Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Da Vlad var på besøg, tog hele familien cyklerne og kørte rundt om Tange Sø. Fra venstre Stefan, Vlad, Aizo, Rebecca, Tineke, Sabina og Erik.

Familien Lijcklamas glade feriebarn

Nyt fra Hjemmet
Familier i Kjellerup og omegn åbner hvert andet år deres hjem for et barn fra Murmansk. Hjemmet besøgte familien Lijcklama, der for anden gang havde drengen Vlad på ferieophold.

Tineke glemmer aldrig, da hun og hendes familie første gang skulle have drengen Vlad fra Murmansk på tre ugers ferie på deres gård i Ans i Midtjylland. Det er to år siden, Vlad var dengang 10, og Tineke og datteren Rebecca hentede ham ved bussen.

 

– Da vi sad i bilen på vej hjem, var der bare helt stille. Mor prøvede at spørge Vlad om noget, men han kunne næsten ikke tale engelsk, husker 12-årige Rebecca. 43-årige Tineke Lijcklama nikker. – Ja, på den køretur blev jeg godt nok nervøs for, hvad vi skulle stille op med ham, siger Tineke.

 

Hun betænkte sig ellers ikke, da der blev søgt værtsfamilier til de russiske børn. – Vi tænkte, det kunne være spændende. Vi har et stort hus og gode forhold her på gården. Og så har vi selv fire børn – en mere eller mindre, siger hun.

Annonce

 

Da Hjemmet besøger familien, er Vlad på besøg for anden gang. Han er nu blevet 12 år og er faldet godt til i børneflokken, der foruden Rebecca tæller Sabine på 16, Stefan på 13 og Erik på 9 år. Børnenes far hedder Aizo, han er 43 år og ligesom Tineke oprindeligt fra Holland. De er for længst blevet dansksprogede, men russisk taler de ikke.

 

Når man bor i en stor by, er det sjovt at holde ferie på landet og springe i halmballer. Her tager Vlad det store spring.

 

Tineke fandt imidlertid hurtigt sin egen metode, så hun kunne kommunikere med Vlad. Hun tog ham simpelthen med på indkøb og lod ham pege på, hvad han godt kunne lide.

 

I dag kan Vlad godt tale lidt engelsk, og på spørgsmålet om, hvilke danske madvarer han foretrækker, lyder svaret prompte: – Is og kager! Han tilføjer dog, at han også er glad for kartofler, æbler og bananer.

 

– Han er ikke så vild med rugbrød. Og det forstår jeg godt, det skulle jeg selv lære at spise, da jeg kom til Danmark. Men ellers er han bestemt ikke besværlig. Han virker så glad og taknemmelig, tilføjer Tineke.

Far spiller fodbold

Allerede ved det første besøg for to år siden så Vlad meget hurtigt glad ud. – Da Rebecca og jeg kom hjem med ham, fandt Stefan legoklodserne frem. Og så gik der ikke længe, før han var opslugt af legen, husker Tineke. – Han var også glad for at

spille fodbold, indskyder Stefan og fortæller, at han og hans søskende og deres far har spillet mange fodboldkampe med Vlad. Det har vist sig at gøre stort indtryk.

 

Vlad er imponeret over, at de danske børns far er med til at spille fodbold.

 

– Han skrev i sin feriedagbog, at vi er en fantastisk familie, hvor far og mor laver meget sammen med børnene. Især havde han bidt mærke i, at børnenes far var med til at spille fodbold. Det gør hans egen far måske ikke, siger Tineke, der ikke ved så meget om Vlads hjemlige forhold.

 

– Vi har hilst på hans forældre, når han har talt med dem over Skype. Men de taler kun russisk, så vi kan ikke snakke sammen. Vlad skyper også med sin lillesøster på seks år, og hende er han tydeligt glad for.

 

– Der var samlet genbrugstøj ind til børnene, og Vlad kunne vælge, hvad han ville. Men han tog kun noget til lillesøsteren. Det er da lidt imponerende. Men jeg tror ikke, det er vigtigt for ham at få gaver. Det virker mere, som om han hygger sig ved at komme lidt hjemmefra og få en god oplevelse, mener Tineke.

 

Og blandt gode oplevelser fremhæver Vlad selv: sommerland, zoo – og computer. Det med computeren får Tineke til at trække på smilebåndet. – Ja, der adskiller han sig ikke fra vores egne børn. Man kan godt mærke, alle børnene er blevet ældre. Der bliver spillet knap så meget fodbold i år.

 

Vlad er glad for dyr, og hjemme i Murmansk har han en skildpadde. I Ans nyder han at være sammen med familiens hunde og katte.

 

Men familiens dyr bliver der tumlet med. Vlad fortæller, at han har en skildpadde derhjemme. På gården er der både hunde og katte, han kan lege med. „Sit!" siger han til hunden Freja, der dog bliver stående logrende ved hans side. Han giver op, nusser den lidt og løber med Rebecca, Stefan og Erik hen og tumler sig i nogle halmballer.

En rigtig god ferie

Der er ingen tvivl om, at Vlad også i år har masser at fortælle, når han kommer hjem til Murmansk. Men det er ikke kun ham, der får nye indtryk ud af bekendtskabet med familien i Danmark.

 

– Før han kom her, vidste vi ikke noget om Murmansk. Nu har vi fået øjnene op for, at det under Den Kolde Krig var en vigtig militær by, der med ét slag blev fattig, da Sovjetunionen faldt, siger Aizo. Han tilføjer, at det ikke virker, som om Vlad kommer

fra en familie, der er meget fattig.

 

– Jeg tror, han mest har brug for frisk luft og gode oplevelser, så jeg håber, vi har været med til at give ham noget, der har en betydning i livet for ham, siger han. Vlad selv siger ikke så meget om det. Men hans øjne ser glade ud. Og at han virkelig er glad for at være i Danmark, demonstrerede han tydeligt, sidste gang han skulle hjem herfra.

 

– Inden vi skulle hen til bussen, fik vi lidt mad. Normalt spiser Vlad meget hurtigt. Men nu satte han sig og spiste roligt med kniv og gaffel. Det var, som om han ønskede at trække tiden – så han må jo have haft det godt, siger Tineke.

 

Det er „Foreningen Russiske Feriebørn i Kjellerup og omegn", der hvert andet år inviterer 25-30 børn fra Murmansk på tre ugers ferie i Danmark. Børnene bliver kørt hertil i bus, de bor hos værtsfamilier og har fælles aktiviteter om dagen. De fleste børn kommer første gang som seksårige og fortsætter med at holde ferie hos den samme familie, til de er 14 år.
Tekst: Lise Petersen
Foto: Jens Bach
Publiceret: 22-08-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri