Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ægtepar overtog Svinkløv Badehotel: Vi kastede os bare ud i det!

Nyt fra Hjemmet
Nete og Bjørn Bilgram elsker udfordringer, og de fik kamp til stregen, da de købte Svinkløv Badehotel. Stedet var nedslidt og mørkt, men oceaner af maling og knofedt førte hotellet tilbage til den lette og enkle stil, som vi kender fra TV2-serien „Badehotellet“.

Allerede ude fra Strandvejen dukker associationer til sommerhatte med store skygger, solnedgange og bare arme frem.

Nete og Bjørn Bilgrams hus i landsbyen Tranum, tæt på Svinklovene i Han Herred, er et hvidmalet træhus med en stemning af badehotel, som kun forstærkes, når man træder indenfor i det lyse hus, som 75-årige Bjørn har tegnet og bygget.

– Jeg har bare malet, siger Nete Bilgram på 74 år med et smil, for der er ikke meget "bare" over malerarbejdet i det store hus, hvor alle flader er malet!

De har arbejdet på huset i fem år, men det virker, som om ingen projekter er for store eller for svære for Bilgram-parret.

I 1973 flyttede de med tre små børn fra en lejlighed i København for at realisere drømmen om et lille hobbylandbrug i det vestlige Nordjylland.

Annonce

Arkitekten og væveren anede intet om hverken husdyr, eller hvordan man får agurker til at gro.

– Vi har det med at kaste os ud i tingene, for vi kan godt lide selve spændingen ved at se, om vi kan få et projekt til at køre, fortæller Nete.

 

LÆS OGSÅ: Tidligere stuepige på Svinkløv: Min sommer på badehotellet

 

Benhårdt arbejde

Projekt Minilandbrug lykkedes, og da børnene flyttede hjemmefra, lejede Nete og Bjørn et skovhus i Svinkløv, hvor de levede af at sælge garn, væverier og den keramik, som Bjørn har lært sig selv at lave.

Tanken om at drive et hotel lå ikke lige for, men så en aften i 1986 gik de tur på stranden neden for Svinkløv Badehotel, som var til salg.

– Vi blev optændt af, hvor spændende det kunne være at drive hotellet, men vi havde jo ikke en brik. Men vi spurgte banken, om de ikke kunne låne os et par millioner, og de sagde ja!

Både Nete og Bjørn griner, for de anede intet om hoteldrift:

– Bjørn arbejdede i køkkenet hele sommeren, før vi overtog hotellet, for han skulle jo lave mad til vores gæster, fortæller Nete.

Deres første og største opgave på hotellet var at fjerne al linoleum og nålefilt, som ikke bare lå på gulvene, men var sømmet fast: – Vi lå på knæ og hev kramper op. Der var 300 kvadratmeter, og de sad altså tæt, indskyder Bjørn og ser helt træt ud ved tanken om det store arbejde.

Hotellet var ikke blevet malet i mange år, så alt fik en omgang: gulve, vægge, lofter, møbler. Alt!

– Det var nedslidt, og vi ville føre det tilbage til den oprindelige stil med de lette møbler og de lyse farver, frem for det tunge udtryk, som var der, forklarer Nete, der er blevet en erfaren maler, eftersom parret selv lavede en stor del af arbejdet.

– Vi var i fyrrene og havde masser af kræfter, men vores sønner, venner og familie kom heldigvis og hjalp.

Nete husker, hvordan den første ejer af hotellet, fru Kronborg, kom til hotellet og sagde: „Nu ser det rigtigt ud". Alligevel var den første sommer hverken særlig lys eller indbringende, for det regnede og regnede.

– Der var ikke sååå mange gæster, som Nete udtrykker det.

 

Hurtig lagkage

Heldet vendte, da en journalist fra Politiken besøgte det nordjyske badehotel og gav det en hel sides positiv omtale i avisen:

– Derefter kørte det bare, griner Nete.

Gæsterne strømmede til i sådan en grad, at det nogle gange var ved at slå Bilgram-parret og de få ansatte, som de havde råd til at have, ud:

– Vi troede indimellem, at der var tale om en sammensværgelse fra gæsternes side. De stod på parkeringspladsen og ventede, og så kom de. Alle sammen. På én gang!

Bjørn griner ad historien, for selvom han ikke er kok, blev han ganske ferm til at lave mad, og især stedets berømte valnøddelagkage kan han smække hurtigt sammen:

– Jeg kunne lave en på syv minutter, så modsat i dag, hvor de skal trække i flere dage, løb vi aldrig tør. Jeg har præsteret at lave femten lagkager på en eftermiddag, og der er altså en liter fløde i hver, fortæller Bjørn.

Han havde to hjælpere i køkkenet, og ligesom i dag var der fuld forplejning på hotellet. Når der var fuldt hus, betød det 100 mennesker, der skulle bespises, og oveni arrangerede parret udstillinger og koncerter på hotellet. Det var en travl, men sjov tid:

– Lige før klokken 18 mødtes alle vi, der arbejdede på hotellet, til et glas rødvin. Det var hyggeligt, og vi fik samling på det hele, inden gæsterne skulle spise, mindes Nete.

Arbejdsdagene gik fra ni morgen til klokken to om natten, og et år regnede parret ud, at de havde arbejdet to et halvt år på et år. Ganske vist holdt de vinterlukket, men i sæsonen var der tryk på.

Alle ansatte fik samme løn, for alle var lige meget værd, forklarer parret. De eneste, der ikke fik den løn, var Nete og Bjørn, men som de siger:

– Vi kunne egentlig ikke leve af det, men det gjorde vi jo.

Bilgrams drev Svinkløv Badehotel fra 1987 til 1994 og solgte det, fordi de trods alt syntes, at arbejdet blev for omfattende. I stedet åbnede de en restaurant, og sammen med en god ven åbnede de også et opholdssted for unge.

De byggede et hus fra bunden og bliver vist aldrig færdige med nye projekter:

– Det er det, at sætte noget i gang, vi elsker allermest, slutter Nete med et stort smil under det knaldrøde hår.

 

LÆS OGSÅ: Trekantsdramaet på Badehotellet: De evige tre

LÆS OGSÅ: Bag om Badehotellet: Det perfekte kostume kan gøre mig lykkelig

LÆS OGSÅ: Andrea Birkkjær fra 'Badehotellet': Jeg blev kastet ind i alt det sjove!

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Jens Bach
Publiceret: 23-02-2016
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri