Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Det er rigtig vigtigt at skylle rå frugt og grønt – også det med en skræl, som man ikke spiser, fx meloner og mangoer

5 stykker frugt og grønt, som kan gøre dig syg

Nyt fra Hjemmet
Disse 5 typer af frugt og grøntsager er de største skurke fra grøntafdelingen, når det gælder sygdomme som salmonella og E. coli.

Elsker du friske bær eller bønnespirer? Så har du måske en større risiko for at få et grimt maveonde eller diarré end dem, der skynder sig forbi grøntafdelingen i supermarkederne, for grøntsager og frugt kan nemlig være inficeret med nogle ubehagelige sager.

 

Det er der i og for sig ikke noget nyt i, men nu har forskere fra Fødevareinstituttet på DTU rangordnet de mest almindelige grøntsager og frugter ud fra risikoen for at få ondsindede mikroorganismer ind i kroppen.

 

Louise Boysen fra Fødevareinstituttet på DTU forklarer, at når man bliver syg af at spise grønt eller frugt, så skyldes det, at de grønne blade og blanke skræller kan gemme på sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som kan give alvorlige infektioner som E. coli (VTEC), salmonella og norovirus – også kendt som Roskildesyge.

Annonce

 

Det er særligt 5 slags friske frugter og grøntsager, som man bør være opmærksom på, hvis man vil undgå at blive syg: 


1. Bær: Spiser du friske eller frosne bær, har du risiko for at få hepatitis A, norovirus, salmonella

2. Salat: De sprøde blade kan gemme på bl.a. campylobacter, E. Coli (VTEC) og salmonella

3. Spirer: Er du glad for spirer, risikerer du bl.a. listeria, norovirus og salmonella

4. Tomat: Tomater kan være arnested for norovirus og salmonella

5. Melon: På melonens skræl kan der være listeria, norovirus og salmonella

 

Rangordningen af de forskellige grøntsager og frugter er bl.a. lavet ud fra en vurdering af, hvor alvorlig sygdom infektionen medfører, hvor mange sygdomstilfælde der er om året, og hvor meget der spises af den type frugt eller grønt. 

 

At tomater og melon er med i top, kommer nok bag på mange, men inden du bestemmer dig for, at du for fremtiden vil undgå alt frisk frugt og grønt, skal vi skynde os at sige, at det ikke er den rigtige løsning:

 

– Friske frugter og grøntsager er som udgangspunkt rigtig sunde, og dem skal vi gerne spise mange af, siger Louise Boysen.

 

Hun kan ikke sige noget om, hvor mange der hvert år bliver ramt af fødevarebårne sygdomme fra frugt og grønt herhjemme, eller om der er sket en stigning i antallet af syge, for det er langt fra alle, der tager forbi lægen, når de oplever symptomer på fx norovirus.

 

Men hun fortæller at grunden til, at der en risiko for at få disse typer af infektioner skyldes, at vi har fået smag for eksotiske grøntsager og frugt, som importeres fra lande, hvor der er mikroorganismer til stede, som tidligere kun sjældent eller aldrig forekom i Danmark.

 

– Der er lavet undersøgelser af de produkter, der er i de danske supermarkeder, og det er ofte de importerede grøntsager og frugter, der bliver fundet ting på. Det kan skyldes, at produktionsforholdene i nogle lande ikke altid er optimale. Måske vander man med vand, som indeholder rester af afføring, eller produktet kan være blevet høstet af folk med dårlig håndhygiejne.

Sådan undgår du at blive syg

Heldigvis kan man med god hygiejne forhindre, at diarré, maveonde, og i værste fald hospitalsindlæggelse ikke bliver en ærgerlig konsekvens af, at man sørger for at få sine fibre og vitaminer.

 

– Det er vigtigt, at vi ikke skræmmer folk fra at spise grønt. Man skal bare spise det med omtanke. De fleste ved jo allerede, at de skal være omhyggelige med hygiejnen og tilberedningen omkring kød, siger Louise Boysen.

 

– Hvis der sidder noget på en melon, som ikke er blevet skyllet, og du skærer ned igennem skrællen, så kommer det jo med ind i den del, du spiser.  Derfor er det rigtig vigtigt at skylle rå frugt og grønt – også det med skræl.

 

Det er også rådet fra Fødevarestyrelsens i deres seneste kampagne: Spis masser af frugt og grønt – men skyld det! 

 

Udover de 5 grøntsager og frugter, som rangerer højest i DTUs analyse, har Fødevarestyrelsen også babymajs og sukkerærter med på deres liste, fordi man i de lande, der producerer ærterne og majsene, har tradition for at spise dem tilberedte. I Danmark har vi tradition for at spise dem rå, men det krav lever hygiejnen i produktionen oftest ikke op til.

 

Følger du Fødevarestyrelsens kampagnes tre enkle råd, er risikoen for at blive smittet med sygdomme fra frugt og grønt minimal:

 

1. Skyl frugt, salat, spirer, gnavegrønt (fx tomater og agurker) og krydderurter grundigt, inden du spiser det råt.

2. Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem.

3. Kog frosne bær i et minut, hvis de anvendes i retter, der ikke varmebehandles før servering, fx smoothies.

 

Eksempler på sygdomsudbrud 

  • I 2011 fik 43 danskere konstateret salmonella efter at have spist små italienske Datterino-tomater.

  • I 2011 blev 26 danskere syge efter ophold i Tyskland. Disse personer er en del af de i alt 3910 personer, der blev smittet med E. coli efter at have spist bukkehornspirer fra Egypten.

  • I 2010 blev over 400 mennesker syge af salaten lollo bionda fra Frankrig med norovirus og E. coli.

  • I 2008 var der sygdomsudbrud i flere nordiske lande, herunder Danmark, med salmonella fra lucernespirer fra Asien.

  • I 2007 blev over 340 mennesker syge af minimajs fra Thailand med Shigella sonnei.

  • I 2006 blev 250 elever på et gymnasium syge af salmonella og E. coli (VTEC) efter at have spist pastasalat med pesto, hvor basilikum fra Israel var forurenet, og pastaen blev opbevaret for varmt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Tekst: Nathalie Klein
Foto: Alamy
Publiceret: 20-02-2015
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri