Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
I 2007 nåede Bente op på at veje 173 kilo. I dag er hun nede på 92 kilo. Daglige gåture, anden god motion og mulighed for at tænke positive tanker. Det er opskriften på Bentes store vægttab, siger hun selv.

Bente tabte 81 kilo og fik livsappetitten tilbage

Nyt fra Hjemmet
Livet igennem har nordjyske Bente Nielsen fyldt sig med mad, når det blev for svært. Vendepunktet kom, da hun fik hjælp til at styrke selvværdet og nu tør mærke sig selv og sine følelser. Mad er ikke længere det vigtigste. Bente har tabt sig kolossalt og fået livsappetit igen.

Vandrestøvlerne snøres rutineret, overtøj og vanter kommer på i en fart. Så er hun ude ad døren og på vej mod markerne tæt ved hjemmet i Svenstrup syd for Aalborg.

 

Bente Nielsen går rask til, og det er noget nyt. Indtil for to år siden gik den 48-årige revisor praktisk talt aldrig ture. Det var alt for hårdt. – Jeg kunne knap komme op af sofaen dengang. Jeg gik simpelthen ned på slankekures krav og de offentlige anbefalinger om at gå 10.000 skridt om dagen. Så i stedet spiste jeg.

 

Bente har vejet for meget, siden hun var barn. Vægten har kørt op og ned, men da hendes far døde i 1992, satte det for alvor gang i trøstespisningen. – Jeg var meget knyttet til ham. I dag kan jeg se, at der er en sammenhæng mellem hans død og min vægt, der bare gik opad.

Annonce

 

I 2007 nåede vægten helt op på 173 kilo. – Der var en periode, hvor jeg kun klarede at tage på arbejde. Andet kunne jeg ikke, for jeg var så træt, fortæller Bente, der fik konstateret sukkersyge og gik på kur.

 

Hun tabte sig 30 kilo, men så begyndte kiloene at sætte sig igen. – Jeg sad bare hjemme om aftenen og magtede ikke at invitere nogen eller gøre noget. Til sidst indså jeg, at jeg var nødt til at finde ud af, hvorfor jeg spiste så meget. Selvom jeg indimellem tabte mig, så røg vægten altid op igen.

 

Bente erkendte, at enten skulle der en fedmeoperation til, eller også skulle hun selv tage affære. Operationen var hun bange for, så i 2010 meldte hun sig til et kursus for overvægtige. Dét blev et vendepunkt.

(K)ærlige spark

– Jeg indså, at jeg var blevet ensom, og at jeg manglede glæde i mit liv, fortæller Bente, der på kurset mødte coachen Per Rasmussen. Han så om bag Bentes fedme og hjalp hende med at få fokus på årsagen til overspisningen. – Jeg spiste kun færdigmad eller noget, som kunne spises med det samme. De daglige ture omkring benzintanken efter søde sager var blevet et must, forklarer hun i dag, hvor hun også ved, at indtaget af mad var en måde at gemme følelser på.

 

Bente gennemgik et 90 dages sms-program, udviklet af Per Rasmussen, som var så godt for hende, at hun deltog tre gange i træk. De to holder workshops og foredrag for andre, der er interesseret i emnet overspisning.

 

– Jeg har virkelig arbejdet med mig selv for at acceptere, at det her handler om noget andet end bare kost. For mig har det været en øjenåbner, men også hårdt at se på mig selv med så stor ærlighed, fortæller Bente, der fik hjælp af sin coach, Per, gennem talrige telefonsamtaler. Hun begyndte at tænke over det, som hun i dag kalder sin afhængighed: – Jeg drømte om mad, og det var det første, jeg tænkte på, når jeg vågnede.

 

I dag tænker Bente ikke ret meget på mad, og hun putter ikke hvad som helst i munden mere. – Jeg vil kun spise noget, der er godt for min krop, siger hun, der spiser sundere og mindre – men kalorier har hun endnu aldrig talt. Til gengæld går hun en del, for det kan hun godt lide. – Jeg lærte gennem samtalerne med Per, hvorfor jeg ikke kan lide motion. Det var jo, fordi jeg ikke kunne ret meget fysisk. Så i stedet spurgte han, om der var nogen form for motion, jeg syntes var sjovt, fortæller Bente, der så begyndte at dyrke vandgymnastik.

 

– Samtalerne var gode til at få mig sparket i gang. Konkrete episoder i min hverdag, hvor jeg ikke fik sagt fra, talte vi om. Så havde jeg styrken til at ændre på tingene dagen efter. Et 90 dages sms-program udviklet af coachen hjalp også Bente med at blive afklaret. – Det var fantastisk at modtage en daglig sms-hilsen, som handlede om tanker og vaner, og ikke om mad og motion. Som anerkendte mig for den, jeg er, for det er noget, jeg selv har haft svært ved. Det har virkelig givet min tro på mig selv et løft.

Mental kur

Selvom Bente altså ikke talte kalorier, så begyndte kiloene at forsvinde. Ikke af sig selv – for i takt med at der blev mindre af hende, blev der mere lyst til at bevæge sig. Men hun har aldrig ladet det blive et krav, tværtimod er lysten kommet i takt med erkendelsen af, at hun skal være bedre til at passe på sig selv. – Før havde jeg en tendens til at skubbe mine følelser væk, hvis jeg for eksempel følte mig trådt på. Sådan er jeg ikke længere.

 

Bente Nielsen har en hel kurv fuld af det, som hun kalder „ustrukturerede noter": refleksioner over de seneste to års forandringer.

 

Bente satte sig tre store mål tilbage i efteråret 2010. Det største var at komme ned under 100 kilo, og det lykkedes to år senere. I oktober 2012. – Vægten viste 99,9 kilo. Det var en fest, og jeg tudede af glæde!

 

Mindre medicin var også et mål, for Bente var oppe på fire daglige piller for sin sukkersyge og fem mod forhøjet blodtryk. I dag er hun nede på to en halv pille om dagen.

 

Det tredje store mål var at flytte, men Bente havde hverken energien eller overskuddet til det. – Jeg solgte mit hus for næsten otte år siden og flyttede i en midlertidig lejlighed. Det blev så til syv et halvt år, fortæller Bente, der nu øver sig i at handle og stå ved sine ønsker. Det lille rækkehus i Svenstrup, hvori hun nu sidder, flyttede hun ind i omkring nytår. – Jeg vil gerne have en have, og så skal man jo ikke bo i lejlighed, som Bente siger med et smil.

 

I det hele taget har hun fået en appetit på livet, som hun ikke havde troet mulig. – Jeg har nået mit mål om at komme ned under 100 kilo, men i dag er det ikke længere så vigtigt med vægten. Det har frigjort så utrolig meget energi i mig, at mad ikke længere fylder. Det er,som at få et nyt liv.

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Anne Mette Welling
Publiceret: 28-03-2013
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge