Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Eigil kom som et lille julemirakel

Nyt fra Hjemmet
I december 2010 var Freja Thomsen sengeliggende for at holde på det barn, hun ventede. Hun måtte melde afbud til stor familiejul og indstillede sig på at holde juleaften på hospitalet. Alligevel endte julen med at blive en af de mest mindeværdige nogensinde.

"Mit vand er gået!" Det var en aften sidst i slutningen af november i 2010, og Freja Thomsen var i panik, da hun ringede til fødegangen på Hvidovre Hospital.

Her er personalet vant til at håndtere nervøse fødende, så sygeplejersken spurgte roligt, hvornår Freja havde termin.

– Da jeg svarede, at terminen var i slutningen af februar, blev hun helt stille. „Jeg får fat i en læge", sagde hun, husker 33-årige Freja, der snart efter blev hentet af en ambulance.

Ved hendes side i lejligheden på Amager sidder knap femårige Eigil. Han har mange gange før hørt historien om, hvordan han ville alt for tidligt ud af mors mave – og hvordan lægerne ville have ham til at blive derinde, indtil han var blevet lidt større.

Annonce

Og det lykkedes: Efter et døgn hvor Freja fik vehæmmende medicin – og hvor læger stod klar til at tage Eigil ud med kejsersnit – gik hendes veer i sig selv. Nu skulle hun blot blive liggende helt stille på hospitalet for at holde længst muligt på ham.

Hjemme stod Frejas mand, Tomas Damsgaard, med parrets ældste søn, Gustav, der dengang lige var fyldt tre år.

– Jeg fortalte på min arbejdsplads, at jeg var blevet alenefar, og at nu gik jeg på deltid, siger 44-årige Tomas, der arbejder som chef for kontrollørerne i Tivoli.

Freja arbejder i dag som jurist. Dengang læste hun stadig på universitetet og havde i forvejen sat studierne på standby, da graviditeten også inden vandet gik, havde drillet med bl.a. blødninger. Hun havde dog meget af tiden kunnet leve nogenlunde normalt.

Nu lå hun så på hospitalet.

 

LÆS OGSÅ: Cecilie blev født juleaften: Verdens bedste julegave

 

Bekymret

– Jeg var rigtig ked af det, deprimeret og bekymret, siger Freja og forklarer, at bekymringen dels gjaldt barnet i hendes mave, dels gjaldt Gustav.

– Han kunne ikke forstå, at jeg var væk fra den ene dag til den anden, og han var så vred, at han tog afstand fra mig, når han og Tomas kom på besøg, siger Freja og fortæller, at savnet blev siddende i Gustav længe efter, hvor han f.eks. blev frustreret, når hun skulle af sted til noget.

Fra hospitalssengen kunne Freja kigge ud på sneen, der det år dalede ned i rigelige mængder, og som siden har mindet hende om den december, hvor hun oveni alle bekymringerne også skulle have tiden til at gå.

Da en læge foreslog hende at lave håndarbejde, afviste hun det først. Hun havde ganske vist prøvet at strikke i 3. klasse, men vidste ellers ikke, hvordan man gjorde.

– Så fik jeg en veninde til at lære mig at slå masker op og vise mig ret og vrang. Det endte med, at strikning blev min terapi, siger Freja og finder et babytæppe frem, som hun lavede til Eigil på hospitalet.

Mellem ret- og vrang-maskerne blev der også tid til at tænke på julen, der nærmede sig. Juleaften var Freja, Tomas og Gustav inviteret til stor familiejul i Tomas' familie i Vendsyssel. Det måtte aflyses, og lægerne forberedte Freja på, at hun skulle fejre jul på hospitalet.

Men juleaften skulle der være.

– Mine forældre sprang straks til, og min mor gik i gang med at planlægge, hvordan vi kunne holde juleaften på min lille énmandsstue.

Men inden aftenen oprandt, kom lægerne med en glædelig besked: Graviditeten var nu så stabil, at de kunne sige god for, at Freja holdt juleaften hjemme.

– Jeg glædede mig simpelthen så meget, husker Freja, der lagde sædet i bilen så langt ned, at den 20 minutter lange køretur fra Hvidovre Hospital til Amager foregik næsten liggende.

 

Lå til bords

Fra bilen gik Freja ind på sofaen, og her skulle hun blive. Så familien fik flyttet rundt på møblerne, så Freja kunne ligge ved spisebordet under julemiddagen, som både hendes forældre, to brødre og svigerinde deltog i – og så selvfølgelig Gustav og Tomas.

– Min storebror havde lavet flæskesteg, Tomas havde stegt en gås, og min mor stod for risalamanden. Jeg husker det som den bedste julemad, jeg nogensinde har smagt. Jamen bare det at komme hjem! fortæller Freja.

– Gustav var så glad og ville godt vide af mig nu, hvor jeg var herhjemme, og jeg var så rørt over, at min familie uden videre ændrede deres juleplaner og tilpassede sig vores nye omstændigheder, siger hun med et stort smil.

Efter middagen var det tid at danse om juletræet. Igen måtte Freja blive på sofaen.

– Men så sad jeg og fulgte med i teksterne på julesangene og kom med stikord, når de gik i stå, siger Freja, der glædede sig over, at det nu var lykkedes hende at holde på barnet i sin mave i en ekstra måned.

Den næste formiddag kørte Tomas Freja tilbage til hospitalet. Og dagen efter fik hun veer.

Denne gang ville lægerne ikke stoppe veerne, så den 26. december klokken 03.45 kom Eigil til verden med en fødselsvægt på 1.865 gram.

I tre uger lå den lille dreng i kuvøse, og derefter kom han og Freja på hjemmeophold, hvilket vil sige, at de stadig var indlagt, men kunne være derhjemme, hvor Eigil blev tilset af en sygeplejerske.

– I slutningen af februar, hvor jeg havde termin, blev han udskrevet. Der har været nogle småting – bl.a. er han blevet opereret for brok – men han er godt begavet, og motorisk er han dygtig af sin alder, siger Freja, der ofte sender tanker til tiden omkring sin mindste søns fødsel.

– Hvert år når vi finder julepynten frem – ja, også bare hvis der falder lidt sne, tænker jeg på den jul, som jeg stadig husker som den bedste juleaften nogensinde, siger Freja.

 

LÆS OGSÅ: EventyrJul: Alle børn har fortjent en god juleaften

LÆS OGSÅ: Skandinaviens største krybbelandskab: Kirstens krybbe bliver smukkere hvert år

LÆS OGSÅ: Egoistisk eller helt ok: Jeg vil ikke holde jul uden min egen familie

Tekst: Lise Petersen
Foto: Heidi Lundsgaard og Søren Jansby
Publiceret: 21-12-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge