Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Det vigtigste er at samle familien

Nyt fra Hjemmet
Når statsministerfamilien i år holder jul, foregår det på familiens ødegård i Sverige, hvor Sólrun og Lars Løkke Rasmussen rejser op med deres tre børn, Bergur på 20, Lisa på 15 og Símun på 13 år.
Men også Sólruns mor, hendes to søstre med mænd og børn, Lars’ far samt familiens au pair sidder med omkring julebordet. 16 mennesker i alt.
Det er nyt, at julen holdes i Sverige, men at man er mange til at danse om juletræet, er en tradition, 42-årige Sólrun Jákupsdóttir Løkke Rasmussen har videreført fra sit hjemland, Færøerne.
Annonce

I virkeligheden har Sólrun boet i Danmark det meste af sit liv, da hendes mor læste her fra Sólrun var to, til hun var syv-otte år. Og som 18-årig flyttede hun selv herned for at læse. Men „hjem“ er nu alligevel Færøerne.
– Sådan tror jeg, det er for alle færinger, siger Sólrun og forklarer, at de altid rejste hjem til Thorshavn til jul, da hun var barn.
Juleudsmykningen i den færøske hovedstad husker hun som meget lig den danske. Dog var juletræerne betydeligt mindre.
– Det vokser meget få træer på Færøerne, så juletræerne skal sejles derop og bliver derfor dyre, siger Sólrun, der har dokumentation for, hvor små hendes barndoms juletræer var. En tradition i hendes familie var nemlig, at børnene til jul fik nyt tøj og én for en blev fotograferet ved juletræet. I et ringbind har hun alle julebillederne af sig selv.
Juleaften blev holdt hos Sólruns mormor og morfar, der samlede deres børn, svigerbørn og børnebørn. Og da de havde syv børn, var der mange omkring julebordet.
Først gik man i kirke. Bagefter stod den på en julemenu som den danske: gås med kartofler og rødkål og ris á la mande til dessert. Herefter blev der danset om juletræet.

Læs hele artiklen i Hjemmet nr. 51/2010
Dansen var vigtig.
– Vi sang mange julesalmer, og vi lærte dem udenad, så vi kunne holde hinanden i hånden, når vi gik om træet, siger Sólrun og forklarer, at de fleste færøske julesalmer svarer til de danske – blot er de på færøsk.
Gaver var der kun til børnene, og de var ofte hjemmelavede.
– Jeg kan huske, at jeg har fået hjemmesyet dukketøj af min mor og strikkede sutsko af min farmor. Det var jeg glad for. Vi var ikke vant til store gaver
Tekst: Lise Petersen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 18-12-2010
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri