Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Cecillie fik en bonusbedstemor: Carla giver mig tro på mig selv

Nyt fra Hjemmet
Cecillie Framnes har haft en svær opvækst og flyttede til Mors for at få en ny start i livet. I begyndelsen var det ensomt, men mødet med Carla Saaby ændrede den knap 50 år yngre Cecillies liv.

Jeg stoler 110 procent på Carla!

Ordene kommer med stor overbevisning fra Cecillie Framnes. Hun er på besøg hos Carla Saaby, som også sidder her i den lyse stue med panoramaudsigt til havnen i Nykøbing Mors.

De to kvinder er umiddelbart et umage par: Carla er pensioneret ejendomsmægler og snart 70, mens Cecillie er 20 år og i gang med at tage 10. klasse på VUC. Alligevel, eller måske derfor, ses de hver tirsdag til snak og spil, for selvom der altså er næsten 50 års aldersforskel, så har Carla fået en afgørende rolle i Cecillies liv i det år de har kendt hinanden:

– Carla er familie nu, erklærer Cecillie.

Hun har fået tildelt en „rollemodel" i Carla, for Cecillie har haft en hård opvækst. Barndommen var fyldt med svigt, og Cecillie har derfor svært ved at stole på andre mennesker. Hun blev mobbet meget i skolen, forældrene er skilt, og den unge kvinde har boet 13 steder i hjembyen, som hun forlod for godt et år siden:

Annonce

– Jeg trængte til at begynde på en frisk, erkender hun, der valgte Mors, fordi hendes kæreste bor her.

Cecillie var på kontanthjælp, og uden job eller omgangskreds viste det sig at være svært for hende at falde til på øen, for den eneste, hun kendte, var kæresten Karsten.

– Når han havde sine venner på besøg, gik jeg. Jeg kunne ikke finde ud af at være sammen med dem, fortæller Cecillie.

 

LÆS OGSÅ: Pia Olsen Dyhr: Jeg har brudt med min barndom

 

Rollemodel

Sådan er det ikke i dag, for siden Cecillie mødte Carla Saaby, har hun ændret sig.

– Nogle siger, at det er, som om jeg har fået en ny personlighed, bemærker Cecillie.

For hende er det positivt, for hun var træt af at føle sig usikker:

– Jeg var genert og bange for mange ting. Der har været så meget svigt i mit liv, at jeg havde svært ved at åbne mig, men det er kommet. Jeg har helt åbnet mit hjerte for Carla nu, og det er godt at have hende at snakke med, for det giver mig tro på mig selv, fortæller Cecillie.

Hun og Carla har tilbragt mange timer herude på Carlas terrasse, hvor Cecillie har fortalt om sit liv, sine udfordringer og sine drømme. At hun i dag er begyndt at gå i skole igen, tilskriver hun sit møde med Carla, der opfordrede Cecillie til at genoptage sin skolegang og få sig en uddannelse, sådan som hun selv har gjort:

– Carla inspirerer mig, og det er rart at være i gang igen, siger Cecillie, der tænker en del over, hvad hun vil uddanne sig til, når hun er færdig med 10. klasse til sommer:

– Måske maler, automekaniker eller pædagog, tænker hun højt.

Cecillie kunne også godt se sig selv som selvstændig. Ganske som Carla, for hun har nemlig været ejendomsmægler på Mors i 30 år.

For et år siden døde Carlas mand, og selvom hun har voksne børn og børnebørn, så mærkede hun alligevel det tomrum, der opstod, da hun blev alene. Mærkede, at hun havde brug for at være noget for nogen. 

 

Bonus

– Jeg blev spurgt, om jeg ville være rollemodel en dag, hvor jeg trængte til at blive rusket i. Jeg har følt mig lidt sårbar her efter min mands død, og Cecillie er en god pige for mig at være sammen med, nu hvor jeg er alene, fortæller Carla og fortsætter:

– Vi kan hygge os sammen, og jeg ønskede at være rolle-model for en ung kvinde, fordi jeg tænkte, at vi kunne have noget til fælles, siger Carla, der ligesom Cecillie holder af at bage og spille spil.

Da Carla blev indkaldt til møde med de andre frivillige rollemodeller i kommunen og skulle skrive, hvad hun havde at tilbyde, skrev hun „bonusbedstemor":

– De andre ville løbe og cykle og alt muligt andet aktivt, så jeg syntes også, at jeg skulle ville noget, men jeg ville bare gerne være reservebedste, siger Carla med et smil.

Og det var lige, hvad Cecillie havde brug for:

– Jeg valgte Carla, fordi hun skrev, at hun gerne ville være bonusbedstemor. Jeg har mistet begge mine egne bedstemødre, og jeg savnede en at hygge med, så det håbede jeg, at Carla kunne være, fortæller Cecillie og ser med et smil på Carla.

De to ses fast hver tirsdag eftermiddag, men de er i daglig kontakt på telefonen, hvor sms'erne kører frem og tilbage. Kontakten betyder meget for Cecillie:

– Det er og har været godt at snakke med Carla, fordi hun ikke kendte mig på forhånd, og fordi hun har tavshedspligt, så jeg vidste, at det ikke kom videre. I dag, hvor jeg kender Carla, stoler jeg fuldt ud på hende og fortæller hende mange ting, mine venner ikke ved, fortæller Cecillie.

For Cecillie har mødet med Carla betydet, at hun føler, at hun har et sikkerhedsnet, og derfor tør hun nu flytte i egen lejlighed. Noget, hun ikke har turdet før.

– Da jeg mødte dig, sagde du, at du ikke kunne bo alene, og nu gør du det. Der er virkelig sket meget for dig, og det gør også mig glad, siger Carla og ser på Cecillie, der nikker:

– Du er blevet mere modig, tilføjer Carla anerkendende.

Hidtil har Cecillie boet hos sin kæreste, som hun stadig er sammen med, men beslutningen om at flytte i egen bolig ser hun selv som et led i en god udvikling:

– Jeg skal lære at styre min økonomi og mit liv. Jeg glæder mig, for det har jeg ikke turdet før, men det er jo en del af at blive voksen. Jeg kan jo også se, at Carla bor alene, så hvorfor skulle jeg ikke kunne, konkluderer
Cecillie med et smil.

 

LÆS OGSÅ: Gry blev tvangsfjernet for sent

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen: Der har været meget lort i mit liv

LÆS OGSÅ: Derfor er det så svært at være bonusmor

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Jens Bach
Publiceret: 22-01-2016
Pin it

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri