Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Det kunne da ikke passe at livet var forbi

Nyt fra Hjemmet
En trafikulykke vendte op og ned på Mette Kringelbachs tilværelse. Men i stedet for at sætte sig passivt hen begyndte hun at genoptræne sig selv. Vejen blev lang, men i dag er hun atter klar til livet.

Mette Kringelbach levede et godt liv med sin familie i en dejlig villa tæt på skov og strand i Aarhus-bydelen Højbjerg og et drømmejob som læge og forsker i graviditeter.

Men en dag i oktober 2003 ændrede hendes tilværelse sig på et splitsekund.

Hun var som så mange gange før hoppet på cyklen for at køre på arbejde på Aarhus Universitet. Da hun nåede til et befærdet kryds, hvor hun skulle lige ud, fik hun, lige da det blev grønt, øje på en mand i orange tøj, der var i gang med noget vejarbejde.

– Jeg blev distraheret og opdagede først varevognen, der skulle dreje til højre, da den væltede mig ind over en høj kantsten, fortæller Mette, der dengang var 53 år.

Hun blev slået bevidstløs og husker ikke mere fra ulykken. Hele hendes venstre side var medtaget – og værst af alt: Hun havde slået sit hoved slemt.

Annonce

– Min cykelhjelm var flækket fra venstre øre og hele vejen over. Hvis jeg ikke havde haft hjelm på, ville jeg ikke have siddet her i dag, siger hun.

Længe efter ulykken sov hun en stor del af tiden væk.

– Jeg kunne hverken læse eller se fjernsyn. Jeg havde ondt i hovedet og var svimmel.

Efter tre måneder anbefalede Mettes læge hende at prøve at vende tilbage til arbejdet.

– Men det gik slet ikke. Jeg opdagede, at jeg ikke kunne huske. Når jeg havde en studerende til vejledning, følte jeg, at jeg sad og klamrede mig til bordkanten med hamrende hjerte og stress i hele kroppen uden at kunne bidrage med noget.

Så Mette måtte sige op. Fra at hun kunne analysere og overskue komplicerede forskningsresultater, kunne hun end ikke gå i supermarkedet med en indkøbsseddel og komme hjem med de rigtige varer.

– Det var som at blive slået hjem til start i ludo. Jeg følte, jeg havde tabt alt. Jeg var så ked af det, siger Mette.

 

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at blive kørt ned af en lastbil

 

Små fremskridt

Hun lærte nu lægeverdenen at kende fra den anden side af bordet. Den stærke hovedpine fik hun medicin imod, men ellers syntes hun ikke, hun fik den hjælp, hun gerne ville have.

– Men jeg ville ikke bare sætte mig hen. Det kunne da ikke passe, at livet var forbi. Så jeg besluttede at finde ud af mig selv, siger Mette med et smil.

Hun registrerede, hvor meget hun sov, og hvornår hun havde smerter i hovedet, så hun kunne se, hvis hun gjorde fremskridt.

– Og så begyndte jeg at træne mentalt. Jeg var tidligere god til tal, så jeg løste sudoku på tid og tvang også mig selv til at læse kronikken i avisen, selvom emnet ikke interesserede mig. Hvis jeg ikke kunne huske, hvad jeg havde læst, var det om igen.

I 2007 fik Mette, der er gift med en læge og har fem børn, et par børnebørn, og det gav hende blod på tanden til at fortsætte det lange seje træk.

– Og en dag kunne jeg se: „Hov. Nu sker der noget".

Samtidig med at Mette blev ved med at træne sit hoved, gik hun til fysioterapeut og dyrkede yoga og pilates for at forbedre førligheden i sin venstre side.

Fra slet ikke at kunne løfte armen har hun nu cirka 30 procent af dens fulde styrke. Og for et par år siden kom den store dag, hvor hun kunne sætte sig op på cyklen igen.

– Nu cykler jeg til byen næsten hver dag, selvom jeg skal op ad en hård stigning, siger Mette stolt.

Det er også lykkedes hende at blive helt medicinfri.

– Jeg har smerter indimellem, men jeg synes selv, jeg er god til at leve med dem.

 

Vil gøre nytte

Mette bliver nok ikke forsker eller læge igen.

– Men efterhånden som jeg har fået det bedre, har jeg fået lyst til at gøre mig nyttig, siger Mette, der fik en god idé.

Fordi hun kender sundhedsvæsenet både som læge og patient, har flere syge familiemedlemmer og venner bedt hende om at gå med, når de skulle til læge. Blandt dem Mettes svigerfar, der fik at vide, at han skulle dø af kræft.

– Inden hvert lægebesøg lavede vi sammen en liste over spørgsmål, der var vigtige at få svar på, og jeg støttede ham i at huske det hele. Han sagde, at han var så glad for min hjælp.

– Hvis man er alvorligt syg, er man i en choktilstand og gør sig mange tanker, der måske ikke har hold i virkeligheden. Patienten har kun kort tid med lægen, og der kan let opstå misforståelser, siger Mette, der i sin tid i Patientklagenævnet så mange eksempler på dårlig kommunikation.

Hun har derfor etableret sin egen lille konsulentvirksomhed, „Patient Companion".

– I mit tidligere liv som gynækolog og fødselslæge var det vigtigt for mig at hjælpe patienterne. Nu vil jeg gerne støtte patienter i at få det bedste ud af konsultationen hos speciallægen eller på hospitalet, siger Mette, der i den grad har fået livsmodet tilbage.

 

LÆS OGSÅ: Charlotte blev invalid efter trafikuheld: Gudskelov har jeg Klaus

LÆS OGSÅ: Som akuthjælper er Hanne altid klar

LÆS OGSÅ: Irene mistede to børn ved en trafikulykke

Tekst: Ulla Iversen
Foto: Henrik Bjerregrav
Publiceret: 24-11-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri