Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Efter nyretransplantation og depression: Pia vil leve livet

Nyt fra Hjemmet
Pia Nielsen var jublende glad, da hun fik tilbudt en ny nyre efter mange års kamp med en svær nyresygdom. Men få dage efter operationen blev hun overrumplet af skyldfølelse og sorgfulde tanker.

Natten mellem den 24. og 25. februar 2006 ringede telefonen hjemme hos Pia Nielsen og hendes mand, Henning, i Sædding ved Esbjerg. En læge i den anden ende af telefonen spurgte Pia, om hun ville have en donornyre, og fortalte, at operationsbordet var klar til hende dagen efter.

 

– Jeg råbte "jaaaah" ind i telefonen. Jeg blev så lykkelig. Derefter var der fuldstændig kaos i mit hoved, men jeg huskede da at pakke min makeup i tasken til hospitalet, fortæller 64-årige Pia og ler over sin forfængelighed.

 

Som 40-årig fik Pia konstateret polycystisk nyresygdom. Det betyder, at der dannes cyster på nyrerne, og de ødelægger vævet og nedsætter nyrefunktionen. Både hendes far og hendes storesøster døde til Pias store sorg af den arvelige sygdom, ligesom den ene af hendes sønner har fået den konstateret.

Annonce

 

Pia voksede op i Esbjerg sammen med sine to søstre, Connie (th.) og Dorte. Pia (tv.) var tæt knyttet til Connie, som desværre døde i 2005.

 

I flere år levede Pia med dialyse hver nat for at få sit blod renset, men alligevel kunne det ikke undgås, at trætheden og uoplagtheden lagde et jerngreb om hendes liv. Derfor var det ren lykke at få tilbudt en donornyre efter fire år på venteliste.

 

Operationen på Odense Universitetshospital gik fuldstændig efter planen, og da Pia vågnede op, fungerede den nye nyre allerede. – Jeg kunne tisse. Det var en fuldstændig fantastisk følelse. Så kan man ikke ønske sig mere, vel, siger hun og stikker os et af sine mange smil, der glimter som stenene på hendes velmanicurerede negle med orange lak.

Skreg og græd

Vel hjemme fra hospitalet strømmede blomster og lykønskninger ind ad døren til villaen. Pia tog imod med glæde, men inde i sig mærkede hun en ulmen af modstridende følelser.

 

– Jeg var selvfølgelig lykkelig for min nye nyre. Og yderst taknemlig. Men samtidig tænkte jeg på min søster og fik skyldfølelse over, at hun ikke nåede at få en transplantation. Jeg følte ikke, at jeg kunne give mig selv lov til at være glad, siger hun og tager brillerne af for at tørre en tåre væk.

 

Orkideerne er med til at lyse op i Pias liv, og hendes samling er enorm.

 

Pias søster, Connie, døde som 65-årig i 2005 og efterlod et stort savn i Pias liv. – Jeg savner hende hver dag, og savnet blev forstærket lige efter min operation, fortæller Pia, der langsomt forsvandt længere og længere ind i depressionens mørke. Henning har sat sig ved siden af Pia ved køkkenbordet og nikker. Han husker tydeligt sin kones sorte humør dengang.

 

– Hun kunne begynde at tude lige pludselig, husker han, og bliver suppleret af sin kone: – En lørdag gik jeg helt fra snøvsen. Jeg råbte, skreg og græd over en eller anden lille ting. Jeg var ikke særlig sjov at leve sammen med, må jeg indrømme, siger Pia og roser Henning for hans brede skuldre at læne sig op ad.

 

Henning er Pias ægtemand og hendes faste klippe, og han laver gerne en gang mad til sin viv. Parret mødte hinanden, da de begge arbejdede på Politigården i Esbjerg.

 

10 måneder efter indså Pia, at hun måtte gå til læge, da hun kunne se, at Henning også led. Her fik hun antidepressiv medicin, og et par måneder efter lettede tristheden. – Jeg kunne igen føle glæde ved livet, og jeg fik lyst til at genoptage mavedans med mine veninder og deltage i arbejdet i nyreforeningen. Det var dejligt at mærke, fortæller Pia og retter på en lok af sit rappe røde hår.

Hjælper andre

Mens Pias søster stadig levede, talte de to om, hvordan de bedst kunne leve med deres skæbne i skikkelse af sygdommen. – Vi aftalte, at vi ikke måtte sætte os hen i et hjørne. Vi er nødt til at tage tingene, som de kommer, for vi kan ikke løbe fra sygdommen. Det har jeg forsøgt at leve efter siden, og det giver gejst, hvis jeg har en dårlig dag, siger Pia og ser fast frem for sig, da hun siger:

 

– Jeg vil leve livet. Og jeg glæder mig over hver dag, hvor jeg har det godt. I dag lever hun et normalt liv, når bare hun husker sin medicin og at drikke nok væske. En del af sit nyvundne overskud bruger hun på de ni børnebørn, der bor tæt på hende og Henning.

 

Marco på otte år banker ofte på farmors dør og får sig et spil kort. Pia nyder stunderne med ham og de otte andre børnebørn.

 

– Mine børnebørn er mit et og alt. Det er skønt at involvere sig i dem og lege med dem, siger Pia, der også har valgt at investere tid i arbejdet som formand for Nyreforeningen i Sydvestjylland. – Det giver mit liv indhold. Jeg møder så mange mennesker, hører deres historier og lytter gerne, hvis nogen har brug for en snak. Det er fantastisk, hvis jeg kan hjælpe andre til et bedre liv.

Tekst: Marlene Grøftehauge
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 03-10-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri