfaring med omsorg for døende mennesker – enten personligt eller fagligt. Røde Kors har i dag 75 vågetjenester med 800 frivillige vågere, heraf 53 i hovedstaden.

  

Se mere på rodekors.dk

 

Kilde: Røde Kors Hovedstaden

Tekst: Runa Pihlmann
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 03-04-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri