Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Enke som 34-årig: Ny kærlighed midt i sorgen

Nyt fra Hjemmet
Anja Enggren troede aldrig, hun kunne blive glad igen, efter hun mistede sin første mand, Emilies far, i marts 2003. Efter en lang, tung vinter mødte hun dog kærligheden på ny, og det udløste et kaos af følelser og en række drastiske beslutninger...

Modermærket sad på brystkassen lige over Lennarts hjerte. Det var stort og grimt.
– Jeg bad ham gå til lægen og få det undersøgt, men det gjorde han ikke. Først et halvt år senere, hvor det hele så pludselig gik meget stærkt, siger Anja Enggren.


Kort efter fik Lennart diagnosen modermærkekræft, og det vendte op og ned på Anjas liv.
Den 42-årige kvinde sidder på sin terrasse i et rækkehus i Allerød og tænker tilbage på forløbet. Hun var 34 år, da hun blev enke, og datteren Emilie var kun fem, da hun måtte tage afsked med sin far i en seng på Hillerød Sygehus.


– Hun lagde en tegning af et stort, rødt hjerte på Lennarts mave, da han døde. Det var den 17. marts 2003, siger Anja med et sårbart smil og blanke, blå øjne.

Annonce


Hun misser op mod solen, der spreder gavmilde stråler fra en skyfri himmel. Så spoler hun tilbage i den historie, hun for nylig fik udgivet i bogform med titlen „Bliver jeg glad igen?“


– Vi var på sommerferie i Silkeborg i 2002, da Lennart mærkede et underligt smæld i maven. Vi blev nervøse, og straks vi kom hjem, gik Lennart til lægen, fortæller Anja.
På det tidspunkt var han erklæret 99 procent rask efter at have været igennem to kræftoperationer tre år forinden.


Men Lennart levede på lånt tid, og smældet i maven var et symptom på, at noget var galt: kræften havde spredt sig til binyrerne, og det værste scenarie blev virkeligt, da Anja og Lennart fik beskeden om, at hans tilstand var uhelbredelig.


– Det var bare for svært at rumme. Vi sad længe og græd sammen i hospitalets foyer, inden vi skulle hjem og fortælle familien det, husker Anja.


Tiden, der fulgte, var surrealistisk. Både Anja og Lennart dæmpede deres angst ved at tænke og handle ekstremt rationelt.


– Vi blev nærmest mekaniske. De samtaler, vi førte, handlede mest om, hvordan Emilie og jeg skulle klare os, hvis det værste skulle ske, hvordan vi kunne blive boende i huset og så videre, beskriver Anja, der i dag er ked af, at samtalerne kun i ringe grad handlede om Lennarts tanker og følelser i den sidste tid.


– Derfor er et af mine budskaber i bogen, at man skal sørge for at tale om de svære følelser, mens tid er. For bagefter er det for sent, understreger Anja.


Tre-fire uger efter at Lennart var bisat, begyndte Anja på arbejde igen som it-koordinator, og foråret og sommeren igennem anstrengte hun sig for at få hverdagen til at fungere som alenemor for Emilie.


– Jeg var ikke god til at få bearbejdet sorgen. Jeg brugte i stedet mine kræfter på at fortrænge den og virke glad over for Emilie, erkender hun.


Kærlighed igennem tårer
Da efteråret og vinteren kom, gav den strategi bagslag. Anja følte sig tynget af sorg, og hun tvivlede på, om hun nogensinde ville føle glæde igen. Midt i den periode traf hun Rolf, som var fraskilt og far til Andrea og Freja, en af Emilies veninder.


– Det kolliderede fuldstændigt inde i mit hoved. Jeg kunne slet ikke håndtere at være i dyb sorg og berusende forelsket på samme tid. Jeg græd og græd, fortæller Anja.

 

Læs resten af Anjas historie i denne uges Hjemmet (32/2011)

Tekst: Connie Mikkelsen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 08-08-2011
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri