Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
En enkelt guldfisk er nok ikke livsfarlig for din kat, men det kan tun i store mængder være. Der er mange almindelig ting, som katte ikke må spise.

6 ting der er livsfarlige for din kat

Nyt fra Hjemmet
Vidste du, at katte ikke kan tåle løg, tun og loppemiddel til hunde? Helt almindelige ting kan nemlig være som gift for din kat. Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på.

Kan det nu være rigtigt, at ristede løg og dåsetun kan være farligt for nogen som helst? Det er da helt uskyldige madvarer, tænker du måske.

 

Men ifølge professor Charlotte Bjørnvad, dyrlæge og specialist i hunde- og katteernæring ved Københavns Universitetshospital for familiedyr, er svaret: „Ja”

 

For det er nemlig en rigtig dårlig idé at spise løg og tun - hvis du altså er en kat.

 

– Katte er små dyr og har generelt et følsomt system. Deres lever omsætter stofferne på en helt anderledes måde, og derfor er der nogle ting, som vi mennesker kan tåle, men som de ikke kan, forklarer hun.

 

Charlotte Bjørnvad kommer her med 6 helt almindelige ting, som katte bliver forgiftet af: 

Annonce

1. Katte kan ikke tåle chokolade

Måske har du hørt, at man ikke må give hunde chokolade, fordi de ikke kan tåle det. Det gælder i høj grad også for katte.

 

LÆS OGSÅ: 7 fødevarer der kan være livsfarlige for din hund

LÆS OGSÅ: Jeg måtte dulme mine følelser med chokolade  


Ifølge Charlotte Bjørnvad sker det ikke så tit, at katte kaster sig over chokolade, for katte er mere kræsne end hunde, og normalt vil de ikke synes, at ting som chokolade er interessante.


– Chokolade indeholder stoffet theobromin, der bliver omsat meget langsomt, og derfor kan resultere i en forgiftning. Bare 30 gram kogechokolade kan være dødeligt for en kat på 4 kilo.


Symptomerne på chokoladeforgiftning er diarré, opkastninger og hyperaktivitet. I værste fald kan katten få kramper og hjertets rytme kan blive påvirket i en grad, hvor katten kan dø af det.

2. Løg giver katte blodmangel

Lad være med at give din kat frikadeller og anden mad, hvor der indgår enten rå, stegte, kogte eller tørrede løg.


— Både almindelige løg, forårsløg og hvidløg indeholder thiosulfat, som kan få de røde blodlegemer til at sprænge. Og det kan give katten akut blodmangel, forklarer Charlotte Bjørnvad.


Umiddelbart lyder det jo nemt at undgå løg, men der er løg i mange færdigprodukter. For eksempel indeholder babymos og færdiglavet sovs tit løgpulver, som kan være giftigt for en kattemave.


Husk derfor at tjekke indholdsfortegnelsen på de produkter, du har brugt i madlavningen, hvis din kat får lov til at spise resterne af jeres mad.

3. Tun kan være skyld i alvorlig sygdom

Serverer man store mængder fisk for sin kat, kan den få Pansteatitis, som er en betændelsestilstand i kattens kropsfedt, også kendt som gul fedt syge. Især rød tun er en af de fisk, som kan føre til Pansteatitis.


– Når katten får meget fisk, får den også meget af det umættede fedt – det, vi normalt beskriver som det sunde fedt – men det umættede fedt iltes meget nemt og bliver harsk. Det kan også godt ske i kroppen, hvis katten ikke får nok E- og C-vitamin, som hæmmer iltningen af fedtsyrerne.


– Det er sjældent, at man ser sygdommen, men det er en meget smertefuld tilstand for katten, hvis den opstår,  forklarer Charlotte Bjørnvad.

 

4. Giv aldrig din kat Panodil

 

En af de hyppigste og alvorligste forgiftninger, som Charlotte Bjørnvad støder på, er med stoffet Paracetamol, som blandt andet findes i Panodil.


– Folk tænker „Hov, det virker som om, min kat har lidt feber eller ondt", og så går man i sit eget medicinskab og finder en halv Panodil.


– Man må helst ikke give Panodil til hunde, men især katte er meget følsomme over for pillerne. Katten kan simpelthen ikke omsætte paracetamolen og ender med nyre- eller leversvigt

5. Kølervæske er livsfarligt

Katte strejfer mere rundt end hunde, og derfor er de mere udsatte for forgiftninger, hvor man ikke ved, hvad katten har spist eller drukket. Det kan for eksempel være kølervæske, som naboen to huse nede af vejen har spildt en lille smule af i sin indkørsel.


– Netop kølervæske har en smag, som katte godt kan finde spændende. Og katte er meget følsomme, så der skal meget lidt kølevæske til at gøre dem rigtigt syge og udvikle akut nyresvigt.


Vær opmærksom, hvis katten begynder at savle, har svært ved at koordinere sine bevægelser og lader være med at spise eller på andre måder opfører sig underligt. Det kan være tegn på, at din kat har fået en forgiftning, og at I skal en tur til dyrlægen, lyder rådet fra Charlotte Bjørnvad.

6. Loppemiddel til hunde må aldrig bruges til katte

En anden hyppig forgiftning ser Charlotte Bjørnvad hos katte, der har fået lopper og har fået en tur med familiens hunde-loppemiddel. I flere loppemidler til hunde indgår nemlig stoffet Permethrin, som er det rene gift for katte.


– Måske glemmer man at læse indlægssedlen, og så prøver man lige at give katte en halv tube af det, som man har brugt til hunden. Eller også er katteejerne bare ikke klar over, hvor lidt Permethrin der skal til, forklarer Charlotte Bjørnvad.


– Hvis man har en hund og kat, som er rigtig gode venner, og katten ligger og putter op ad hunden, som har fået loppemiddel, så er det nok til en forgiftning. Først begynder katten at savle, ryste og få kramper, og i værste fald kan den dø.


Skulle uheldet være ude, skal man ifølge universitetsdyrlægen skynde sig at vaske loppemidlet af med koldt vand:


– Det er vigtigt, at det er koldt vand, for varmt vand øger optagelsen gennem huden. For at få fjernet midlet så hurtigt som muligt, kan du klippe pelsen af, hvis det er en langhåret kat. Og tag katten til dyrlægen, hvor den måske skal indlægges.

 

Må katte få mælk?

Mælk er egentlig ikke giftigt, men katte er ikke i stand til at nedbryde mælkesukker. Lader du din kat slukke tørsten i mælk, vil det typisk betyde, at katten får diarré.

– Der er mange, der tror, at mælk og katte hører sammen. Måske er det fordi, man tit ser i tegnefilm, at katten labber mælk i sig fra en skål. Mens de er killinger, kan de godt fordøje den, men voksne katte har ingen glæde af mælk. Tværtimod, forklarer Charlotte Bjørnvad, dyrlæge og specialist i hunde- og katteernæring ved Københavns Universitetshospital for familiedyr.


Tekst: Nathalie Klein
Foto: Alamy
Publiceret: 30-04-2015
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri