Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Efter vægttab: Nu er Lotte mor med overskud

Nyt fra Hjemmet
En sommerdag oplevede Lotte Rydahl, at hun skulle have hjælp til at presse sig ned i en forlystelse i Djurs Sommerland. Hun vejede over 100 kilo, og ydmyget besluttede hun, at nu skulle det være slut. En fedmeoperation fjernede det meste af Lottes mave og gav hende et helt nyt liv.

Lotte Rydahl havde et noget specielt ønske, da hun vågnede efter den fedmeoperation, der reducerede hendes mavesæk med 80 procent: Hun ville selv smide sin gamle mave ud. Kirurgen kiggede underligt, da hun fremlagde sit ønske inden operationen. Men Lotte er sygeplejerske, og det var vigtigt for hende at udføre denne handling.

 

– Det var en stor tilfredsstillelse for mig at smide den mave ud. Det var et symbolsk farvel til en mave, der ikke havde gjort mig noget godt i mange år. Og så var det goddag til et helt nyt liv, fortæller 41-årige Lotte Rydahl, da hun tager imod i lejligheden i Højbjerg syd for Aarhus her tre år efter operationen.

  

Lottes overvægt begyndte, da hun fik fritidsjob i en pølsevogn og spiste lystigt af den fastfood, der var på menukortet. – Min mor sagde flere gange til mig, at jeg blev for tyk. Men jeg hørte ikke efter, jeg blev bare vred på hende. Efterhånden som Lottes mave voksede, voksede hendes appetit, og sulten blev en evig følgesvend. – Jeg gumlede hele tiden og følte mig aldrig mæt. Så gik jeg på slankekur og tabte mig. Men jeg tog altid på igen, fortæller hun.

Annonce

 

En sommerdag i 2010 var Lotte i Djurs Sommerland med sin nu 9-årige datter Maja. – Jeg vejede over 100 kilo, og vi skulle i luftgyngen. Jeg kunne næsten ikke komme ned i sædet, og da den unge mand skulle lukke sikkerhedslåsen, måtte han op at stå på pinden for at få den lukket. Det var så ydmygende, og da vidste jeg, at nu skulle der ske noget drastisk, siger Lotte.

Privat operation

Lotte gik til sin læge og bad om en fedmeoperation, men hun opfyldte ikke kravene for operation på det offentliges regning. – Så spurgte jeg min mor og far, om de ville låne mig penge til operation på et privathospital. De var skeptiske, især min far, men i dag bakker de mig 100 procent op. De kan jo se, at jeg har fået et helt nyt liv.

 

Lotte rejser sig og går over til reolen for at finde gamle billeder. Hun vil vise forskellen på den gamle og den nye Lotte. Og hun lægger ikke fingre imellem, når hun skal beskrive sig selv før operationen. – Se, jeg ligner jo en tjetjensk traktorkaster! siger hun og viser et billede.

 

– Jeg ligner jo en tjetjensk traktorkaster-kvinde, siger Lotte, når hun ser billeder af sig selv før operationen.

 

– Man bliver ked af det indeni, når man ser sådan ud. Og jeg kunne ikke være aktiv med min datter. Jeg pustede, bare jeg skulle sætte mig på gulvet. Jeg var den der tykke, dvaske mor, der var træt hele tiden.

Glad indeni

Lotte Rydahl har altid været en glad pige med kvikke bemærkninger, men i dag er glæden en anden. – Jeg var glad udenpå. Nu er jeg glad helt indeni, og det er en ny følelse. Det var en fantastisk sejr for mig, da jeg efter operationen gik en tøjstørrelse ned og kunne smide det gamle tøj ud. Og det har jeg så gjort nogle gange siden, smiler Lotte, der er gået fra størrelse 48 til 38.

 

– Jeg skal aldrig nogensinde være tyk igen! Jeg holder øje med min vægt og tænker hele tiden over, hvad jeg spiser. Lotte oplevede, at mange var skeptiske, da hun fortalte, at hun skulle have en fedmeoperation. Den skepsis er helt væk nu.

 

– De kan jo se, at operationen har været det helt rigtige for mig, og det fortæller de mig også nu. Jeg har også oplevet, at folk, der ikke har set mig længe, ikke kan genkende mig. Det er bare dejligt, for jeg føler mig selv som et nyt menneske, smiler Lotte.

 

Lotte tænker meget over, hvad hun spiser. Hun kan nemlig stadig tage på, hvis hun spiser fed mad. Og hun bruger altid små tallerkner.

 

Hun understreger, at hun er blevet opereret i maven og ikke i hovedet. Det betyder, at hun lige fra starten har været opmærksom på, at hun også skal ændre adfærd. Og det må man sige, hun har gjort. Hun begyndte hurtigt at powerwalke, og snart blev det til småløb. Den kvinde, der tidligere blev forpustet, når hun skulle lægge neglelak på tæerne, var blevet en aktiv motionist.

 

– Det var stort, da jeg opdagede, at jeg havde tabt mig så meget, at jeg kunne trække benet op, når jeg skulle lakere negle på tæerne. Og det var en sejr, da jeg meldte mig ind i et motionscenter og begyndte at træne der. Motionscentre har været meget grænseoverskridende for mig. Sådan er der hele tiden nye sejre og mange små ting i hverdagen, der gør mig glad, fortæller Lotte og tilføjer:

 

– Jeg er simpelthen glad, hver gang jeg ser mig i spejlet. Jeg føler mig lækker, og jeg er sprængfyldt af energi. Jeg synes, alle døre står åbne for mig, og at jeg har alle muligheder.

Zumba og ironman

I dag vejer Lotte Rydahl omkring 60 kilo, og interviewet er lagt, så hun kan nå til zumba, som hun går til tre-fire gange om ugen. Og på skænken står diplomer fra to halvmaratoner. Lottes næste store mål er en halv ironman: 1,9 km svømning, 90 km cykling og 21,1 km løb.

 

– Jeg sætter mig hele tiden nye mål, og der er så meget, jeg gerne vil. Fordi der er så meget, jeg kan nu. Nu har Lotte ingen problemer med at være aktiv med datteren, hun har snarere svært ved at sidde stille, og hun og Maja går mange ture i skoven og cykler sammen.

 

Lotte Rydahl sætter sig hele tiden nye mål. Nu træner hun til en halv ironman.

 

– Maja er meget stolt af mig, og når fremmede kommenterer de små portioner, jeg spiser, forklarer hun dem, at „det er, fordi min mor har en lille mave".

 

– Maja har fået en gladere mor og en mor med overskud. Nu kan jeg løbe fra hende. Og vi skal ud i forlystelserne sammen, for nu kan jeg være i dem. Jamen, jeg kan bare det hele! siger Lotte og hæver armen til sejr.

 

Tekst: Anni Heiberg
Foto: Henrik Bjerregrav og privat
Publiceret: 12-06-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge