Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Rena, Rahela, Edel og Nikoline trives i Røde Kors’ genbrugsbutik i Lyngby. I alt 74 frivillige giver en hånd med i butikken.

Den gode gerning er vejen til det gode liv

Nyt fra Hjemmet
Rena, Edel, Rahela og Nikoline byder indenfor i Røde Kors genbrugsbutikken på Lyngby Hovedgade. De arbejder frivilligt af et godt hjerte, fordi de gerne vil hjælpe andre. De får meget igen, siger de.

En bluse til 70 kroner. Et par sko til en halvtredser. En smart designerkjole til 150 kroner. En yngre kvinde vælger blusen. Den har sortnistret mønster, og hun ligner en, der har gjort et scoop, da hun forlader butikken. En mand går glad af sted med et par brune sko. 

 

I den 150 kvadratmeter store butik med sorte, grå og hvide stilsikre farver på væggene hænger dametøj, herretøj og sportstøj elegant på bøjlestænger som i en butik i den italienske modeby Milano. Halogenspots i loftet, prøverum og imødekommende ekspedienter bag disken fuldender billedet. 

Annonce

 

Vi er i Røde Kors' genbrugsbutik på Lyngby Hovedgade nord for København – og har man ikke været i en genbrugsbutik i mange år, kigger man sig omkring en ekstra gang. For butikken svarer ikke overens med et fortidigt indtryk af sådan en. Den er topmoderne. 

 

– Da vi overtog lokalerne for knapt fire år siden, var her helt bart. Vi har selv malet og indrettet butikken, og vi er pavestolte af den, siger 47-årige Rena Bøgh og Edel Sonne, 64 år. 

 

Rena er leder af forretningen, og Edel er leder af genbrugsafdelingen hos Røde Kors i Lyngby, og de og i alt 74 hjælpere i butikken har gjort det godt.

 

Læs også: Røde Kors lufter Margits hund Alfred

 

Butikken i Lyngby kunne sidste år smykke sig med titlen som „Årets Røde Kors genbrugsbutik 2014". Den omsatte for 1,7 millioner kroner, og overskuddet er gået til Røde Kors' hjælpearbejde.

Forskellige baggrunde 

 

– Vi har det godt sammen, og det på trods af, at vi alle kommer med forskellig baggrund. Det er en af forklaringerne på succesen. Vi trives, og derfor gør vi vores ypperste, siger Rena. 

 

– De lokale i byen har taget godt imod os. Vi har mange kunder fra Lyngby, og mange giver os deres brugte tøj. Vi har 14 containere rundt om i byen, og de bliver fyldt med et tons tøj hver uge. Det er en anden forklaring på succesen, siger Edel. 

 

Røde Kors har 14 tøjcontainere i Lyngby, og der samles omkring et tons brugt tøj ind hver uge. Det sorterer Rena og Edel og andre frivillige i baglokalet.

 

Rena og Edel har hver deres grund til at arbejde for Røde Kors:

 

– Jeg arbejdede som psykoterapeut med min egen klinik, men det var ensomt. Så jeg fik job i en tøjbutik, og da den gik konkurs, stod jeg uden arbejde. Jeg har en mand, der kan forsørge os, og da jeg læste, at Røde Kors søgte frivillige, sprang jeg til. Det at gøre noget godt for andre giver bare et arbejde en særlig mening, slår Rena fast. 

 

– Jeg gik på efterløn i 2011 efter at have været sygeplejerske i mange år, og jeg vidste, at det var vigtigt for mig at holde mig i gang. Derfor kom jeg til Røde Kors, og jeg har det godt med tanken om, at jeg gør noget godt for andre, supplerer Edel. 

 

En mand med en plastiksæk åbner butiksdøren og spørger, om han må aflevere sit brugte tøj her, eller om han skal om til containerne i baggården. Han får lov at aflevere det i forretningen, og snart efter kommer en af de frivillige fra lageret for at hente det.

 

På lageret bliver tøjet sorteret, og det bedste tøj kommer ind i butikken. Det øvrige sendes videre og ender som tøjfibre i tøjindustrien.

 

 – Vi har kun det bedste tøj i forretningen, og det er en anden grund til vores succes, er Rena sikker på. 

 

– Som andre tøjbutikker har vi en kundeklub, hvor medlemmer kan købe udvalgt tøj før andre. Vi har også afholdt modeopvisning med brugt tøj. Det er også med til at give os succes, mener Edel. 

 

Læs også: Nyt liv til brugt tøj

Bliver hos Røde Kors 

 

35-årige Rahela Filip og 19-årige Nikoline Sommer er to af forretningens frivillige ekspedienter. 

 

– Min mand arbejder hos Mærsk, og vi har boet mange steder. Nu bor vi i Danmark, og skal jeg finde et arbejde, skal jeg lære dansk. Derfor har jeg arbejdet her i fire måneder, og jeg glæder mig altid til min ugentlige vagt, siger Rahela, som kommer fra Kroatien. 

 

– Der er meget flot tøj i butikken, og skal jeg have mit livs første stykke genbrug, skal det være noget med farver, smiler Rahela.

 

Nikoline går på HF, og hun ville hun gerne tjene nogle lommepenge, men det var svært. 

 

– Jeg spurgte i mange butikker, om de kunne bruge mig, men jeg fik nej. Så kom jeg her, og jeg ved, at frivilligt arbejde ofte er vejen til et rigtigt arbejde. Siden har jeg faktisk fået arbejde i en bagerbutik, men jeg bliver hos Røde Kors. Ganske enkelt fordi jeg trives her, siger hun.

 

Begge er de også drevet af det at gøre noget godt for andre, og såvel Rena og Edel som Rahela og Nikoline har det godt med, at Røde Kors er en velrenommeret hjælpeorganisation kendt for at gøre mange gode ting.

 

– Jeg er blevet rigtig glad for genbrugstøj, og det kan meget vel være en kjole, jeg køber som det næste, siger Nikoline.

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Pia Burmølle Hansen
Publiceret: 08-05-2015
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri