Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Eikes hjerte stod stille i 14 minutter

Nyt fra Hjemmet
Hendes mands tomme blik prentede sig ind i Birgit Nebelins hukommelse, imens hun gav ham hjertemassage på en skovsti i Rungsted Hegn. Hun skreg på hjælp ud blandt træerne og tænkte: „Det er da ikke nu?“

Det kom som et lyn fra en klar himmel, og der var ikke nogen, der havde forestillet sig, at Eike Nebelins hjerte skulle stoppe med at slå fra det ene sekund til det næste en aprildag i 2010. Eike har altid levet sundt. Han ryger ikke, han er slank, og han cykler og svømmer for glæden og velværets skyld.

 

Den 18. april 2010 hyggede han og hustruen Birgit Nebelin sig i haven, og hen på aftenen cyklede de igennem Rungsted Hegn ned til stranden ved Rungsted Havn. Her hoppede Birgit i vandet, mens Eike sludrede med nogle bekendte på havnen, og

så cyklede ægteparret hjemad igen.

 

Eike cyklede forrest i den lille skov mellem Rungsted og villakvarteret, hvor parret bor i Hørsholm. På toppen af en bakke faldt han pludselig om, og her lå han stille. Helt stille. – Jeg troede, at Eike lavede sjov, men da jeg nåede hen til ham, ramte mine øjne hans. Han stirrede tomt og livløst lige frem. I dét sekund vidste jeg, at hans hjerte var stoppet.

Annonce

 

Efter Eikes hjertestop er han og Birgit begyndt at rejse mere. De er for tiden i gang med at planlægge en vandretur i Skotland.

 

Birgit fortæller om den dramatiske dag ved spisebordet i hendes og Eikes stue. Ved hendes side sidder Eike. Han kan intet huske fra den skæbnesvangre cykeltur, men han ved, at han har meget at takke Birgit for.

 

Parret deler historien med os i anledning af Hjerteforeningens kampagne, der skal animere flere til at lære førstehjælp og hjertemassage. For Birgit og Eike blev det altafgørende, at Birgit flere gange har været på førstehjælpskurser med sit arbejde.

 

– Jeg fumlede med mobilen og ringede 112, hvor en dame spurgte, om jeg kunne hjertemassage. Jeg svarede „ja" og sagde, at de skulle komme hurtigt. „Vi er allerede på vej", svarede hun, og så gik jeg i gang. 30 tryk på brystkassen og to blæs i munden, og sådan blev jeg ved. Det var hårdt arbejde. Jeg skreg på hjælp og forsøgte at kalde Eike til live. „Det er da ikke nu", fór tankerne gennem mit hoved.

Dyre minutter

En kondiløber og hans lille datter kom til, og de hjalp ambulancen ind til det rigtige sted i skoven. En anden kondiløber holdt om Birgit, mens en læge gav Eike stød – og i andet forsøg fik de gang i hans hjerte. Minutterne var dyre, og den lille pige rakte Birgit en buket anemoner fra skovbunden, netop som ambulancen satte udrykningen i gang.

 

På Gentofte Hospital kom Eike på operationsbordet. Han havde en blodprop i hjertet og skulle have en ballonudvidelse af hovedkranspulsåren. I de følgende dage lå han i kunstig koma, og en oplysning fra lægen red Birgit som en mare:

 

– Jeg havde fået fortalt, at der var gået 14 minutter, fra jeg havde ringet til alarmcentralen, til lægen fik Eikes hjerte i gang i skoven. Jeg vidste, at efter fem minutter får man ofte en hjerneskade, og efter så mange minutter ender man let som en grønsag. Jeg var skrækslagen for, hvordan Eike ville vågne.

 

Eike er født i Tyskland, men kom til Danmark som ung, hvor han traf Birgit. Parret har to voksne børn, Claus og Lisa. Her er han fotograferet med de to ved en kontrol på sygehuset efter hjertestoppet. I den periode opdagede Eike, hvor meget han betyder for familien.

 

To døgn senere tog lægerne Eike ud af den kunstige koma, og Birgit erindrer, da hun og en læge stod på hver deres side af hans seng. Eike drejede hovedet efter hendes stemme, og lægen smilede og slog fast, at han foretrak hendes stemme frem for hans.

 

– Det var første tegn på, at Eikes hjerne fungerede, og glædestårerne pressede sig på, mindes Birgit. To dage senere sad Eike i en stol, og han kunne tale. Birgit trådte ind på sygehusstuen. – Det er fantastisk, udbrød jeg, og Eike spurgte overrasket,

hvad der var fantastisk. Så fortalte jeg ham historien, og han svarede: „Nu overdriver du vist lidt!"

På højkant

Birgit og Eike kigger på hinanden, og de ler. Eike forklarer: – Jeg kunne ikke ræsonnere over noget. Jeg var vågnet op som et lille barn, og det tog flere dage, før min hjerne fungerede normalt. I dag er Eike for længst kommet på højkant. Han og Birgit cykler og svømmer igen lange ture, og hvert år den 18. april fejrer de Eikes „fødselsdag". I år bliver han fire år.

 

Birgit og Eike gav i 2012 hinanden en tur til Grønland i taknemmelighed over, at Eike kom tilbage til livet, og at de har hinanden.

 

– Jeg har fået et nyt liv, og det nyder jeg endnu mere end før. Vi rejser, og hverdagsfnidder lader hverken Birgit eller jeg os gå på af. I 2012 var parret i Grønland, og turen gav de hinanden i taknemlighed over, at de har hinanden. – Det er Birgits skyld, at jeg er i live, og det er jeg hende evigt taknemmelig for, siger Eike.

 

– Og jeg er evigt taknemmelig for, at jeg kunne hjertemassage, da det gjaldt, supplerer Birgit og runder af med et vigtigt budskab: – Jeg fik ikke gang i Eikes hjerte, men jeg har fået at vide, at massagen i sig selv har pumpet ilt til hans hjerne. Derfor endte han ikke som en grønsag, men er ved sine fulde fem i dag. Det er en gave.

Hør Birgit og Eike fortælle deres historie

 

 

Hjertekampagne

Hver dag rammes 10 danskere af hjertestop. Kun én overlever. Mange kan reddes, hvis flere træder til og yder livreddende førstehjælp. Det sætter Hjerteforeningens kampagne „Gør noget for hjertet" fokus på. Budskabet fra foreningen er, at man ikke kan gøre noget forkert. Det værste, man kan gøre, er at gøre ingenting.

 

Hent Hjerteforeningens gratis app "RED LIV" i App Store eller på Google Play. Du kan også scanne nedenstående QRL med din smartphone og gå direkte til butikken. Med app'en har du altid en vejledning på dig, ift. hvad du gør, hvis du ser nogen falde om med hjertestop. 

 

 

 

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Pia Burmølle Hansen og privat
Publiceret: 27-03-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge