Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Erik trodser sin sclerose: Hver dag er en gave

Nyt fra Hjemmet
– Kom herhen og stil jer i en cirkel!
Erik Kolmos kalder de 22 unge badmintonspillere til sig og viser en øvelse.
Det er torsdag, og et hold elever er i gang med badmintontræningen på Hjemly Idrætsefterskole ved Nr. Broby på Fyn, hvor 57-årige Erik er lærer.
Han springer ikke så meget rundt selv, for på venstre underben har han en skinne, der støtter foden. Uden skinnen ville foden hænge slapt ned.
Men det forhindrer ikke Erik i at øse af sin store viden om sporten. De sidste 33 år, lige siden han var nyuddannet lærer, har han specialiseret sig i at undervise i badminton, der er hans store passion.
Annonce

– Min tanke var ganske vist at rejse videre ud i verden som badmintontræner, fortæller han.
– Men så skete der to ting, der ændrede mit liv. Den ene – dejlige – var, at jeg mødte Inge, og det var kærlighed ved første blik!
Så Erik blev på Hjemly Efterskole og giftede sig med Inge, som han i dag har fire piger med. De er 14, 16, 24 og 26 år, og alle medlemmer af familien spiller, eller har spillet, badminton på højt plan.
Den anden ting var, at Eriks egen badmintonkarriere stoppede brat, da han som 27-årig fik synsnervebetændelse. Det viste sig at være det første symptom på den sygdom, der har præget resten af hans liv. Lægernes værste anelser holdt nemlig stik: Erik havde sklerose.
– Jeg så så dårligt, at jeg slet ikke kunne spille badminton de næste tre år. Det var virkelig en nedtur, for det var jo det, jeg brændte for og det, jeg ville i mit liv.
Bidt af golf
Men Erik er ikke så nem at slå ud. Hvis man ikke kan spille selv, kan man jo træne andre. Så det blev begyndelsen til en lang og succesrig karriere som badmintontræner for de bedste klubber på Fyn og flere trænerjobs i blandt andet Kroatien, Grønland og Norge.
Og da han ikke kunne spille badminton mere, begyndte han at spille golf.
– Kort efter jeg havde fået at vide, at jeg havde sklerose, lokkede en god ven mig med ud at spille golf. Han mente, at det ville kunne optage mig lige så meget som badminton. Det nægtede jeg at tro på. Men så snart jeg havde slået det første slag, var jeg solgt!
De første mange år spillede han golf på lige fod med raske, men i de sidste år efter sygdommen er taget til, deltager han mere i turneringer for fysisk handicappede spillere. Ofte med rigtig gode resultater til følge.
For Erik er en fighter, der spiller for at vinde.
– Jeg er så meget konkurrencemenneske, at jeg bliver fuldstændig opslugt af min sport og går 100 procent ind i det. Og da jeg begyndte at vinde, blev det virkelig sjovt.
I mange år havde Erik det godt nok til, at han kunne løbe. Selvom lægerne anbefalede, at han skånede sig selv og hvilede meget, mente han selv, at hård fysisk træning ville styrke ham.
Så han præsterede at løbe 14 maraton og 40 halvmaraton. I en lang periode løbetrænede han oven i købet hver eneste dag.
– Jeg satte mig for at løbe, uanset om jeg var syg eller rask. Det endte med, at jeg satte en rekord med at løbe 1500 dage i træk, og kom i tv på grund af det. Og jeg er sikker på, at det styrkede mig.
Men sygdommen forsvandt ikke.

Læs hele Eriks historie i Hjemmet nr 41/2010
Tekst: Kirsten Winding
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 11-10-2010
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri