Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stor forvandling: Fedmeoperation gav Gitte et nyt liv

Nyt fra Hjemmet
Engang vejede Gitte Thomsen fra Thy dobbelt så meget som nu. Engang turde hun ikke tro på, at hun nogensinde ville få sine ønskebørn, men så skete der noget. Gitte fik en fedmeoperation, og i dag, fem år senere, er hun mor til Silke og Sebastian.

Gitte Thomsen fra Snedsted i Thy har haft mange drømme i sit liv. Drømme om ting, som for mange er en naturlig del af livet, men for Gitte føltes de uopnåelige:

 

– Jeg har altid drømt om at kunne falde ind i mængden. Gå i fred ned ad gågaden og ikke blive lagt mærke til, fortæller Gitte, der skilte sig ud, fordi hun i mange år var tyk.

 

Allerede som barn var hun stor, og i takt med at hun blev ældre, steg vægten og nåede til sidst 130 kilo. Samtidig lider Gitte af den hormonforstyrrende sygdom PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom), der bl.a. gør det svært for hende at blive gravid – og de mange kilos overvægt gjorde det endnu sværere.

 

– Vi havde prøvet at få børn i ti år, og til sidst havde vi faktisk opgivet den drøm, fortæller Gitte om sit og manden Thomas’ forsøg på at få børn. Ud over de mange fertilitetsbehandlinger, hun gennemgik, led Gittes krop under overspiseriet:

Annonce

 

– Jeg var konstant træt og uden overskud. Jeg led af søvnapnø, forhøjet blodtryk og forstørret hjerte, fortæller den nu 39-årige kvalitetsassistent.

 

Da Gitte Thomsen var størst, vejede hun mere end 130 kg. Livet var tungt, folk på gaden stirrede, og hormonsygdommen PCOS gjorde det umuligt for hende at få børn.

 

Selvom hun i dag smiler meget, så er det tydeligt, at årene med de mange kilo var en tung byrde. På flere måder:

 

Jeg har været på alle slags slankekure, men hver gang jeg tabte mig, tog jeg mere på bagefter. Det hele blev selvforstærkende, for når jeg var ked af det, spiste jeg.

 

Gitte stopper op et øjeblik, inden hun tilføjer: – Og så fik jeg dårlig samvittighed og proppede mere i kæften...

 

Til sidst indså Gitte, at hun havde brug for hjælp. „Hjælp til selvhjælp“ kalder hun selv den fedmeoperation, som hun overvejede i et år:

 

– Jeg gik selv med tankerne, og da jeg nåede frem til, at det ville jeg gerne, sagde jeg det til Thomas, fortæller Gitte, der har kendt sin mand, siden han var 19, og hun var 23.

 

Til Gittes overraskelse syntes Thomas i første omgang ikke, at ideen om en operation var så god:

 

Efter operationen: "Du er sej!"

 

– Han sagde „Nej, kan du ikke bare gå på kur“ – altså på endnu en kur, tænkte jeg så, men jeg havde bestemt mig. Jeg gjorde det for at forlænge mit liv, og min læge var heldigvis enig. Han sagde, at hvis jeg havde tanker om at blive mere end 50 år, skulle jeg have foretaget operationen med det samme, fortæller Gitte.

 

Tre måneder senere fik hun indsnævret sin mavesæk på privathospitalet Hamlet- Aleris i Aarhus, og da Thomas hentede hende, havde han ændret holdning.

 

– Han sagde til mig i bilen: „Jeg er sgu stolt af dig!“ Det er altså stort for en thybo at sige sådan, tilføjer Gitte med et smil.

 

I baggrunden smiler Thomas også og indrømmer, at han var nervøs for sin kones helbred:

 

– Jeg blev overrasket over, at hun var nået op på 130 kilo og ville gerne have, at hun skulle tabe sig. For sin egen skyld, siger Thomas, der nu også er glad for at kunne nå rundt om sin kone igen.

 

Selvom Gitte understreger, at en fedmeoperation ikke er en let løsning, så var det med lettelse, at hun kunne konstatere, at kiloene virkelig raslede af i tiden efter operationen. Den første uge tabte hun syv kilo, og da der var gået et halvt år, var hun 65 kilo lettere. Samtidig var der sket noget stort, som gjorde, at hun igen begyndte at tage på.

 

– Min menstruation udeblev! Jeg havde to graviditetstests liggende, som begge viste et positivt resultat. Alligevel var jeg stadig ikke overbevist og smuttede hen til apoteket og købte yderligere tre. Da de alle viste det samme, blev jeg bare så glad, fortæller Gitte.

 

Det store vægttab havde sat gang i Gittes ægproduktion, og året efter, at hun var blevet opereret, fødte hun Sebastian, der i dag er en livlig knægt på fire år.

 

Gitte vejer i dag 65 kilo. Halvdelen af, hvad hun vejede, da hun var mest overvægtig. Hun har netop fået fjernet 26 centimeter overflødig hud, hvilket også betyder, at hun ikke må blive gravid igen, da huden ikke længere er elastisk nok.


– Det var lidt svært, da kiloene begyndte at ryge på under min graviditet. Jeg havde jo lige tabt mig, men der var jo en god grund, som Gitte smilende siger.

 

Hendes anden „gode grund“ til at tage på stavrer også rundt i stuen her i huset, som Thomas, der er murer, selv har bygget. Det er Silke på to år, som gerne holder sig tæt til sin mor.

 

– De to guldklumper er det hele værd. De er helt sikkert den allerbedste bivirkning ved operationen, erklærer Gitte.

 

Fra 54 til 38

Hun er tilbage i den størrelse 38, som hun føler sig allerbedst tilpas i, og med 175 centimeter at fordele de 65 kilo på, så er Gitte i dag en meget slank kvinde, der næsten kan være i det ene bukseben på de jeans, som hun engang trak i.

 

Hun har beholdt et par, i størrelse 54, og da hun holder dem op, til ære for fotografen, siger hun:

 

– Jeg har beholdt dem, fordi de skal minde mig om, at jeg aldrig skal blive sådan igen. Selvom Gitte elsker at kunne klæde sig smart, være aktiv og tumle med sine børn på gulvet, så fastholder hun, at det ikke bare er en leg at tabe sig så meget, som hun har gjort.

 

Gitte med et par af sine bukser fra storhedsperioden, en str. 54 og „ikke engang de største, jeg har haft“, som hun siger.


– Det er ikke et „quick fix“, selvom hylsteret ændrer sig. Det gør ikke pludselig alting lettere, men det har reddet mit liv at tage imod den operation, fortæller Gitte, der har oplevet, at bekendte ikke kunne kende hende:

 

– Når jeg sagde hej til dem på gaden, kiggede de bare underligt. Først når jeg sagde, hvem jeg var, kunne de se det, fortæller hun med et smil.

 

I dag er der ingen, der kigger efter Gitte, fordi de tænker „der går den tykke“. I stedet ser de en slank kvinde med to små børn og et bredt smil på læben.

 

– Jeg har fået et nyt liv, og det er jeg meget taknemmelig for, erklærer hun glad. 

 

LÆS OGSÅ: 15 myter om vægttab

 

LÆS OGSÅ: Sådan tabte 28-årige Rie sig 55 kilo

 

LÆS OGSÅ: Her er kuren til dig, der hader slankekure

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Jens Bach og privat
Publiceret: 13-02-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri