Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Den amerikanske præsident Obamas hunde, Sonny og Bo, er af racen Bichon frisé, som er en af de hundetyper, der bliver solgt som allergivenlige hunde. En anden populær allergivenlig hunderace er bomuldshunden Coton de Tulear.

Findes der allergivenlige hunde?

Nyt fra Hjemmet
Nogle hunde går for at være særlig gode til mennesker, der ellers ikke kan tåle pels. Men det kan være en dårlig idé at købe en hund i den tro, at den er særlig allergivenlig.

Det kan være en dyr fornøjelse at være hundeejer, men overvejer du alligevel at udvide familien med et firbenet medlem med logrende hale og bedende øjne, så er du sikkert stødt på de såkaldte allergivenlige hunde som fx Bichon frisé og Coton de Tulear.

 

Måske har dit barn plaget om en hund i årevis, og du er snart ved at være blødMen selvom der i Det Hvide Hus i Washington løber en allergivenlig hund rundt på Obamas græsplæne, fordi der er allergi i præsidentfamilien, så er det en dårlig idé at købe en bestemt hunderace i den tro, at den er mere allergivenlig end andre.


– Vi hører også de gode historier om hundeallergikere, der kan bo sammen med en helt bestemt hunderace, siger Betina Hjorth, rådgivningschef hos Astma Allergi Danmark.

Annonce


– Men det er meget individuelt og kan måske sammenlignes lidt med en lås og en nøgle. Nogle gange er man så heldig at finde den nøgle, der passer i låsen, men der er ingen systematik i de hunderacer, som vi hører om.


Derfor mener man hos Astma-Allergi Danmark ikke, at der er nogle bestemte allergivenlige hunderacer, som er en bedre idé at bo under samme tag med end andre. 

Allergivenlige hunde er en myte


Forklaringen på at du kan tåle din egen hund, men måske ikke naboens, er ifølge Betina Hjorth, at det er forskelligt, hvilke ting ved hunden der udløser allergi.


– En hund har måske mere end 30 proteiner, der kan fremkalde allergi. Selv om man kunne gå ind og fjerne det mest allergifremkaldende protein, så kan du som pelsdyrallergiker lige så godt reagere på ét af de andre 29.


– Og hvis du først har allergi over for hund, så får du højst sandsynligvis symptomer, uanset om hunden så bliver kaldt for allergivenlig eller ej. 

 

Hvad er symptomerne på, at du ikke kan tåle hund?

  • Nyser du konstant og har stoppet næse? Har du også røde øjne, der klør? Måske endda influenzaagtige symptomer?  Så er det en god idé at bestille tid hos lægen til en allergitest, for det kan være tegn på, at du er allergisk over for dyr. 
  • Det er vigtigt at få tjekket, om man har allergi, for med tiden kan symptomerne fra øjne og næse udvikle sig til astmasymptomer fra lungerne. 

Kilde: astma-allergi.dk

 

Mange af de henvendelser foreningen får i deres telefonrådgivning, handler om allergi over for kæledyr, og Betina Hjorth oplever, at der er stor interesse for allergivenlige hunde. 


– Og her er det bare vigtigt at sige, at der findes altså ikke allergivenlige hunde.


Men selv om man har allergi, kan man jo godt være så stor en dyreelsker, at man ikke kan undvære de daglige gåture og glade bjæf, der følger med at være hundeejer. Og hvad gør man så? 


De 2 største myter om allergi og køb af hunde punkterer Betina Hjort her for dig, så du ikke få købt en hund af de forkerte grunde: 

Myte 1: Test din allergi, inden du køber hunden

Tag ud og brug tid sammen med hunden i et lukket rum, så mærker du med det samme, hvis du ikke kan tåle den.

 

Men det er ifølge allergieksperten ikke et særligt godt råd:


– Allergi viser sig ikke nødvendigvis med det samme. Allergi kan også vise sig efter 14 dage, 2 måneder eller 4 år, forklarer hun.


Og har du én type allergi, så ruller det hurtigt med at få den næste. Det vil sige, at har du eller dit barn pollenallergi, er der en større risiko for, at I også bliver allergiske over for hunde.


Så ved man, at man fx ikke kan tåle kat eller pollen, skal man være ekstra varsom med at anskaffe sig en hund, forklarer Betina Hjorth.


– Du kender som allergiker ikke dine egne grænser for, hvad der skal til at udløse en hundeallergi. Måske er du heldig, at du kan tåle lige præcis den hund, som I får købt, men konsekvensen kan også blive, at du får flere allergier at slås med.

Myte 2: Undgå hunde, som fælder meget

Hvis du holder dig væk fra hunde som schæferhunde og labrador, der har en pels, som er skabt til at klare et koldt og vådt udendørsliv, og i stedet går efter racer som pudler og bomuldshunde, så er der større chance for, at allergien ikke forhindrer dig i at få en blød legekammerat.


Sådan skriver flere sælgere af de populære bomuldshunde Coton de Tulear. Men det er ifølge Betina Hjorth ikke så simpelt, for allergenerne sidder også i hundens hud, spyt og urin.

Overvej konsekvenserne

Betina Hjorth ved, at mange allergikere har et stort ønske om at blive hundeejere, og hun vil ikke tage beslutningen for dem. 


–Men risikoen for, at du bliver nødt til at skille dig af med hunden, er enormt stor. Og det vil jo være rigtig trist, hvis du eksempelvis har et barn, der har knyttet sig til hunden. 


– Det er så individuelt, om en hund og dens ejer passer sammen, når man snakker allergi. Det vigtigste er, at man tager sin beslutning på et velovervejet grundlag.

 

Det skal du tænke over, inden du køber hund:

  • Hvordan vil I takle situationen, hvis en i familien får symptomer, når hunden flytter ind?
  • Hvad skal der ske med hunden, hvis der opstår allergi? Kan I på forhånd lave en aftale med sælgeren, om at den kan leveres tilbage?
  • Tal igennem, hvordan I vil takle den skyld, allergikeren – fx et barn – kan opleve, hvis dyret skal have et nyt hjem, eller andre familiemedlemmer bliver kede af, at skulle af med hunden.
Kilde: astma-allergi.dk
Tekst: Nathalie Klein
Foto: Pete Souza, Alamy
Publiceret: 13-03-2015
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge