Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Anny og Jørgen genskaber verden i miniatureformat

Nyt fra Hjemmet
Anny og Jørgen Hede har både orangeri, sigøjnervogn og jagthytte i deres andensalslejlighed i Aalborg. Det hele er nemlig bygget i en tolvtedel af den normale størrelse.

Når man når den tredje alder, skal man bare have det sjovt. Jørgen Hede på 78 år smiler. Sammen med sin kone, Anny, har han det sjovt hver dag, for de to har nemlig en fælles lidenskab, som på én gang er ekstremt lille og meget stor. – Jeg kan ikke se noget uden at tænke: "Hvordan kan man lave det i størrelsesforholdet 1:12, siger Anny Hede på 73.

 

Parret genskaber verden i miniatureformat. De har både orangeri, jagthytte og et komplet engelsk overklassehjem i deres lejlighed i Aalborg. Her bruger Anny og Jørgen timer på at studere små møbler og mennesker, for det hele skal være historisk korrekt. Det kræver en del research på computeren og er Annys opgave. Jørgen bryder sig ikke om computere, men han elsker maskinerne i sit lille værksted. 

Annonce


Der bliver arbejdet flittigt i køkkenet, hvorfra der er udsigt over Aalborg.

 

– Jeg er håndværker, så jeg vil have ordentligt værktøj, fortæller Jørgen med et lunt smil. Han er maskintekniker, men har skabt flere møbler i træ og i fuld størrelse til parrets hjem, men de seneste 10 år er kreationerne skrumpet. – Det er ikke en hobby. Det er noget, jeg er blevet narret til, siger han og smiler skævt til Anny, der blot ryster på hovedet.

 

Anny lukkede miniatureverdenen ind i deres liv for 10 år siden, da hun stoppede som syerske. – Så skulle jeg jo finde på noget andet at lave, og jeg har altid ønsket mig et dukkehus...Hun holder en lille pause og indskyder så: – Nej, jeg har egentlig altid gerne villet have en modeljernbane, men dét var Jørgen ikke med på, så det blev dukkehuset. Som børn lavede vi dukkemøbler af tændstikæsker, men dengang var der ikke penge til fine huse, fortæller hun.

 


Venstre: Næste projekt er en købmandsbutik fra 1950'erne. Blandt de første varer til butikken er disse spiritusflasker. Enkronen viser, hvor små flaskerne er. Højre: Annys dukker bliver pillet fra hinanden og får ny krop, nyt hår og nyt hjemmesyet tøj. Dukkerne har mamelukker og undertrøje med blonder på under kjolerne.

 

Gennem årene har Anny syet masser af dukketøj til de dukker, som parrets to døtre havde, men et dukkehus fik hun først selv, da hun var 63 år. – Det skulle jo være et ordentligt dukkehus, så jeg fik Jørgen til at lave det til mig. Jeg bliver aldrig færdig med at kigge på det, siger hun med et tilfreds smil.

Perfektionist

Selvom gemalen ikke rigtig vil indrømme det, så var det i samme hug, at han fik en ny hobby. Jørgen blev grebet af at nedkopiere verden til ministørrelse. – Da jeg var syv år, sagde min far:„Hvis du ikke gider lave det ordentligt, så lad være!" Det har fulgt mig siden, fortæller Jørgen, der erkender, at han er perfektionist: – Der er intet, der kan laves for godt, erklærer han, og viser en miniatureudgave af Søren Ryges havebænk og et jalousiskab, hvor lågen kan falde og skufferne trækkes ud:

 

– Jeg kan genkalde mig følelsen, når noget er perfekt eller tæt på. Så er det godt, siger han og tilføjer, at han ellers ikke har nogen følelser i de ting, der allerede er lavet.– Selvfølgelig er han stolt. Han vil bare ikke indrømme det, afbryder Anny med et smil. 

 


En tro kopi af Søren Ryges havebænk.

 

Jørgen har bygget orangeri, dukkehus, to sigøjnervogne, en jagthytte og to kikkasser, og så er det primært Annys opgave at møblere og give liv. Det er også Anny, der sørger for, at møbler og inventar er historisk korrekt, for i et engelsk „Upstairs and downstairs"hus må beboerne naturligvis ikke have cowboybukser på. Tøjet til miniaturedukkerne syr hun selv, og de har selvfølgelig undertøj på, for som hun retorisk konstaterer: – Du har da også tøj på indenunder, går jeg ud fra.

 

Anny har strikket grydelapper af sytråd, og i dukkehusets entré har den velhavende gæst lagt sine handsker, hæklet af sytråd, på bordet. Indretningen af dukkehuset bliver hele tiden opgraderet, for Anny får konstant nye ideer: – Jeg har så mange projekter, at jeg drømmer om det om natten. Det er gode drømme, men jeg kan jo ikke nå det hele, fortæller hun med et smil.

 


Venstre: Sigøjnervognen var Jørgens andet miniatureprojekt, og Anny har indrettet den fine vogn. Højre: Et smukt orangeri.

 

Både Anny og Jørgen nyder udfordringen og glæden ved at skabe. – Vi lægger mærke til farverne i naturen og materialer på en helt anden måde, efter vi er gået i gang med miniaturerne. Der er en stor udfordring i det, og når jeg indimellem bliver lidt træt af det, holder jeg en pause. Den varer sjældent længe, for så begynder det at trække i mig igen, fortæller Anny med et smil.

 

LÆS OGSÅ: På genopdragelse i Danmark: Dannebrog, Tivoli og frikadeller

LÆS OGSÅ: Da Kassandra mistede synet ændredes hendes livssyn

LÆS OGSÅ: Charlotte sagde jobbet som bankdirektør op for at få et barn

 

Anny og Jørgen Hede har både orangeri, sigøjnervogn og jagthytte i deres andensalslejlighed i Aalborg. Det hele er...

Posted by Hjemmet on 29. september 2015
 

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 29-09-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri