Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Bag om Badehotellet: Det perfekte kostume kan gøre mig lykkelig

Nyt fra Hjemmet
Margrethe Rasmussen elskede at lege med påklædningsdukker som barn og gør det stadig. Selvom modellerne undervejs er blevet levende skuespillere, så er det stadig glæden ved at lade klæder skabe folk, der driver kostumedesigneren på tv-serien „Badehotellet“.

I virkeligheden skal man ikke lægge mærke til kostumerne. Så er det lykkedes! forklarer Margrethe Rasmussen og smiler.

Den 61-årige kostumedesigner ser sig omkring i sin "hule", hvor alt tøjet til serien „Badehotellet" hænger på stativer, opdelt efter hvilke skuespillere der skal bære det.

Det er Margrethe, der står for tøjet, tilbehøret og karakterernes stil i TV2's populære serie om livet blandt gæster og ansatte på Andersens Badehotel i slutningen af 1920'erne.

– Jeg er mor til karaktererne, siger hun med et grin.

Nok sætter Margrethe en ære i, at tøjet blot understreger, men selv fylder hun i rummet. – Dette er hendes domæne.

Her på førstesalen i Risby-studierne uden for København opbevarer hun tøj, stoffer og inspiration til de 18 indspillede episoder af Badehotellet.

Annonce

– Det er mig, der tager en beslutning. Jeg læser op på historien og tjekker, hvornår kjolerne når en vis længde, og så kan jeg tage min beslutning om, hvordan tøjet skal se ud, erklærer hun.

Margrethe nyder at hengive sig til historiske fakta og føler et stort ansvar for, at tøjet er historisk korrekt.

– Seerne skal kunne tage det for "gode varer". Og det kan de også, forsikrer hun.

– Når en film foregår i nutiden, så er skuespillerne mere opmærksomme på, hvad der klæder dem, men her handler det om noget andet. De kan godt være forfængelige og ikke bryde sig om en kjole, men nogle gange skal de.

Det er nu sjældent sket, for Margrethe tager hensyn til skuespillernes figur og stil. Hun havde for eksempel forestillet sig, at Grosserer Madsen skulle have knickers på, men da Lars Ranthe fik rollen, ændrede hun mening:

– Lars er så lav, at det ikke duede med knickers. Til gengæld gav vi ham en mave på, fordi han manglede noget pondus i forhold til Frigh og Weyse (Bjarne Henriksen og Jens Jacob Tychsen, red.). Vi har ikke så mange penge, men det er jo min styrke, at jeg er skrædder, siger Margrethe og tilføjer med et skævt smil:

– Det kalder jeg mig, men jeg er oprindeligt uddannet håndarbejdslærer.

 

LÆS OGSÅ: Andrea Birkkjær fra 'Badehotellet': Jeg blev kastet ind i alt det sjove!

 

Drømmejobbet

Margrethe har nemlig det, som hun selv kalder en "fornuftig" uddannelse, som hun tog på skolen „Håndarbejdets Fremme", der uddanner håndarbejdslærere.

Hun kommer fra Fyn og allerede som seksårig syede hun dukketøj på sin mors trædemaskine.

Margrethe købte sin egen symaskine, da hun var ti år, så hun kunne sy tøj til sig selv.

– Jeg vidste, at jeg ville være designer, men jeg syntes, at det var meget skræmmende at flytte til København, men det var jeg nødt til, hvis jeg ville følge min drøm. Efter et par måneder herovre vidste jeg, at jeg ville blive.

Efter endt uddannelse i 1974 så Margrethe, at en privat systue søgte syersker til at sy kostumer til „Svanesøen" på Det Kongelige Teater:

– Den nuppede jeg og fandt ud af, at det var det, jeg ville. Jeg ville sy kostumer, men jeg havde nok ikke engang turdet drømme om det, siger hun eftertænksomt.

Det blev til nogle gode år på teatrene i København og på Statens Teaterskole, men sidst i firserne skiftede Margrethe spor. Hun ville lave film:

– Når det begynder på et teater, så er jeg færdig. På film er jeg en del af det hele, og det er meget mere kreativt. Det er mere mig, fortæller Margrethe.

Hun har designet kostumer til film som „Kunsten at græde i kor", som hun selv er ret glad for og til filmen „Submarino". Derudover har hun været kostumier på en del historiske film, hvor hun har været ansvarlig for syningen af kostumerne.

„Badehotellet" er hendes første tv-serie, og hun nyder det:

– Jeg er den første, der låser op herude i marts, for der skal mange kostumer til, når optagelserne går i gang.

Hver vinter rejser hun til Sydamerika og sidder derovre og ser de nye afsnit af „Badehotellet" på sin iPad:

– Så er jeg selvfølgelig meget spændt. Fungerer det, som jeg havde tænkt? Er det harmonisk at se på, og tror man på det?

Margrethe smiler:

– Jeg er overordnet godt tilfreds, siger hun.

En del af kostumerne til serien lejer hun også i England, og mange stoffer og andet tilbehør kan hun finde i billige butikker i London.

Først til allersidst går hun i den eksklusive stofbutik „Joel & Son" i London:

– Det er så lækkert og dyrt! siger hun med et smil og tilføjer, at Dronningen også køber stof i selvsamme butik.

For Margrethe er det dog hverken stjernestøv eller dyre stoffer, der er drivkraften bag de nu 41 år som kostumedesigner. Det er det samme, som fik hende til at lege med påklædningsdukker i barndommen:

– Jeg elsker at se på kroppen og karakteren og finde netop dét rigtige stykke tøj. Så kan jeg blive helt lykkelig, slutter hun.

 

LÆS OGSÅ: Tidligere stuepige på Svinkløv: Min sommer på badehotellet

LÆS OGSÅ: Amalie Dollerup: "Det var lidt for meget"

LÆS OGSÅ: Anne Louise Hassing: Jeg går mere efter kvalitet

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Jens Bach
Publiceret: 12-02-2016
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri