Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Et godt tip til rengøring er planlægning og forberedelse. Gør rent og ryd op i ét rum ad gangen, og gå aldrig ned på udstyr.

5 ting som er vigtige at få gjort rent

Nyt fra Hjemmet
Tid til forårsrengøring: Nu hvor fuglene begynder at synge, og solen titter frem, er det tid til at få bugt med de skjulte skidtsamlere.

Nu begynder forårssolen at skinne, og vinterens snavsede ruder begynder at stikke i øjnene.

 

Men udover strålende, rene vinduer og den obligatoriske støvsugning, er der ifølge Hjemmets sundheds- og forbrugsekspert, Julie Svarrer, 5 ting, som er gode at gøre til en del af forårsrengøringen.

 

Før man overhovedet starter på at tørre støv af og jagte nullermænd, er det en god idé at lægge en plan.

 

Et godt råd fra Julie Svarrer er, at man starter ét sted og gør det helt færdigt. Hvis man gør rent og rydder op på må og få, er man nemlig tilbøjelig til bare at flytte rodet fra værelse til værelse.

 

– For mange vil det være en god idé at tage et rum ad gangen, så rengøringen ikke bliver uoverskuelig. Del også gerne rengøringen over flere dage, så du ikke kører sur i det, og begynder at springe over, hvor gærdet er lavest.

Annonce

 

Dernæst gælder det om forberedelse, så man har de rigtige remedier og midler klar til kampen mod skidt og spindelvæv. Som man siger inden for sportens verden: Man skal aldrig gå ned på udstyr.

 

– Men lad være med at bruge mange penge på dyre rengøringsprodukter. Man kan komme rigtig langt med helt almindelige ting og gode, gamle husgeråd, lyder rådet fra Julie Svarrer.

 

Eddike er fx godt til at pudsevinduer, og du kan bruge brun sæbe til alt fra pletter til bladlusIfølge Julie Svarrer skal man helst undgå rengøringsprodukter, der dufter meget af citrus:

 

– Det er dem, der flest allergifremkaldende stoffer i. Og det behøver altså ikke dufte af parfume, for at der er rent.

 

Julie Svarrer peger på 5 ting, som de fleste ikke får gjort rent, men som er vigtige, hvis man vil undgå de værste bakteriefælder:

1. Fjernbetjeningen samler på bakterier 

Fjernbetjeningen går fra hånd til hånd hos hele familien og samler mange bakterier med på vejen.

 

– Fjernbetjeningen er en rigtig smittebærer. Det er en rigtig god ting at gøre den ren hver anden måned, men også gerne oftere. Og gør det især, når der er nogle i familien, der har været syge, siger Julie Svarrer.

 

Mobiltelefoner kan også være nogle bakteriebomber, og til begge dele anbefaler hun, at man køber et desinficerende middel, som er beregnet til elektronik. Brug en vatpind til at komme godt ned i mellem knapperne.

2. Opvaskemaskinen er beskidt

Mange tænker, at når opvaskemaskinen vasker bestik og tallerkner rent, så er den nok også selv ren, men en opvaskemaskine kan faktisk blive rigtig ulækker indeni, hvis ikke den får en gang knofedt en gang i mellem.


– Tjek ofte filtrene for madrester, og husk at rengøre filtre og gummilister med jævne mellemrum i varmt vand og sæbe. Hvis du ikke synes, at dit bestik bliver ordentligt rent, er det et tegn på, at maskinen trænger til en rengøring, forklarer Julie Svarrer.


Et godt råd fra Hjemmets sundheds- og forbrugsekspert er desuden at afkalke maskinen, hvis dine glas begynder at blive grimme.

 

Det kan du gøre ved fylde sæbeskålen med citronsyre, som også er godt til at fjerne kalk fra dine fliser, og køre en tom vask ved 60 grader.

3. Husstøvmider i sengen

De fleste husker ifølge Julie Svarrer at vaske deres dyner og puder en gang i mellem. Hun anbefaler, at det gøres to gange om året ved 60 grader.


– En god huskeregel er, at man vasker sin dyne og pude, når man skifter fra vintertid til sommertid og omvendt. Har man allergi, er det dog en rigtig god idé at gøre det oftere.

 

Mange glemmer dog, at skal man bekæmpe husstøvmiderne, er det også nødvendigt at give selve sengen en tur.

 

– Det er en rigtig god idé at støvsuge sin madras og vaske topmadrassen. Her samler sig nemlig rigtig mange husstøvmider. Miderne kan give allergi, og så er det da også bare en ulækker tanke, siger hun.

4. Udsugningen suger støv til sig

Det er rigtig sundt for indeklimaet, at du lufter ud, og udsugninger i køkkener og badeværelser er en rigtig god idé, så rummene ikke bliver fugtige.

 

Men udsugninger samler ifølge Julie Svarrer også rigtig meget skidt og snavs, og hver gang du tænder for udluftningen, bliver der hvirvlet støv ud i rummet.

 

– Giv udsugningen en tur med en støvkost, hver gang du gør rent, så du undgår, at der hurtigt bliver støvet igen, råder hun.

5. Salt og peber med uvelkomne gæster

Mange hænder kommer forbi husets salt og peberkværne, og oftest er det i forbindelse med mad og tilberedelsen af maden, at vi rører ved dem. Det gør kværnene til nogle små bakteriebomber.

 

– Gør det til en vane at tørre dem af, når du alligevel tørrer køkken- eller spisebordet af, eller giv dem en tur i opvaskemaskinen med jævne mellemrum, lyder rådet fra Hjemmets sundheds- og forbrugsekspert.


Hvis du er frisk på flere rengøringstips, så afliver Julie Svarrer 6 myter om husholdning her

Tekst: Nathalie Klein
Foto: Alamy
Publiceret: 04-03-2015
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri